![]() |
Správy | Reality | Video | TV program | TV Tipy | Práca | |
![]() |
||||||
Utorok 4.3.2025
|
Autobazár | Dovolenka | Výsledky | Kúpele | Lacné letenky | Lístky |
![]() |
||||||
Meniny má Kazimír
|
Ubytovanie | Nákup | Horoskopy | Počasie | Zábava | Kino |
![]() |
![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|
Obchodníci v SAMO dbajú na kvalitu a zrelosť ovocia a zeleniny
Aj preto Slovenská aliancia moderného obchodu (ďalej SAMO) už pravidelne organizuje pre zamestnancov svojich členských reťazcov školenia, zamerané na posúdenie kvality potravín, ...
Zdieľať

Vďaka súčinnosti a ústretovosti Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR v rámci vzdelávania obchodníkov združených v SAMO, absolvovali jej členovia školenie zamerané na kvalitu a zrelosť ovocia a zeleniny predávanej v jarnom a letnom období, pod vedením Ing. Viery Baričičovej PhD. zo sekcie poľnohospodárstva, odbor rastlinnej výroby Ministerstva. „Obchodné reťazce združené v SAMO chcú ponúknuť zákazníkom ten najlepší výber ovocia a zeleniny nielen z nášho regiónu, ale aj exotiky. Preto sa ich zamestnanci zodpovední za kvalitu a bezpečnosť tovaru neustále vzdelávajú, pri čom im SAMO priebežne vytvára podmienky pre vzdelávanie. Školenie o kvalite a zrelosti ovocia a zeleniny v tomto ročnom období je len jedným z príkladov, ako pomáhame budovať moderný obchod so vzdelanými a kompetentnými zamestnancami u našich členov v rôznych oblastiach obchodu,“ približuje aktivity pre členov predsedníčka Slovenskej aliancie moderného obchodu, Katarína Fašiangová.

Členovia SAMO sa zaujímali najmä o požiadavky na kvalitu predávaného ovocia a zeleniny v zmysle obchodných noriem EÚ, o správne označovanie ovocia a zeleniny podľa tried, pravidlá správnej manipulácie, či podmienky skladovania a pod.
„Obchodná prax prináša rôzne špecifické otázky a preto ma teší, že si naši obchodníci mohli s odborníčkou na túto oblasť pohovoriť aj o dátumoch balenia, spotreby a spôsobe skladovania deleného a porciovaného ovocia a zeleniny, ktoré pri nákupe často preferujú najmä malé rodiny, či starší ľudia. Zaujímavé bolo hovoriť o tom, či a za akých podmienok je možné predávať tzv. krivé - nesúmerné či nekalibrované ovocie a zeleninu, ktoré je často predmetom zbytočnej likvidácie a vyhadzovania. Zástupcovia obchodníkov sa zaujímali aj o trendové rosenie či zvlhčovanie zeleniny a ovocia v tržnej sieti,“ dodala Katarína Fašiangová.
„V období, kedy sporadicky rezonujú podozrenia na prebaľovanie potravín, naposledy ovocia a zeleniny, je mimoriadne dôležité, aby mali zamestnanci moderného obchodu, ktorí s týmto tovarom na svojich obchodných prevádzkach denne manipulujú, nielen praktické, ale aj vysoko odborné znalosti o týchto produktoch,“ vysvetľuje K. Fašiangová.
„Oceňujem záujem obchodníkov o problematiku kvality predávaného čerstvého ovocia a zeleniny a verím, že informácie z tohto spoločného podujatia sa premietnu aj do praxe. Takýto odborný dialóg nielenže prispieva k vzdelávaniu pracovníkov obchodu, ale pomáha aj eliminovať chyby v praxi, z čoho má prospech predovšetkým spotrebiteľ,“ hodnotí školenie Ing. Viera Baričičová, PhD., zo sekcie poľnohospodárstva, odbor rastlinnej výroby Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál tlačovej agentúry TASR