![]() |
Správy | Reality | Video | TV program | TV Tipy | Práca | |
![]() |
||||||
Utorok 4.3.2025
|
Autobazár | Dovolenka | Výsledky | Kúpele | Lacné letenky | Lístky |
![]() |
||||||
Meniny má Kazimír
|
Ubytovanie | Nákup | Horoskopy | Počasie | Zábava | Kino |
![]() |
![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|
01. novembra 2018
Nový konzervačný prostriedok udrží dlhšie čerstvosť potravín
Ilustračná snímka.
Zdieľať

Apeel využíva šupky, semená a dužinu z homogénneho ovocia a zeleniny, napríklad z hrozna či paradajok tak, že z nich vylisuje olej. Ten potom spracuje na prášok bez chuti a zápachu. Prášok upraví podľa druhu potraviny, na ktorú sa použije. Zmieša ho s vodou a v roztoku jedlo pred dodaním do obchodu vykúpe, alebo ho ním postrieka.
Podľa amerického úradu pre kontrolu potravín a liečiv je konzervačný prostriedok bezpečný. Český portál iDNES sa odvoláva na informácie americkej televíznej stanice CNN.
Apeel uvádza, že jeho konzervačný proces v porovnaní so súčasnosťou predĺži na dvojnásobok čerstvosť ovocia a zeleniny. Firma pracuje na jeho účinnosti na štvornásobok.
Denník Wall Street Journal zaradil konzervačný produkt firmy medzi šesť technológií, ktoré môžu prispieť k lepšiemu hospodáreniu s potravinami.
Experti odhadujú, že sa ročne na svete vyhodí 1,3 miliardy ton potravín; čo je celá jedna tretina vyprodukovaných pre ľudskú spotrebu.
Podľa OSN sa 40 % potravín v rozvojových krajinách pokazí v procese medzi ich zberom a spracovaním predovšetkým preto, lebo nemajú dobrú dopravnú infraštruktúru a chladiarenské vozidlá sú veľmi drahé.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál tlačovej agentúry TASR