|
Správy | Reality | Video | TV program | TV Tipy | Práca | |
Nedeľa 22.12.2024
|
Autobazár | Dovolenka | Výsledky | Kúpele | Lacné letenky | Lístky |
Meniny má Adela
|
Ubytovanie | Nákup | Horoskopy | Počasie | Zábava | Kino |
Úvodná strana | Včera Archív správ Nastavenia |
|
Kontakt | Inzercia |
|
Denník - Správy |
|
|
Prílohy |
|
|
Pridajte sa |
|
Ste na Facebooku? Ste na Twitteri? Pridajte sa. |
|
|
|
Mobilná verzia |
ESTA USA |
18. januára 2018
Novela Zákonníka práce môže zhoršiť konkurencieschopnosť potravinárov
Potravinárska komora Slovenska (PKS) vyjadruje zásadnú obavu, že navrhované zmeny v Zákonníku práce zákone o službách zamestnanosti, ktoré predložili poslanci Národnej ...
Zdieľať
Ilustračné foto Foto: TASR
Bratislava 18. januára (TASR) - Potravinárska komora Slovenska (PKS) vyjadruje zásadnú obavu, že navrhované zmeny v Zákonníku práce zákone o službách zamestnanosti, ktoré predložili poslanci Národnej rady (NR) SR Ján Podmanický, Martin Glváč a Ľubomír Petrák (všetci Smer-SD), výrazne zhoršia konkurencieschopnosť slovenského potravinárskeho priemyslu.Podľa komory ide predovšetkým o zvýšenie príplatkov za prácu nadčas a prácu počas sviatkov, zavedenie príplatkov za prácu počas soboty a nedele, povinnosť poskytovať všetky príplatky aj zamestnancom pracujúcim na základe dohôd o prácach vykonávaných mimo pracovného pomeru (dohodárom), ako aj povinné zverejňovanie platov v pracovných ponukách.
Napriek tomu, že potravinársky priemysel je v rámci EÚ najväčším spracovateľským priemyslom, na Slovensku podľa PKS postupne upadá. Oproti ostatným odvetviam je totiž oveľa citlivejší z pohľadu nákladov, pretože cena potravín je dlhodobo pre spotrebiteľa najrozhodujúcejším faktorom pri ich kúpe. "Akékoľvek zvyšovanie nákladov slovenským potravinárskym podnikom zhoršuje jeho konkurenčnú pozíciu voči dovážaným potravinám. V neposlednom rade sa tým zároveň zhoršuje atraktivita Slovenska z pohľadu zahraničných investícií, vrátane investícií do potravinárskeho priemyslu," tvrdí komora.
Navrhované zmeny v príplatkoch budú podľa PKS znamenať navýšenie nákladov v tých potravinárskych prevádzkach, ktoré vyrábajú sezónne potraviny, kedy je potrebné v predsezónnom období zvýšiť produkciu, ako aj v podnikoch, ako sú pekárne či mliekarne. Možným riešením zvýšenia príjmu osôb pracujúcich nadčasy alebo počas sviatkov by podľa komory mohlo byť oslobodenie týchto príplatkov od dane a odvodov.
"Podobné opatrenie zavádza napríklad aj Francúzsko v rámci najväčšieho balíka hospodárskych opatrení za posledných dvadsať rokov v snahe zvýšiť konkurencieschopnosť francúzskeho priemyslu. Navrhovaná úprava slovenského Zákonníka práce ide opačným smerom a konkurencieschopnosť slovenského priemyslu, ako aj atraktivitu pre zahraničné investície, naopak zásadným spôsobom zhoršuje," uviedol prezident PKS Daniel Poturnay.
PKS je záujmovým združením právnických osôb, založeným potravinárskymi firmami pôsobiacimi na Slovensku s cieľom spolupracovať pri obhajovaní spoločných záujmov potravinárskeho priemyslu na úrovni štátnych a mimovládnych inštitúcií. Organizácia združuje 50 členov, z ktorých 7 sú kolektívni členovia.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál tlačovej agentúry TASR