19. januára 2019
Ilustračné foto. Foto: TASR/APMalacky 19. januára (TASR) – Aj Východniar či Stredoslovák môže teraz jesť ako Záhorák. Ktokoľvek sa môže inšpirovať špecialitami typickej záhoráckej gastronómie, ktorú predstavuje nová publikácia Mestského centra kultúry v Malackách - Vône, chute Dolného Záhoria.
Autorka publikácie Ivana Kovárová pre TASR ozrejmila, že 40-stranová publikácia je rozdelená na tri časti.
„Časť chute Dolného Záhoria sa venuje histórii stravovania v tomto regióne, vône Dolného Záhoria zasa tradícii bylinkárstva, keďže Záhorie bolo známe zberom a spracovaním liečivých rastlín. Napokon uvádzame aj typické záhorácke jedlá,“ uviedla.
Medzi spomínanými špecialitami Záhoria je napríklad šmorn-cisársky trhanec, úsková (lúsková) či kolečková omáčka, ale aj jedlá z kapusty - kapustníky alebo cvekle – kapustné fliačky.
Recepty sú písané v záhoráckom nárečí, no zrozumiteľné sa stanú aj pre tých, ktorí „záhoráčtinu“ nepoznajú.
"Súčasťou brožúrky je aj akýsi výkladový slovníček názvov a termínov, ktoré sme použili,“ uistila Kovárová. Vydanie publikácie podporil Bratislavský samosprávny kraj (BSK).
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál tlačovej agentúry TASR