|
Správy | Reality | Video | TV program | TV Tipy | Práca | |
Štvrtok 19.12.2024
|
Autobazár | Dovolenka | Výsledky | Kúpele | Lacné letenky | Lístky |
Meniny má Judita
|
Ubytovanie | Nákup | Horoskopy | Počasie | Zábava | Kino |
Úvodná strana | Včera Archív správ Nastavenia |
|
Kontakt | Inzercia |
|
Denník - Správy |
|
|
Prílohy |
|
|
Pridajte sa |
|
Ste na Facebooku? Ste na Twitteri? Pridajte sa. |
|
|
|
Mobilná verzia |
ESTA USA |
19. januára 2019
Nová kniha záhorackých špecialít: Vône, chute Dolného Záhoria
Aj Východniar či Stredoslovák môže teraz jesť ako Záhorák. Ktokoľvek sa môže inšpirovať špecialitami typickej záhoráckej gastronómie, ktorú predstavuje nová ...
Zdieľať
Ilustračné foto. Foto: TASR/AP
Malacky 19. januára (TASR) – Aj Východniar či Stredoslovák môže teraz jesť ako Záhorák. Ktokoľvek sa môže inšpirovať špecialitami typickej záhoráckej gastronómie, ktorú predstavuje nová publikácia Mestského centra kultúry v Malackách - Vône, chute Dolného Záhoria.Autorka publikácie Ivana Kovárová pre TASR ozrejmila, že 40-stranová publikácia je rozdelená na tri časti. „Časť chute Dolného Záhoria sa venuje histórii stravovania v tomto regióne, vône Dolného Záhoria zasa tradícii bylinkárstva, keďže Záhorie bolo známe zberom a spracovaním liečivých rastlín. Napokon uvádzame aj typické záhorácke jedlá,“ uviedla.
Medzi spomínanými špecialitami Záhoria je napríklad šmorn-cisársky trhanec, úsková (lúsková) či kolečková omáčka, ale aj jedlá z kapusty - kapustníky alebo cvekle – kapustné fliačky.
Recepty sú písané v záhoráckom nárečí, no zrozumiteľné sa stanú aj pre tých, ktorí „záhoráčtinu“ nepoznajú. "Súčasťou brožúrky je aj akýsi výkladový slovníček názvov a termínov, ktoré sme použili,“ uistila Kovárová. Vydanie publikácie podporil Bratislavský samosprávny kraj (BSK).
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál tlačovej agentúry TASR