|
Správy | Reality | Video | TV program | TV Tipy | Práca | |
Nedeľa 22.12.2024
|
Autobazár | Dovolenka | Výsledky | Kúpele | Lacné letenky | Lístky |
Meniny má Adela
|
Ubytovanie | Nákup | Horoskopy | Počasie | Zábava | Kino |
Úvodná strana | Včera Archív správ Nastavenia |
|
Kontakt | Inzercia |
|
Denník - Správy |
|
|
Prílohy |
|
|
Pridajte sa |
|
Ste na Facebooku? Ste na Twitteri? Pridajte sa. |
|
|
|
Mobilná verzia |
ESTA USA |
29. apríla 2011
Nízkotučné mliečne výrobky nepomôžu deťom zhodiť kilá
Deti, ktoré prešli z konzumácie obyčajných mliečnych výrobkov na ich nízkotučné varianty, síce konzumujú menej nasýtené tuky, ale nezdá sa, že by im to pomohlo znížiť hmotnosť, ...
Zdieľať
Foto: BRATISLAVA 29. apríla (WEBNOVINY) - Deti, ktoré prešli z konzumácie obyčajných mliečnych výrobkov na ich nízkotučné varianty, síce konzumujú menej nasýtené tuky, ale nezdá sa, že by im to pomohlo znížiť hmotnosť, uvádzajú austrálski vedci. Ako zistili, ani váha, a tým pádom ani index telesnej hmotnosti (BMI) sa výrazne nezmenili ani šesť mesiacov po tom, ako deti prešli na odtučnené alebo nízkotučné mliečne produkty.
Namiesto znižovanie obvodu pása deti, ktoré znížili príjem tukov, si to vynahradzovali konzumáciou väčšieho množstva kalórií z iných zdrojov, vyplýva zo záverov štúdie, ktoré vyšli v magazíne The American Journal of Clinical Nutrition.
Avšak obmedzenie konzumácie nasýtených tukov môže mať iné výhody, uviedol Frank Franklin, profesor pre výživu a pediatriu na University of Alabama v Birminghame, ktorý na výskume nepracoval. Napríklad môže pomôcť zvrátiť vývin srdcových ochorení v budúcnosti, uviedol Franklin pre Reuters. ň
Gilly Hendrie a Rebecca Golley z Commonwealth Scientific and Industrial Research Organization rozdelili počas výskumu 145 detí vo veku 4 až 13 rokov do dvoch skupín. Vedkyne požiadali jednu skupinu, aby mliečne výrobky, ktoré konzumuje, nahradila v nasledujúcich šiestich mesiacoch ich nízkotučnými variantmi. Druhá skupina nedostala žiadne takéto inštrukcie a stravovala sa normálne.
Obidve skupiny jedli približne rovnaké množstvo mliečnych výrobkov, ale počas výskumu príjem kalórií zostal viac-menej stabilný. Podľa výsledkov po skončení výskumu skupina detí konzumujúca nízkotučné produkty však zaznamenala znížený celkový príjem tukov. Franklin poznamenal, že je to aj keď malá, no stále významná zmena.
Namiesto znižovanie obvodu pása deti, ktoré znížili príjem tukov, si to vynahradzovali konzumáciou väčšieho množstva kalórií z iných zdrojov, vyplýva zo záverov štúdie, ktoré vyšli v magazíne The American Journal of Clinical Nutrition.
Avšak obmedzenie konzumácie nasýtených tukov môže mať iné výhody, uviedol Frank Franklin, profesor pre výživu a pediatriu na University of Alabama v Birminghame, ktorý na výskume nepracoval. Napríklad môže pomôcť zvrátiť vývin srdcových ochorení v budúcnosti, uviedol Franklin pre Reuters. ň
Gilly Hendrie a Rebecca Golley z Commonwealth Scientific and Industrial Research Organization rozdelili počas výskumu 145 detí vo veku 4 až 13 rokov do dvoch skupín. Vedkyne požiadali jednu skupinu, aby mliečne výrobky, ktoré konzumuje, nahradila v nasledujúcich šiestich mesiacoch ich nízkotučnými variantmi. Druhá skupina nedostala žiadne takéto inštrukcie a stravovala sa normálne.
Obidve skupiny jedli približne rovnaké množstvo mliečnych výrobkov, ale počas výskumu príjem kalórií zostal viac-menej stabilný. Podľa výsledkov po skončení výskumu skupina detí konzumujúca nízkotučné produkty však zaznamenala znížený celkový príjem tukov. Franklin poznamenal, že je to aj keď malá, no stále významná zmena.