|
Správy | Reality | Video | TV program | TV Tipy | Práca | |
Štvrtok 21.11.2024
|
Autobazár | Dovolenka | Výsledky | Kúpele | Lacné letenky | Lístky |
Meniny má Elvíra
|
Ubytovanie | Nákup | Horoskopy | Počasie | Zábava | Kino |
Úvodná strana | Včera Archív správ Nastavenia |
|
Kontakt | Inzercia |
|
Denník - Správy |
|
|
Prílohy |
|
|
Pridajte sa |
|
Ste na Facebooku? Ste na Twitteri? Pridajte sa. |
|
|
|
Mobilná verzia |
ESTA USA |
30. októbra 2009
Nízka hladina vitamínu D v tele môže viesť k mŕtvici
Nízka hladina vitamínu D v organizme môže viesť k vyššiemu riziku úmrtia na srdcové ochorenia alebo mŕtvicu. Zistili to vedci z fínskeho Národného zdravotníckeho inštitútu v ...
Zdieľať
BRATISLAVA 30. októbra (WEBNOVINY) - Nízka hladina vitamínu D v organizme môže viesť k vyššiemu riziku úmrtia na srdcové ochorenia alebo mŕtvicu. Zistili to vedci z fínskeho Národného zdravotníckeho inštitútu v Helsinkách.
Vitamín D je nevyhnutnou látkou pre ľudské telo, ktoré ho získava predovšetkým zo slnečného žiarenia, ale taktiež aj z niektorých potravín. Fínski vedci počas dlhodobej štúdie, ktorej výsledky uverejnili v časopise American Journal of Epidemiology, sledovali 2817 mužov a 3402 žien s priemerným vekom 49 rokov. Na začiatku výskumu nemal ani jeden z respondentov žiadne náznaky srdcovocievnych chorôb. Počas nasledujúcich 27 rokov zomrelo 640 účastníkov na srdcové ochorenia a ďalších 293 na mŕtvicu. Odborníci porovnaním najvyšších a najnižších hladín vitamínu D dospeli k záveru, že ľuďom s najnižšími hodnotami tejto látky hrozilo o 25 percent vyššie riziko smrti na srdcové ochorenia alebo mŕtvicu. Faktory ako napríklad vek, pohlavie, konzumácia alkoholu, fajčenie alebo fyzická aktivita nemali na výsledky výrazný vplyv.
SITA/Reuters
Vitamín D je nevyhnutnou látkou pre ľudské telo, ktoré ho získava predovšetkým zo slnečného žiarenia, ale taktiež aj z niektorých potravín. Fínski vedci počas dlhodobej štúdie, ktorej výsledky uverejnili v časopise American Journal of Epidemiology, sledovali 2817 mužov a 3402 žien s priemerným vekom 49 rokov. Na začiatku výskumu nemal ani jeden z respondentov žiadne náznaky srdcovocievnych chorôb. Počas nasledujúcich 27 rokov zomrelo 640 účastníkov na srdcové ochorenia a ďalších 293 na mŕtvicu. Odborníci porovnaním najvyšších a najnižších hladín vitamínu D dospeli k záveru, že ľuďom s najnižšími hodnotami tejto látky hrozilo o 25 percent vyššie riziko smrti na srdcové ochorenia alebo mŕtvicu. Faktory ako napríklad vek, pohlavie, konzumácia alkoholu, fajčenie alebo fyzická aktivita nemali na výsledky výrazný vplyv.
SITA/Reuters