|
Správy | Reality | Video | TV program | TV Tipy | Práca | |
Piatok 22.11.2024
|
Autobazár | Dovolenka | Výsledky | Kúpele | Lacné letenky | Lístky |
Meniny má Cecília
|
Ubytovanie | Nákup | Horoskopy | Počasie | Zábava | Kino |
Úvodná strana | Včera Archív správ Nastavenia |
|
Kontakt | Inzercia |
|
Denník - Správy |
|
|
Prílohy |
|
|
Pridajte sa |
|
Ste na Facebooku? Ste na Twitteri? Pridajte sa. |
|
|
|
Mobilná verzia |
ESTA USA |
12. októbra 2016
Nitriansky vinohradní plačú: Mraz im zobral väčšinu úrody
Mimoriadne nepriaznivý rok majú za sebou vinohradníci v nitrianskom regióne. Rozsiahle jarné mrazy i neskoršie infekčné choroby spôsobili, že niektorí ...
Zdieľať
Archívna snímka Foto: Ilustračné foto: TASR
Vráble 12. októbra (TASR) – Mimoriadne nepriaznivý rok majú za sebou vinohradníci v nitrianskom regióne. Rozsiahle jarné mrazy i neskoršie infekčné choroby spôsobili, že niektorí prišli o kompletnú tohtoročnú úrodu. Podpredseda Združenia vrábeľských vinohradníkov Mário Chren skonštatoval, že jarné mrazy v takomto rozsahu si nepamätajú ani najstarší vinohradníci.Mráz poškodil najmä skoré odrody. Neskoršie striedanie daždivých dní s vysokými teplotami malo vplyv na infekčné choroby, predovšetkým peronospóry a múčnatky. Vinohradníci, ktorí zanedbali ochranu viniča, tak zostali bez úrody. Priemerné úrody vo vrábeľskom regióne sú v porovnaní s predchádzajúcim rokom nižšie približne o polovicu, čo sa prejavuje aj na nákupnej cene hrozna. Tá sa v súčasnosti pohybuje na úrovni 80 centov až jedno euro za kilogram.
Predseda Spolku ohajských vinohradníkov Ján Bujalko tiež hovorí o katastrofálnom roku. Úroda zostala len v niektorých chránených oblastiach, aj tam je však v porovnaní s predchádzajúcimi rokmi zhruba desaťpercentná. Tohtoročná sezóna je podľa jeho slov najhoršia za posledných desať rokov.
Približne 40-percentný výpadok úrody avizuje aj obchodný riaditeľ vinárstva Chateau Topoľčianky Samuel Waldner. Podľa jeho slov pomrzli najmä vinohrady na rovinách. „Prvé výhonky viniča úplne pomrzli, úrody je preto menej. Hrozno dozrievalo pomalšie, so zberom sme začali kvôli počasiu neskôr. Kvalita vína však bude vďaka teplému počasiu veľmi dobrá,“ zhodnotil.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál tlačovej agentúry TASR