|
Správy | Reality | Video | TV program | TV Tipy | Práca | |
Nedeľa 22.12.2024
|
Autobazár | Dovolenka | Výsledky | Kúpele | Lacné letenky | Lístky |
Meniny má Adela
|
Ubytovanie | Nákup | Horoskopy | Počasie | Zábava | Kino |
Úvodná strana | Včera Archív správ Nastavenia |
|
Kontakt | Inzercia |
|
Denník - Správy |
|
|
Prílohy |
|
|
Pridajte sa |
|
Ste na Facebooku? Ste na Twitteri? Pridajte sa. |
|
|
|
Mobilná verzia |
ESTA USA |
19. februára 2014
Nie všetky tuky v jedle sú škodlivé
Význam tukov v strave je dlhodobo rozoberanou témou so všeobecným záverom, že sú škodlivé. Najnovšie štúdie však poukazujú na to, že úplné odstránenie tukov z ...
Zdieľať
Vyšetrenie Foto: TASR/Pavel Neubauer
Bratislava 19. februára (TASR) - Význam tukov v strave je dlhodobo rozoberanou témou so všeobecným záverom, že sú škodlivé. Najnovšie štúdie však poukazujú na to, že úplné odstránenie tukov z jedálneho lístka je chybou. "Úplne vylúčiť tuky zo stravy nemožno. Dôležité je však ustrážiť ich množstvo a výber," uviedla odborníčka zo Združenia pre zdravie a výživu Alžbeta Béderová.Potreba tukov podľa jej slov vekom klesá, no závisí aj od fyzickej aktivity každého jednotlivca. "Na dennej tvorbe energie by sa tuky mali podieľať 25 až 35 percentami. Pozor si však treba dávať na skryté tuky prítomné v mliečnych, mäsových či obilninových výrobkoch a, samozrejme, v sladkostiach. Tie často tvoria v príjme až 65 percent, čo je veľa," upozornila lekárka s tým, že nadmerné užívanie zlých tukov zvyšuje hladinu cholesterolu v krvi, a tým aj riziko vzniku srdcovo-cievnych ochorení.
Pre správnu životosprávu je dôležitá hlavne štruktúra prijatých tukov, pri ktorej sa odporúča dodržať tretinové pravidlo zastúpenia jednotlivých typov mastných kyselín. Jednou tretinou by sa na tvorbe energie mali podieľať nasýtené mastné kyseliny zo živočíšnych zdrojov, druhú tretinu by mali tvoriť mononenasýtené mastné kyseliny a tretia tretina by mala pozostávať z polynenasýtených n-6 a n-3 mastných kyselín.
"Ak budeme často jedávať mastné jedlá bohaté na cholesterol a nasýtené mastné kyseliny a pritom neprijmeme dostatok potravín bohatých na vlákninu, náš organizmus nestihne všetok nadbytočný cholesterol vylúčiť. Výsledkom bude trvalo zvýšená hladina „zlého“ LDL cholesterolu v krvi a vyššie riziko aterosklerotického procesu so všetkými zdravotnými následkami," zhrnula odborníčka na výživu.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál tlačovej agentúry TASR