|
Správy | Reality | Video | TV program | TV Tipy | Práca | |
Nedeľa 24.11.2024
|
Autobazár | Dovolenka | Výsledky | Kúpele | Lacné letenky | Lístky |
Meniny má Emília
|
Ubytovanie | Nákup | Horoskopy | Počasie | Zábava | Kino |
Úvodná strana | Včera Archív správ Nastavenia |
|
Kontakt | Inzercia |
|
Denník - Správy |
|
|
Prílohy |
|
|
Pridajte sa |
|
Ste na Facebooku? Ste na Twitteri? Pridajte sa. |
|
|
|
Mobilná verzia |
ESTA USA |
26. marca 2015
New York by mohol byť schopný masovej produkcie vlastných potravín vďaka Akvaponickej farme
NEW YORK- temný prístrešok starej Pfizer budovy v Bedford-Stuyvesant, Brooklyn, štyria praktikanti Akvaponického centra sastretli po západe slnka.
Zdieľať
Kontrolujú hladinu dusičnanov, hladinu amoniaku, a potom rast v sklenníkoch, rybie tanky a baktérie, aby sa ubezpečili, že krehká rovnováha ich vzácneho hospodárstva bola zachovaná, kým oni boli preč, vo svojom bežnom zamestnaní.
MilesCrettien, JacobHill, Peter Spartos, a Ryan Morningstar sú spoluzakladatelia VertiCulture Farms, je to startup projekt, ktorý prevádzkuje Akvaponické centrum na výskum a vývoj. Majú ambície stať sa prvou akvaponickou farmou v New Yorku.
Štvorica výskumníkov má prax v poľnohospodárstve, ekologickom dizajne, chove rýb, rastlinnej biológii a pracujú spoločne na veľkej Akvaponickej farme, ktorá čoskoro umožní Newyorčanom nielen kupovať dospelé ryby a zeleninu z Brooklynu, ale aj poskytovať technológie a vzdelanie ľuďom, aby si mohli vypestovať svoje vlastné ryby a zeleninu vo svojich bytoch.
Úspech takéhoto hospodárstva môže znamenať významný posun pre New York: Predstavte si, že mesto s viac ako 8 miliónov obyvateľov by mohlo vyrábať svoje vlastné jedlo.Výrazne by to mohlo pomôcť znížiť emisie z prepravy potravín a zvýšiť čerstvosť potravín.
"Som naozaj nadšená týmto projektom," povedala JenniferBerg, riaditeľka študijného programu o jedle na New York University, ktorá projekt sleduje od jeho začiatku. "Vyzerá, že to bude fungovať, a môže slúžiť ako vzor pre ostatné mestá."
Aquaponické farmy- sú protikladom k rozsiahlemu priemyselnému poľnohospodárstvu, je to inovatívny systém, kde sa odpadová voda rýb používa ako zdroj živín pre rast zeleniny vo vode.
Ryby a zelenina sa pestujú súčasne v jednom kontrolovanom, recirkulačnom systéme, ktorý neobsahuje hormóny, hnojivá a pesticídy.Je to tiež alternatíva k továrenským rybím farmám, kde rastú ryby v nádržiach plných výkalov a antibiotík. Podľa výskumu WorldwatchInstitute na životné prostredie, 42 percent celosvetovej spotreby rýb sú ryby z kontrolovaného chovu.
Pomoc pri riešení nadmerného lovu rýb
VertiCulture nepotrebuje hormóny a antibiotiká, pretože používa tilapiu. Sú to mäsité ryby, ktoré prirodzene a rýchlo rastú v obmedzenom prostredí, ako sú kaluže alebo Akvaponické systémy.
Lesklé, sivasto ružové ryby, ktoré môžu prežiť v bahne, v kaluži po celé roky, tilapias, boli prvé ryby ktoré ľudia jedli už v biblických dobách. Starí Egypťania dokonca mali hieroglyf tejto konkrétnej ryby. V 21. storočí, tilapia môže pomôcť zmierniť nadmerný rybolov.
Pestovanie tilapias je dôležité, pretože podľa štúdie z DalhousieUniversity v NovaScotia, Kanada, budú oceány bez rýb v roku 2048 ak bude svet pokračovať v súčasnom tempe komerčného rybolovu.
"Aquaponics nie je jediná odpoveď," povedal Berg, riaditeľ absolventského programu štúdia potravín NYU. "Ale je to jediná odpoveď, ktorá bude vysekávať cestu k riešeniu."
Tilapias, nanešťastie získal zlú povesť po tom, čo na Wake Forest University Schoolof Medicine zistili, že tilapia obsahuje menej omega-3 mastných kyselín, ako losos. Jeho potenciálne napojenie na srdcové choroby, artritídy, astmy boli zverejnené ako vytrhnuté z kontextu.
"Nemyslím si, žetilapia vypestovaná na farme je nebezpečná," povedal Berg.
"To je dôvod, prečo sa snažíme, aby bolatilapia v pohode," povedal Morningstar, jeden zo spoluzakladateľov VertiCulture farmy. "Tilapia je veľmi univerzálna biela ryba. Môže byť použitá v mnohých prípadoch rovnako ako sú tresky, tresky škvrnité a všetky tieto ryby, ktoré sa lovia v nadmerných množstvách."
Riziká
Celkovo možno povedať, že Akvaponické farmy za rozširujú po svete veľmi pomaly, pretože táto technológia je nová a riziká sú vysoké.
"Je to veľmi riskantný systém," povedal Morningstar. Prudký nárast úrovne obsahu živín môže zničiť celú úrodu zeleniny. Ak je príliš vysoká hladina amoniaku prostredie bude toxický pre ryby.
Napriek tomu je rastúci záujem o Akvaponické farmy v miestach odDetroituaž po Gazu a v komunitách v Bangladéši. Ale len málo ich je takého rozsahu alebo s takými technologickými možnosťami.
VertiCultureFarms navrhuje svoje vlastné technológie, a dúfa, že tým pripraví cestu pre vytvorenie budúcich Akvaponických fariem, ktoré sa budú ľahko udržiavať aj ľuďom, ktorý majú prácu na plný úväzok. Spoluzakladatelia projektu veria, že skutočnosť, že boli schopní udržať svoje denné zamestnanie a pracovaťzároveň na diaľku dokazuje, že model môže byť zmenšený a prístupný širokej verejnosti.
Prvý zber sa očakáva už koncom marca a plánujú ho rozšíriť na 10.000 metrov štvorcových zastrešeného hospodárstva do jedného roka. Potom sa začne predávať zelenina a ryby, ktorévyrastú priamo maloobchodníkom v New York City.
"Nakoniec, keď sa dostatočne rozšírime, chceme pripraviť systém cien pre rôzne vrstvy spoločnosti podľa príjmov ," povedal Morningstar.
Ochutnajte rozdiel
Keď Anna Sporer, šéfkuchár inštruktor na Inštitúte kuchárskeho vzdelávania ochutnala akvaponickypestované paradajky, cítila, že im chýba chuť.
"Pôda dodávachuť," povedala. "Je to ako, keď ľudia chcú havanské cigary. Je to rovnaká rastlina, ale každé miesto prináša inú chuť. "
V reštaurácii kde Sporer pracuje, v Ruby Hotel v HudsonValley, jej produkty pochádzajú priamo zo záhrady reštaurácie. Povedala, že ona nebude mať záujem o kúpu produktov z Akvaponickej farmy. Zároveň však zdôraznila, že výrobky z akvaponických fariem majú vysokú výživnú hodnotu a sú dobré pre mestské oblasti.
"V okamihu, keď niečo odtrhnete zo stromu, pozbierate úrodu, začne to strácať živiny," povedala. "Čerstvosť produktu z Akvaponickej farmy je ideálny pre mestské oblasti, ktoré nemajú prístup k čerstvým potravinám"
Súvisiace články:
Čím menej myslíme, tým viac gúglime? – ako ovplyvňuje používanie smartfónov naše myslenie? (18. 3. 2015)
PREKVAPIVÉ ZISTENIE: Po jednom poháriku sa stávate príťažlivejším (15. 3. 2015)
Smiley zlatý retriever sa narodil bez očí a stal sa psím terapeutom pre psychicky chorých a zdravotne postihnuté osoby (15. 3. 2015)
Dom na strome a priamo v meste! (14. 3. 2015)
ODHALENIE: Zistili sme, prečo sa muži len tvária, že ženy počúvajú (12. 3. 2015)
Video: Biologicky rozložiteľné poháre na kávu, ktoré keď zasadíte, vyrastie z nich strom (9. 3. 2015)
Zrkadlový dom v Poľsku - ideálne miesto na kľud a myšlienky (5. 3. 2015)
San Francisco sa stane prvým mestom, ktoré zakázalo predaj plastových fliaš (3. 3. 2015)
Video: Prvá vlnová sieťová elektráreň na svete zapnutá v Austrálii (28. 2. 2015)
Video: Obraz vytvorený z čajových vreciek Malajzijského čaju „Teh Tarik“ (25. 2. 2015)