Úvodná strana  Včera      Archív správ      Nastavenia     
 Kontakt  Inzercia

 24hod.sk    Ekonomika

20. septembra 2005

Nesprávna výživa ohrozuje ekonomiku



Zlá výživa i podvýživa ľudí v pracovnom procese znižujú výkonnosť svetovej ekonomiky asi o 20 %.



Zdieľať
  V najnovšej správe to uvádza Medzinárodná organizácia práce (ILO) so sídlom vo švajčiarskej Ženeve. Správa sa stala základom diskusie na kongrese ILO o bezpečnosti a zdraví na pracoviskách. Kongres sa začal včera v americkom Orlande.
Podľa názoru odborníkov zlá výživa v roku 2001 - novšie údaje nie sú k dispozícii - spôsobila až 46 % chorôb a bola príčinou 60 % úmrtí.
V USA, kde majú dve tretiny obyvateľov nadváhu, viedla tučnota k národohospodárskym škodám v hodnote 12,7 miliardy USD, čo je v prepočte asi 396,621 miliardy Sk. Okrem toho znížila pracovnú výkonnosť asi o 3,9 miliardy USD.
V rozvojových krajinách trpia ľudia podvýživou. Napríklad nedostatok železa v strave obyvateľov juhovýchodnej Ázii spôsobuje podľa výpočtov ILO pokles ich produktivity o 5 miliárd USD. Keby sa kalorická hodnota stravy pracovníkov v najchudobnejších krajinách zvýšila o percento, ich produkti-
vita práce by vzrástla o 2,27 %.
V správe o bezpečnosti pri práci sa uvádza, že každý deň pri pracovných úrazoch alebo v dôsledku škodlivého pracovného prostredia zomiera 5 000 ľudí. Ročne takto odchádzajú predčasne z procesu vytvárania hodnôt asi dva milióny pracovníkov.
(TASR, Zurich)

   Tlač    Pošli



nasledujúci článok >>
Znížili ceny benzínu
<< predchádzajúci článok
Vytiahnu farmári do boja aj s vidlami?