|
Správy | Reality | Video | TV program | TV Tipy | Práca | |
Nedeľa 22.12.2024
|
Autobazár | Dovolenka | Výsledky | Kúpele | Lacné letenky | Lístky |
Meniny má Adela
|
Ubytovanie | Nákup | Horoskopy | Počasie | Zábava | Kino |
Úvodná strana | Včera Archív správ Nastavenia |
|
Kontakt | Inzercia |
|
Denník - Správy |
|
|
Prílohy |
|
|
Pridajte sa |
|
Ste na Facebooku? Ste na Twitteri? Pridajte sa. |
|
|
|
Mobilná verzia |
ESTA USA |
20. septembra 2005
Nesprávna výživa ohrozuje ekonomiku
Zlá výživa i podvýživa ľudí v pracovnom procese znižujú výkonnosť svetovej ekonomiky asi o 20 %.
Zdieľať
Podľa názoru odborníkov zlá výživa v roku 2001 - novšie údaje nie sú k dispozícii - spôsobila až 46 % chorôb a bola príčinou 60 % úmrtí.
V USA, kde majú dve tretiny obyvateľov nadváhu, viedla tučnota k národohospodárskym škodám v hodnote 12,7 miliardy USD, čo je v prepočte asi 396,621 miliardy Sk. Okrem toho znížila pracovnú výkonnosť asi o 3,9 miliardy USD.
V rozvojových krajinách trpia ľudia podvýživou. Napríklad nedostatok železa v strave obyvateľov juhovýchodnej Ázii spôsobuje podľa výpočtov ILO pokles ich produktivity o 5 miliárd USD. Keby sa kalorická hodnota stravy pracovníkov v najchudobnejších krajinách zvýšila o percento, ich produkti-
vita práce by vzrástla o 2,27 %.
V správe o bezpečnosti pri práci sa uvádza, že každý deň pri pracovných úrazoch alebo v dôsledku škodlivého pracovného prostredia zomiera 5 000 ľudí. Ročne takto odchádzajú predčasne z procesu vytvárania hodnôt asi dva milióny pracovníkov.
(TASR, Zurich)