|
Správy | Reality | Video | TV program | TV Tipy | Práca | |
Nedeľa 22.12.2024
|
Autobazár | Dovolenka | Výsledky | Kúpele | Lacné letenky | Lístky |
Meniny má Adela
|
Ubytovanie | Nákup | Horoskopy | Počasie | Zábava | Kino |
Úvodná strana | Včera Archív správ Nastavenia |
|
Kontakt | Inzercia |
|
Denník - Správy |
|
|
Prílohy |
|
|
Pridajte sa |
|
Ste na Facebooku? Ste na Twitteri? Pridajte sa. |
|
|
|
Mobilná verzia |
ESTA USA |
11. decembra 2010
Nespavosť po káve je vraj iba otázkou sugescie
Podľa známeho českého baristu Michala Křižku je nespavosť po konzumácii kávy iba otázkou sugescie. "V skutočnosti je to tak, že kofeín sa ...
Zdieľať
Ilustračné fotoFoto: SITA/interhouse.sk BRATISLAVA 11. decembra - Podľa známeho českého baristu Michala Křižku je nespavosť po konzumácii kávy iba otázkou sugescie.
"V skutočnosti je to tak, že kofeín sa v organizme veľmi rýchlo metabolizuje a po nejakých dvadsiatich minútach by mali byť stopy kofeínu vo vašom organizme minimálne," vysvetlil Křižka, ktorý sa venuje napríklad aj školeniu pracovníkov kaviarní.
"Skôr je to otázka psychiky. Keď si dáte šálku kávy neskoro večer a po tom, ako si ľahnete do postele, si poviete 'dal som si kávu, teraz nezaspím', tak naozaj nezaspíte. Nemôže za to však kofeín, ten už je dávno z tela preč. Je to skôr otázka sugescie," dodal. Okrem viacerých zaujímavostí pripravil v piatok v Bratislave večer pre milovníkov kávy aj ukážku praženia kávy či degustáciu viacerých druhov tohto nápoja.
Akciu pripravil Inštitút kávy, ktorý sa v Čechách a na Slovensku venuje osvete v oblasti konzumácie kávy, jej výroby a účinkov na ľudský organizmus. Jeho cieľom je tiež vyvracať v povedomí verejnosti nesprávne predsudky a mýty o káve. "To, čoho sa ľudia najviac boja pri káve, je kofeín," myslí si medzinárodne uznávaný barista, ktorý s českým inštitútom aktívne spolupracuje.
Len tri minúty
"Kofeín v káve samozrejme je, ale pokiaľ nemáte nejaké naozaj závažné ochorenie, vôbec nemá negatívny vplyv na ľudské zdravie," vyvrátil obavy. Dôležitým faktorom podľa neho je tiež spôsob prípravy nápoja. Káva by sa nemala zalievať vriacou vodou.
"Rozhodne neznesie vyššiu teplotu ako deväťdesiatdva, možno deväťdesiattri stupňov Celzia," pripomenul Křižka. Kávová usadenina by sa tiež nemala nechávať v pohári s nápojom viac než tri minúty, pretože sa z nej začnú uvoľňovať nebezpečné látky. Na prípravu odporučil Křižka špecializované prístroje, ktorými je možné zrniečka kávy odstrániť.
Michal Křižka sa venuje káve už niekoľko rokov. "Barista je človek, ktorý sa profesijne venuje káve. Nielen jej príprave, ale musí mať o káve i pomerne rozsiahle teoretické a praktické znalosti. Ja sa na kávu pozerám tak, ako sa vinár pozerá na víno," priblížil svoju činnosť a záľubu Křižka, ktorý pochádza z vinárskej rodiny. Súčasťou večera bol aj krst novej knihy lekára Petra Minárika Vademecum zdravej výživy. Publikáciu pokrstila symbolicky kávou Denisa Priadková, ktorá sa otázke zdravého stravovania venuje profesionálne
"V skutočnosti je to tak, že kofeín sa v organizme veľmi rýchlo metabolizuje a po nejakých dvadsiatich minútach by mali byť stopy kofeínu vo vašom organizme minimálne," vysvetlil Křižka, ktorý sa venuje napríklad aj školeniu pracovníkov kaviarní.
"Skôr je to otázka psychiky. Keď si dáte šálku kávy neskoro večer a po tom, ako si ľahnete do postele, si poviete 'dal som si kávu, teraz nezaspím', tak naozaj nezaspíte. Nemôže za to však kofeín, ten už je dávno z tela preč. Je to skôr otázka sugescie," dodal. Okrem viacerých zaujímavostí pripravil v piatok v Bratislave večer pre milovníkov kávy aj ukážku praženia kávy či degustáciu viacerých druhov tohto nápoja.
Akciu pripravil Inštitút kávy, ktorý sa v Čechách a na Slovensku venuje osvete v oblasti konzumácie kávy, jej výroby a účinkov na ľudský organizmus. Jeho cieľom je tiež vyvracať v povedomí verejnosti nesprávne predsudky a mýty o káve. "To, čoho sa ľudia najviac boja pri káve, je kofeín," myslí si medzinárodne uznávaný barista, ktorý s českým inštitútom aktívne spolupracuje.
Len tri minúty
"Kofeín v káve samozrejme je, ale pokiaľ nemáte nejaké naozaj závažné ochorenie, vôbec nemá negatívny vplyv na ľudské zdravie," vyvrátil obavy. Dôležitým faktorom podľa neho je tiež spôsob prípravy nápoja. Káva by sa nemala zalievať vriacou vodou.
"Rozhodne neznesie vyššiu teplotu ako deväťdesiatdva, možno deväťdesiattri stupňov Celzia," pripomenul Křižka. Kávová usadenina by sa tiež nemala nechávať v pohári s nápojom viac než tri minúty, pretože sa z nej začnú uvoľňovať nebezpečné látky. Na prípravu odporučil Křižka špecializované prístroje, ktorými je možné zrniečka kávy odstrániť.
Michal Křižka sa venuje káve už niekoľko rokov. "Barista je človek, ktorý sa profesijne venuje káve. Nielen jej príprave, ale musí mať o káve i pomerne rozsiahle teoretické a praktické znalosti. Ja sa na kávu pozerám tak, ako sa vinár pozerá na víno," priblížil svoju činnosť a záľubu Křižka, ktorý pochádza z vinárskej rodiny. Súčasťou večera bol aj krst novej knihy lekára Petra Minárika Vademecum zdravej výživy. Publikáciu pokrstila symbolicky kávou Denisa Priadková, ktorá sa otázke zdravého stravovania venuje profesionálne