|
Správy | Reality | Video | TV program | TV Tipy | Práca | |
Nedeľa 22.12.2024
|
Autobazár | Dovolenka | Výsledky | Kúpele | Lacné letenky | Lístky |
Meniny má Adela
|
Ubytovanie | Nákup | Horoskopy | Počasie | Zábava | Kino |
Úvodná strana | Včera Archív správ Nastavenia |
|
Kontakt | Inzercia |
|
Denník - Správy |
|
|
Prílohy |
|
|
Pridajte sa |
|
Ste na Facebooku? Ste na Twitteri? Pridajte sa. |
|
|
|
Mobilná verzia |
ESTA USA |
04. mája 2011
Nesolenie pred srdcovými chorobami nechráni
Ľudia, ktorí veľa solia, nie sú náchylnejší na vysoký krvný tlak a naopak je u nich menšia pravdepodobnosť úmrtia na srdcové choroby ako u tých, ktorí majú nízky príjem soli. Vyplýva ...
Zdieľať
Foto: SITA/APBRATISLAVA 4. mája (WEBNOVINY) - Ľudia, ktorí veľa solia, nie sú náchylnejší na vysoký krvný tlak a naopak je u nich menšia pravdepodobnosť úmrtia na srdcové choroby ako u tých, ktorí majú nízky príjem soli. Vyplýva to z najnovšej štúdie európskych vedcov. Podľa autora štúdie Jana Staessena z belgickej univerzity v Leuvene tieto zistenia v žiadnom prípade "nepodporujú súčasné odporúčania znižovať príjem soli". Tie totiž podľa neho vychádzajú z krátkodobých štúdií.
Odborníci vo svojej štúdii použili údaje z dvoch rôznych výskumov, na ktorých sa zúčastnilo 3 700 Európanov. Spotrebu soli im zmerali pomocou vzoriek moču na začiatku štúdií. Staessen a jeho kolegovia rozdelili účastníkov do troch skupín podľa toho, koľko soli prijímajú. Ani jeden z účastníkov pritom nemal srdcovú chorobu a dve tretiny mali normálny krvný tlak. Sledovali ich v priemere osem rokov, počas ktorých zistili, koľkým z nich diagnostikovali srdcové ochorenie a koľko z nich malo vysoký krvný tlak.
Najnižšia úmrtnosť bola medzi najväčšími konzumentmi soli
Štúdia, ktorej výsledky publikovali v Journal of the American Medical Association (JAMA), ukázala, že riziko vzniku srdcovo-cievnych chorôb sa v troch skupinách nelíšilo. Medzi účastníkmi s najnižším príjmom soli sa však počas sledovaného obdobia ukázala najvyššia úmrtnosť na srdcovo-cievne ochorenia (4 percentá), zatiaľ čo najnižšia bola medzi najväčšími konzumentmi soli (menej ako 1 percento). Zo všetkých troch sledovaných skupín približne každému štvrtému, kto začínal s normálnym krvným tlakom, neskôr diagnostikovali vysoký tlak.
Ako ďalej vysvetlil Staessen, zníženie príjmu soli môže mať dobrý vplyv na zdravotný stav ľudí, ktorí majú alebo mali problémy so srdcom. Štúdia však nedokázala, že by soľ tento stav zhoršovala. "Mali by sme byť opatrní pri presadzovaní všeobecného zníženia príjmu sodíka. Môže to byť prospešné, no zároveň to môže mať i nežiaduce účinky," dodal odborník.
Autori štúdie však upozorňujú, že na prieskume sa zúčastnili len Európania bielej pleti. Preto výsledky nemusia korešpondovať s inými etnikami.
Odborníci vo svojej štúdii použili údaje z dvoch rôznych výskumov, na ktorých sa zúčastnilo 3 700 Európanov. Spotrebu soli im zmerali pomocou vzoriek moču na začiatku štúdií. Staessen a jeho kolegovia rozdelili účastníkov do troch skupín podľa toho, koľko soli prijímajú. Ani jeden z účastníkov pritom nemal srdcovú chorobu a dve tretiny mali normálny krvný tlak. Sledovali ich v priemere osem rokov, počas ktorých zistili, koľkým z nich diagnostikovali srdcové ochorenie a koľko z nich malo vysoký krvný tlak.
Najnižšia úmrtnosť bola medzi najväčšími konzumentmi soli
Štúdia, ktorej výsledky publikovali v Journal of the American Medical Association (JAMA), ukázala, že riziko vzniku srdcovo-cievnych chorôb sa v troch skupinách nelíšilo. Medzi účastníkmi s najnižším príjmom soli sa však počas sledovaného obdobia ukázala najvyššia úmrtnosť na srdcovo-cievne ochorenia (4 percentá), zatiaľ čo najnižšia bola medzi najväčšími konzumentmi soli (menej ako 1 percento). Zo všetkých troch sledovaných skupín približne každému štvrtému, kto začínal s normálnym krvným tlakom, neskôr diagnostikovali vysoký tlak.
Ako ďalej vysvetlil Staessen, zníženie príjmu soli môže mať dobrý vplyv na zdravotný stav ľudí, ktorí majú alebo mali problémy so srdcom. Štúdia však nedokázala, že by soľ tento stav zhoršovala. "Mali by sme byť opatrní pri presadzovaní všeobecného zníženia príjmu sodíka. Môže to byť prospešné, no zároveň to môže mať i nežiaduce účinky," dodal odborník.
Autori štúdie však upozorňujú, že na prieskume sa zúčastnili len Európania bielej pleti. Preto výsledky nemusia korešpondovať s inými etnikami.