|
Správy | Reality | Video | TV program | TV Tipy | Práca | |
Nedeľa 22.12.2024
|
Autobazár | Dovolenka | Výsledky | Kúpele | Lacné letenky | Lístky |
Meniny má Adela
|
Ubytovanie | Nákup | Horoskopy | Počasie | Zábava | Kino |
Úvodná strana | Včera Archív správ Nastavenia |
|
Kontakt | Inzercia |
|
Denník - Správy |
|
|
Prílohy |
|
|
Pridajte sa |
|
Ste na Facebooku? Ste na Twitteri? Pridajte sa. |
|
|
|
Mobilná verzia |
ESTA USA |
22. decembra 2005
Nepodráždite si cez sviatky nervy ani žalúdok!
Ako prežiť sviatky v zdraví a pohode
Zdieľať
Iba polovica tuku
Ako takéto kulinárske zázraky vyzerajú v reáli? „Do koláčov a dezertov používajte polovicu, maximálne 2/3 tuku, ako kážu pôvodné recepty. Dôsledne sa vyhýbajte bielej múke, radšej využite celozrnnú alebo aspoň grahamovú. Pri zmesi sa snažte dodržať pomer 1:1. Majonézu v šalátoch nahraďte olivovým olejom, sekanými orechmi a bylinkami. Ak čokoládu, tak jedine horkú. Tá má totiž výrazný antioxidačný účinok a navyše, obsahuje látky, ktoré majú protirakovinový, protisklerotický a imunostimulačný efekt. Ak sa však ocitnú v tráviacom trakte súbežne s mliečnymi výrobkami, plus - mínus hodina, nevstrebajú sa. Kým mliečna čokoláda je prázdna kalorická a biologická potravina, horkú čokoládu radíme do kategórie tzv. funkčných potravín, t.j. potravín, ktoré majú priaznivý účinok na ľudské zdravie. Sem patria napríklad orechy, cesnak, med, hrušky, sušené slivky, jablká, brokolica, kapustová zelenina, mrkva... Ani počas sviatkov by sme nemali zabúdať na účinné probiotiká, (radšej vo forme výživových doplnkov bez laktózy ako mliečnych výrobkov) a na šálku zeleného čaju. A po osemnástej si doprajme už iba ovocie a zeleninu,“ prízvukuje MUDr. Igor Bukovský, PhD. z Ambulancie klinickej výživy v Bratislave.
Žujte žuvačky
Žuvanie pepermintových žuvačiek chráni náš chrup a navyše aspoň na chvíľu zamestná naše ústa. ŕahšie tak dokážete vzdorovať nutkavému syndrómu Vianoc. Ten je rovnaký asi vo všetkých domácnostiach: permanentné strkanie akéhokoľvek množstva jedla do úst. Rovnako pozitívne pôsobí aj zmena prostredia. Nemyslíme tým teraz prechod od kuchynského stola k stolu v obývačke, ale o niečo radikálnejšiu zmenu, napríklad prechádzku v lese, lyžovanie, stavanie snehuliaka, plávanie v krytom alebo v termálnom bazéne, hranie aktívnych skupinových hier...
Na sedmu a mariáš s plnými misami popcornu a lupienkov radšej ihneď zabudnite! Ak si ich váš junior aj napriek zákazu vydupal, aspoň ich odsuňte mimo svojho zorného uhla a dosahu. Nie ste svätí, ani anjeli, a tie nové šaty v skrini si, pravdepodobne, ešte chcete obliecť! A plesová sezóna je už tak skoro!
Nápoje môžu byť zákerné
Voda, minerálky a bylinkové čaje, tak by mal vyzerať ideálny nápojový lístok, a to aj cez Vianoce. Ak ich však vaša rodina ignoruje a bojkotuje, vysvetlite im aspoň, čo ich organizmus vlastne prijíma. „Jeden liter colových alebo sladených nápojov je energetickým ekvivalentom zhruba stogramového vyprážaného rezňa, takže vypiť liter coly počas dňa znamená vlastne zjesť k vášmu dennému menu ešte jeden veľký rezeň. Riešením nie sú ani stopercentné pasterizované šťavy. Jeden liter 100% pomarančového džúsu je porovnateľný so 150 g tučného syra. A nie je ani pravda to, čo tvrdí reklama, že jeden liter džúsu obsahuje šťavu z 2,5 kg pomarančov, pretože dva a pol kila pomarančov poskytne ľudskému telu oveľa viac, ako liter takejto šťavy. Je lepšie zjesť aspoň jeden citrus každý deň a piť nápoje bez obsahu energie.
ťo sa týka alkoholických nápojov, treba si uvedomiť, že každý gram etanolu obsahuje takmer 30 kJ a teda jeden pohár vína sa energeticky rovná jednému stredne tučnému jogurtu. Tu by som naozaj vychádzal z odporúčania Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO), ktorá tvrdí: „Nepite alkohol a ak, tak nie viac ako 2 poháre červeného vína denne, ak ste muž a nie viac ako 1 pohár, ak ste žena.“ Keby som mal voliť medzi kategóriami pivo, víno a destiláty, tak asi najprijateľnejším variantom by bolo suché červené víno. Ale rozhodne som za limitovanú konzumáciu tak, ako ju odporúča WHO,“ apeluje na konzumentov MUDr. Bukovský.
Rozhodujú minúty
A čo nás čaká, ak napriek všetkým odporúčaniam neodoláme a aj tento rok to s dobrotami znova preženieme? „Najskôr asi problémy z prejedenia, pálenie záhy, čo je v podstate refluxná choroba pažeráka, ktorá sa môže zvýrazniť a po rokoch skončiť aj ako rakovina. žalší problém predstavujú žlčníkové záchvaty, teda koliky z posunu žlčového kameňa či podráždenia žlčových ciest alebo žlčníka, hnačky, gastritída, zápal sliznice žalúdka spojený s vracaním a s hnačkami, ktorý môže vyvolať aj kombinácia alkoholu a tuku.
žalšou nepríjemnou komplikáciou je salmonelóza z majonézy a z vajec a parazitárne ochorenie zo zabíjačkových zmesí. Najmä, ak nie sú primerane hygienicky a tepelne zabezpečené. Z ostatných ešte spomeniem akútnu intoxikáciu alkoholom a akútnu pankreatitídu. Obe môžu bezprostredne ohroziť život pacienta a pri ich záchrane rozhodujú niekedy naozaj iba minúty,“ vystríha Igor Bukovský.
Vianočné potraviny:
Najzdravšie
l orechy a mak
l citrusy, jablká a sušené slivky
l kyslá kapusta
l celozrnná múka
l škorica
Nezdravé
l údeniny a vyprážané jedlá
l krémové dezerty a kolekcie
l zemiakový šalát s majonézou
l biela múka
l alkohol
Zdroj: www.akv.sk
Čakanka na podráždený žalúdok
Na podráždený žalúdok a opakované vracanie sa najviac osvedčil teplý obklad z čakanky.
Do pol litra vody vložte 1PL čakanky a varte asi 10 minút. Odstavte, preceďte a trošku vychlaďte. Teplý obklad priložte na brucho a nechajte pôsobiť maximálne 10 minút.
Ak bolesť neustúpi, je dobré celú procedúru zopakovať viackrát. Celkový čas liečby však nesmie prekročiť 45-60 minút.