|
Správy | Reality | Video | TV program | TV Tipy | Práca | |
Piatok 15.11.2024
|
Autobazár | Dovolenka | Výsledky | Kúpele | Lacné letenky | Lístky |
Meniny má Leopold
|
Ubytovanie | Nákup | Horoskopy | Počasie | Zábava | Kino |
Úvodná strana | Včera Archív správ Nastavenia |
|
Kontakt | Inzercia |
|
Denník - Správy |
|
|
Prílohy |
|
|
Pridajte sa |
|
Ste na Facebooku? Ste na Twitteri? Pridajte sa. |
|
|
|
Mobilná verzia |
ESTA USA |
14. mája 2019
Nedostatok sladovníckeho jačmeňa a rast miezd môžu ovplyvniť cenu piva
Ilustračná snímka.
Zdieľať
Ilustračná snímka. Foto: TASR - Martin Baumann
Praha 14. mája (TASR) - Pivovary môže tlačiť k rastu ceny piva okrem rýchlo rastúcich miezd aj sucho. Sladovnícky jačmeň totiž patrí medzi plodiny, ktoré znášajú sucho najhoršie. Súčasné počasie znižuje jeho úrodu i kvalitu. Napriek tomu, že má Česko veľké prebytky jačmeňa, úroda sladovníckeho jačmeňa vlani klesla štvrtý rok po sebe.„Sucho má za následok zníženie úrody jačmeňa, ale aj jeho kvality v dôsledku vyššieho obsahu dusičnanov. Následný nedostatok kvalitného sladovníckeho jačmeňa môže výrazne ovplyvniť cenu piva,“ uviedol Pavel Vitámvás z výskumného ústavu rastlinnej výroby.
Ústav je jednou zo siedmich vedeckých inštitúcií, ktoré v spoločnom projekte skúmajú, ako minimalizovať vplyv sucha a zabezpečiť udržateľnú produkciu a kvalitu sladovníckeho jačmeňa. Ten je ohrozený jarným suchom, lebo má malé korene a krátku vegetáciu.
Pivovary tvrdia, že kvalitnej suroviny je stále dosť. Česko ako jeden z najväčších výrobcov v Európe má o 40 % viac sladu, než potrebuje. Cena jačmeňa a chmeľu na pol litra piva je asi 50 halierov (2 centy). „Podľa mňa sucho nebude dlhodobým problémom,“ dodal Vitámvás.
Najväčší český pivovar Plzenský Prazdroj spolupracuje so šľachtiteľmi a výskumnými ústavmi, aby mal dostatok suroviny aj v budúcnosti. Vyšľachtiť novú odrodu je však zložité. Znamená to výdavky desiatok miliónov korún s neistým výsledkom. Samotné kríženie jačmeňov trvá najmenej osem rokov. Nasleduje registrácia v ústrednom skúšobnom a kontrolnom ústave. Tá trvá ďalšie tri roky. Informoval o tom portál iDNES.cz.
Na klimatické zmeny sa usilujú reagovať aj české šľachtiteľské firmy. Nie je to však ľahká úloha, lebo nevedia, čo bude o desať rokov.
Niektorí experti však začínajú hovoriť o tom, či by sa nedalo variť pivo z ozimného jačmeňa. To by však mohlo znížiť kvalitu moku. „Bohužiaľ, viaceré jeho odrody nemajú potrebnú sladovnícku kvalitu,“ povedal vedúci sládok pivovarov Staropramen Zdeněk Lux. V niektorých krajinách, medzi ktoré patrí Veľká Británia, však tento jačmeň už dokážu vypestovať tak, aby spĺňal parametre na výrobu piva, ktoré majú jariny.
(1 EUR = 25,776 CZK)
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál tlačovej agentúry TASR