Úvodná strana  Včera      Archív správ      Nastavenia     
 Kontakt  Inzercia

 24hod.sk    Pre ženy

05. októbra 2005

Naučte sa pravidelne jesť



Najdôležitejšiou podmienkou stravovania počas chudnutia je pravidelný príjem stravy 3- až 5-krát denne a jej správne rozloženie.



Zdieľať
Na raňajky by sme mali prijať asi 20 % z celkového denného množstva stravy alebo z celkovo prijatej energie. Na desiatu asi 10 %, na obed 30 %, na olovrant 10 % a na večeru 30 %.
V žiadnom prípade nevynechávajte raňajky a nejedzte neskôr ako 4 hodiny pred spánkom. Pravidelným príjmom stravy môžete lepšie kontrolovať pocit hladu a sýtosti, predídete nekontrolovateľnému hladu a udržíte si správnu intenzitu metabolizmu. Na trávenie potravy je potrebná energia, a preto sa po jedle vždy zvýši bazálny metabolizmus približne o 10 až 15 %. Nepriateľom chudnutia je takzvaný šetriaci režim tela, na ktorý sa telo preorientuje vtedy, keď je príjem stravy nepravidelný a medzi jednotlivými jedlami sú veľké časové rozdiely.
Nezabudnite ani na ďalšie zásady správneho stravovania. Prehodnoťte svoje stravovacie návyky, porovnajte ich s uvedenými zásadami, ale čo je najdôležitejšie, začnite ich dôsledne dodržiavať.

Čo je pre chudnutie nebezpečné
l Hladovanie, tzv. nulová diéta.
l Násilné konzumovanie  neobľúbených potravín.
l Jednostranná diéta a akákoľvek iná diéta, ktorá si vyžaduje neustálu mobilizáciu psychických síl  a pevnej vôle.
l Nesprávne zvolená pohybová aktivita a náročný cvičebný program.
l Nereálne postavené ciele.

Zásady stravovania
l Jedálny lístok naplánujte vopred.
l Zachovávajte pravidelnosť v stravovaní.
l Konzumujte pestrú stravu, vyvarujte sa jednostrannosti.
l Stravovanie prispôsobte individuálnym možnostiam. Jedálny lístok zostavte podľa vlastnej chuti.
l Uprednostnite jednoduchú prípravu jedál.
l Predchádzajte pocitu presýtenia. Jedzte v malých množstvách, pomalým tempom.
l Pri príprave jedál minimalizujte použitie tukov, uprednostnite rastlinné tuky.
l Zeleninu konzumujte prevažne v surovom stave.
l Zeleninové šaláty ochucujte bylinkami, citrónom, bielym jogurtom, kyslou smotanou, rastlinným olejom.
l Nekonzumujte potraviny obsahujúce skryté tuky a múku (párky, diétne salámy, paštéty).
l Neslaďte.
l Obmedzte soľ a korenie, nepoužívajte dráždivú stravu .
l Nekonzumujte alkoholické nápoje.

PhDr., Mgr. Katarína Skybová
kompliment® - štúdio štíhlej línie - www.kompliment.sk


   Tlač    Pošli



nasledujúci článok >>
Na Makarskej som stratila hlavu (MôJ PRÍBEH)
<< predchádzajúci článok
Zatočte s celulitídou!