|
Správy | Reality | Video | TV program | TV Tipy | Práca | |
Pondelok 23.12.2024
|
Autobazár | Dovolenka | Výsledky | Kúpele | Lacné letenky | Lístky |
Meniny má Nadežda
|
Ubytovanie | Nákup | Horoskopy | Počasie | Zábava | Kino |
Úvodná strana | Včera Archív správ Nastavenia |
|
Kontakt | Inzercia |
|
Denník - Správy |
|
|
Prílohy |
|
|
Pridajte sa |
|
Ste na Facebooku? Ste na Twitteri? Pridajte sa. |
|
|
|
Mobilná verzia |
ESTA USA |
05. októbra 2005
Naučte sa pravidelne jesť
Najdôležitejšiou podmienkou stravovania počas chudnutia je pravidelný príjem stravy 3- až 5-krát denne a jej správne rozloženie.
Zdieľať
V žiadnom prípade nevynechávajte raňajky a nejedzte neskôr ako 4 hodiny pred spánkom. Pravidelným príjmom stravy môžete lepšie kontrolovať pocit hladu a sýtosti, predídete nekontrolovateľnému hladu a udržíte si správnu intenzitu metabolizmu. Na trávenie potravy je potrebná energia, a preto sa po jedle vždy zvýši bazálny metabolizmus približne o 10 až 15 %. Nepriateľom chudnutia je takzvaný šetriaci režim tela, na ktorý sa telo preorientuje vtedy, keď je príjem stravy nepravidelný a medzi jednotlivými jedlami sú veľké časové rozdiely.
Nezabudnite ani na ďalšie zásady správneho stravovania. Prehodnoťte svoje stravovacie návyky, porovnajte ich s uvedenými zásadami, ale čo je najdôležitejšie, začnite ich dôsledne dodržiavať.
Čo je pre chudnutie nebezpečné
l Hladovanie, tzv. nulová diéta.
l Násilné konzumovanie neobľúbených potravín.
l Jednostranná diéta a akákoľvek iná diéta, ktorá si vyžaduje neustálu mobilizáciu psychických síl a pevnej vôle.
l Nesprávne zvolená pohybová aktivita a náročný cvičebný program.
l Nereálne postavené ciele.
l Jedálny lístok naplánujte vopred.
l Zachovávajte pravidelnosť v stravovaní.
l Konzumujte pestrú stravu, vyvarujte sa jednostrannosti.
l Stravovanie prispôsobte individuálnym možnostiam. Jedálny lístok zostavte podľa vlastnej chuti.
l Uprednostnite jednoduchú prípravu jedál.
l Predchádzajte pocitu presýtenia. Jedzte v malých množstvách, pomalým tempom.
l Pri príprave jedál minimalizujte použitie tukov, uprednostnite rastlinné tuky.
l Zeleninu konzumujte prevažne v surovom stave.
l Zeleninové šaláty ochucujte bylinkami, citrónom, bielym jogurtom, kyslou smotanou, rastlinným olejom.
l Nekonzumujte potraviny obsahujúce skryté tuky a múku (párky, diétne salámy, paštéty).
l Neslaďte.
l Obmedzte soľ a korenie, nepoužívajte dráždivú stravu .
l Nekonzumujte alkoholické nápoje.
PhDr., Mgr. Katarína Skybová
kompliment® - štúdio štíhlej línie - www.kompliment.sk