![]() |
Správy | Reality | Video | TV program | TV Tipy | Práca | |
![]() |
||||||
Utorok 4.3.2025
|
Autobazár | Dovolenka | Výsledky | Kúpele | Lacné letenky | Lístky |
![]() |
||||||
Meniny má Kazimír
|
Ubytovanie | Nákup | Horoskopy | Počasie | Zábava | Kino |
![]() |
![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|
31. mája 2011
Nákaze baktériou E. coli možno predísť umývaním zeleniny
Dôkladné umývanie a šúpanie zeleniny sú prvými krokmi, ako predísť nákaze nebezpečnou baktériou E. coli (EHEC). Upozorňuje na to Ministerstvo pôdohospodárstva ...
Zdieľať

Shiga toxín produkujúca Escherichia coli je typ enterohemoragickej E. coli (EHEC) baktérie, ktorá môže spôsobiť mierne črevné ochorenie až ťažké ochorenie, spojené s komplikáciou poškodenia obličiek. Typickými príznakmi sú kŕče v bruchu, vodnaté, často i krvavé hnačky, niekedy aj zvracanie a mierna horúčka. Najčastejšie choroba prebieha miernym spôsobom a trvá jeden až tri dni. Avšak približne v 10 percentách prípadov sa môžu vyskytnúť závažné komplikácie. Inkubačná doba sa pohybuje v rozmedzí od jedného do ôsmich dní, najčastejšie je to od troch do piatich dní. Prípady a ohniská vzniku nákazy EHEC boli spájané s konzumáciou nedostatočne tepelne upraveného mäsa, surového mlieka, nepasterizovaného jablkového džúsu, kontaminovanej vody, čerstvej listovej zeleniny, klíčkov lucerny a zveriny. Rizikovým prostredím na prenos z osoby na osobu (fekálno-orálny prenos) sú centrá dennej starostlivosti a domovy dôchodcov.
Príčiny súčasnej epidémie v Nemecku stále nie sú celkom jasné
Jedna z verzií hovorí o kontaminácii uhoriek, dovážaných zo Španielska. Tieto uhorky boli redistribuované i do Česka, Rakúska, Maďarska, Dánska, Luxemburska a Holandska. V tomto prípade sa pacienti nakazili pravdepodobne konzumáciou nedostatočne umytej zeleniny, krížovou kontamináciou a prenosom z infekčných osôb. Informáciu o vypuknutí nákazy v Nemecku dostala Európska komisia v nedeľu 22. mája. Epidémia vyčíňa najmä na severe, v okolí Hamburgu. O štyri dni neskôr nemecké orgány označili ako možný zdroj nákazy uhorky dovážané zo Španielska, konkrétne z provincií Almeria a Malaga. Epidemiologické vyšetrenia robia pod dohľadom Európskej komisie v Španielsku (vyšetrenia vody, pôdy), a taktiež v Nemecku. Inkriminovanú zeleninu preventívne stiahli z trhu vo všetkých krajinách, do ktorých bola distribuovaná.