|
Správy | Reality | Video | TV program | TV Tipy | Práca | |
Štvrtok 19.12.2024
|
Autobazár | Dovolenka | Výsledky | Kúpele | Lacné letenky | Lístky |
Meniny má Judita
|
Ubytovanie | Nákup | Horoskopy | Počasie | Zábava | Kino |
Úvodná strana | Včera Archív správ Nastavenia |
|
Kontakt | Inzercia |
|
Denník - Správy |
|
|
Prílohy |
|
|
Pridajte sa |
|
Ste na Facebooku? Ste na Twitteri? Pridajte sa. |
|
|
|
Mobilná verzia |
ESTA USA |
18. januára 2012
Najviac ovocia a zeleniny jedia v Európe Poliaci
Najväčšími konzumentmi ovocia a zeleniny spomedzi európskych národov sú Poliaci. Vyplýva to z najnovšieho prieskumu Európskej potravinovej informačnej rady (EUFIC), ktorá zisťovala priemerný príjem ...
Zdieľať
VARŠAVA 18. januára (WEBNOVINY) - Najväčšími konzumentmi ovocia a zeleniny spomedzi európskych národov sú Poliaci. Vyplýva to z najnovšieho prieskumu Európskej potravinovej informačnej rady (EUFIC), ktorá zisťovala priemerný príjem ovocia a zeleniny u obyvateľov 19 európskych krajín.
Slováci skončili približne v strede rebríčka na 12. mieste hneď za Holanďanmi.
Priemerný Poliak skonzumuje každý deň priemerne 577 gramov ovocia a zeleniny, čo je suverénne najviac spomedzi všetkých skúmaných krajín. Okrem nich skončili s dobrým hodnotením aj druhí Taliani, tretí Nemci a štvrtí Rakúšania.
Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) by mal človek denne zjesť najmenej 400 gramov ovocia a zeleniny, pričom tento limit sa už ostatným skúmaným krajinám nepodarilo splniť.
Patrí medzi ne aj Slovensko, ktorého obyvatelia priemerne skonzumujú len 280 gramov ovocia a zeleniny. Ešte horšie sú na tom Česi, ktorí s 253 gramami skončili na treťom mieste od konca tesne pred Švédmi. Najmenej zeleniny jedia podľa očakávania obyvatelia Islandu.
Z prieskumu EUFIC-u vyplýva aj pomerne prekvapujúce zistenie. Obyvatelia severnejšie položených európskych krajín jedia najmä surové ovocie a zeleninu, ktorá obsahuje viac vitamínov, minerálov a stopových prvkov. U juhoeurópanov je to naopak, zeleninu konzumujú predovšetkým vo forme polievok.
Slováci skončili približne v strede rebríčka na 12. mieste hneď za Holanďanmi.
Priemerný Poliak skonzumuje každý deň priemerne 577 gramov ovocia a zeleniny, čo je suverénne najviac spomedzi všetkých skúmaných krajín. Okrem nich skončili s dobrým hodnotením aj druhí Taliani, tretí Nemci a štvrtí Rakúšania.
Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) by mal človek denne zjesť najmenej 400 gramov ovocia a zeleniny, pričom tento limit sa už ostatným skúmaným krajinám nepodarilo splniť.
Patrí medzi ne aj Slovensko, ktorého obyvatelia priemerne skonzumujú len 280 gramov ovocia a zeleniny. Ešte horšie sú na tom Česi, ktorí s 253 gramami skončili na treťom mieste od konca tesne pred Švédmi. Najmenej zeleniny jedia podľa očakávania obyvatelia Islandu.
Z prieskumu EUFIC-u vyplýva aj pomerne prekvapujúce zistenie. Obyvatelia severnejšie položených európskych krajín jedia najmä surové ovocie a zeleninu, ktorá obsahuje viac vitamínov, minerálov a stopových prvkov. U juhoeurópanov je to naopak, zeleninu konzumujú predovšetkým vo forme polievok.