Úvodná strana  Včera      Archív správ      Nastavenia     
 Kontakt  Inzercia

 24hod.sk    Ekonomika    Zdravie

22. decembra 2008

Najvhodnejšou vianočnou sladkosťou je sušené ovocie



Vianočné sviatky sú spojené s pokojom i častejším maškrtením. Krémové koláče však nie sú jedinou možnosťou, ako deťom osladiť sviatky. „Prednosť má ovocie a zelenina, rôzne ovocné ...



Zdieľať
BRATISLAVA 22. decembra (WEBNOVINY) – Vianočné sviatky sú spojené s pokojom i častejším maškrtením. Krémové koláče však nie sú jedinou možnosťou, ako deťom osladiť sviatky. „Prednosť má ovocie a zelenina, rôzne ovocné kokteily, ovocné poháre, puding s ovocím a tiež sušené ovocie. Sušenie je najstarší a zároveň najzdravší spôsob konzervovania ovocia a zeleniny,“ uviedla Alžbeta z bratislavského Regionálneho úradu verejného zdravotníctva. Podľa jej slov túto techniku uskladňovania používali aj naši predkovia na uchovanie bohatej úrody na zimné obdobie. Pri konzumácii ovocia je potrebné rozlišovať spôsob jeho úpravy. Napríklad kandizované druhy ovocia obsahujú vysoký obsah cukru, ktorý zvyšuje telesnú hmotnosť a hladinu cukru v krvi. Na Vianoce sa stretávame predovšetkým s kandizovanými datľami a figami. Tradičným vianočným jedlom sú aj oriešky. Zároveň však patria k najčastejším potravinovým alergénom, preto sú nevhodné pre malé deti. „Nevhodné sú tiež solené a pražené oriešky. Okrem nadbytku soli, praženie ničí vitamíny a vytvárajú sa pri ňom karcinogénne látky,“ vysvetlila Béderová. Orechy sú zdrojom kvalitných bielkovín, rastlinných tukov s obsahom nenasýtených mastných kyselín, vlákniny, vitamínov a mnohých minerálov. Tieto nutrienty vyživujú mozog a chránia organizmus pred voľnými kyslíkovými radikálmi. Najčastejšie sa konzumujú vlašské orechy, v ktorých dominujú takzvané zdravé tuky. Sú zdrojom mnohých minerálov a vitamínov, pričom platí, že čím sú čerstvejšie, tým je obsah vitamínov vyšší. Už starí Rimania ich považovali za omladzujúci prostriedok, pripomenula Béderová. Upokojujúce účinky na nervy majú lieskovce, ktoré sú ľahko stráviteľné a zlepšujú pamäť. Pražené a solené arašidy sú pre deti nevhodné pre obsah soli. Slané sú aj pistácie a bývajú napadnuté plesňou, ktorá môže mať toxické následky. Deťom by sa preto mali podávať iba výnimočne. Aj pri pečení je možné prihliadať na zdravú výživu. „Tradičné koláče a zákusky je vhodné pripravovať z kvalitných margarínov vyrobených z rastlinných olejov. Ich zloženie zaručuje pozitívny efekt na kvalitu zákuskov a tiež na zdravie,“ uviedla Béderová. K Vianociam majú patriť nielen tradičné rozprávky, ale aj dostatočný pobyt na čerstvom vzduchu, dostatok spánku, športové aktivity a relax primeraný veku a kondícii detí i dospelých. SITA

   Tlač    Pošli

   

Súvisiace články:


 U šéfa diplomacie varí na Vianoce manželka (22. 12. 2008)
 Finančná kríza neovplyvní vianočné nákupy Slovákov (21. 12. 2008)
 Od Ježiška by si Fico prial pokoj (21. 12. 2008)
 Opatovský oslávi Vianoce v novom dome (21. 12. 2008)
 V Číne sú vianočné sviatky módou, nie tradíciou (21. 12. 2008)
 Pôvod Vianoc siaha do dávnej minulosti (20. 12. 2008)
 Cmorik Nakupuje vianočné darčeky po poslednej chvíli (20. 12. 2008)
 Slováci majú problém vymyslieť vhodné vianočné darčeky (20. 12. 2008)



nasledujúci článok >>
Cestu Kima Čong-Ila po KĽDR zaznamenala aj americká špionáž
<< predchádzajúci článok
Predseda SMK vstúpil do kláštora, na niekoľko dní