![]() |
Správy | Reality | Video | TV program | TV Tipy | Práca | |
![]() |
||||||
Utorok 4.3.2025
|
Autobazár | Dovolenka | Výsledky | Kúpele | Lacné letenky | Lístky |
![]() |
||||||
Meniny má Kazimír
|
Ubytovanie | Nákup | Horoskopy | Počasie | Zábava | Kino |
![]() |
![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|
23. marca 2011
Najväčší spracovateľ a výrobca hydinových produktov v SR
Spoločnosť HYZA a.s. so sídlom v Topoľčanoch je najväčším spracovateľom a výrobcom hydinových produktov na Slovensku. Spracovateľská linka na kurčatá spracuje za hodinu 10 500 kusov kurčiat, čo ...
Zdieľať

„Pri našom objeme výroby je bezpečnosť produktov prvoradá,“ hovorí Karol Ponesz, generálny riaditeľ spoločnosti HYZA a.s. „Zásobujeme cca 40 % slovenského trhu, podiel exportu je takmer 25 %. To pre nás predstavuje záväzok k absolútnej bezpečnosti a kvality vyrábaných produktov,“ dodáva. V rámci chovu hydiny spolupracuje spoločnosť so slovenskými farmami, ktoré sú pravidelne kontrolované veterinárnym dozorom. Kŕmne zmesi pre kurčatá taktiež pochádzajú zo Slovenskej, prípadne Českej republiky, a ich bezpečnosť a kvalita je rovnako kontrolovaná. Popri investíciách do špičkového technologického vybavenia závod ročne investuje nemalé finančné prostriedky do kvality produkcie, pričom len náklady na vyšetrenie vzoriek produktov v akreditovaných laboratóriách predstavujú čiastku viac ako 48 000 € za rok.
V topoľčianskom závode využívajú na spracovanie hydiny najmodernejšie technológie a linky od holandskej spoločnosti STORK – MAREL, ktorá patrí medzi svetové špičky v hydinárskom odvetví. Pre kvalitatívne zatrieďovanie kurčiat sa využíva kamerový systém. Na chladenie hydiny sa používa vzduchový chladiaci kontinuálny tunel, pričom priemerná priestorová teplota je 0,7 až 0,9°C, vychladené kurčatá majú teplotu do + 4,0°C.
„Máme zabezpečený stály veterinárny dohľad nielen nad vyrábaným sortimentom, ale aj nad kŕmnymi zmesami. Prítomnosť štátneho veterinárneho dozoru je dennou rutinou počas celej doby porážania a porciovania hydiny. Dohľad realizuje 5 veterinárnych lekárov a 6 veterinárnych technikov. Veterinármi sú kontrolované technologické postupy výroby a spracovania až po expedíciu výrobkov. Priebežne sú odoberané a preverované vzorky na všetkých úsekoch výroby,“ povedal Karol Ponesz.
Pri spracovaní kurčiat sa okrem prísnych hygienických podmienok dodržujú aj podmienky ochrany zdravia hydiny (WELLFARE), t.j. sú vytvorené podmienky, v ktorých je hydina chránená pred fyzickou a psychickou nepohodou a môže realizovať svoje prirodzené správanie.
„Všetci zamestnanci, obsluhujúci personál a návštevy vstupujúce do skladovacích a výrobných priestorov musia rešpektovať vysoký štandard hygienických požiadaviek,“ pripomína Karol Ponesz. „Striktne vyžadujeme nosenie ochranného pracovného odevu, pokrývky hlavy, pracovnej obuvi, pracovných rukavíc a dodržiavanie osobnej hygieny,“ dodáva Karol Ponesz. Pred samotným vstupom do výrobných priestorov musia prejsť všetky osoby cez turniket, na ktorom sa vykonáva umytie a dezinfekcia rúk a obuvi. V rámci zabezpečenia hygieny a prevencie spoločnosť tiež monitoruje zdravotný stav zamestnancov.
Spoločnosť HYZA a.s. so sídlom v Topoľčanoch ponúka široký sortiment produktov z hydinového mäsa - celú a porciovanú chladenú a mrazenú hydinu, mäsové prípravky (marinované a posypané grilovacím korením), hydinové mäsové výrobky (hydinové šunky, salámy, párky, pečeňové syry a údené špeciality) pod značkou HYZA. Pri ich spracovaní sa okrem prísnych hygienických podmienok, dodržujú aj podmienky ochrany zdravia hydiny (WELLFARE), t.j. sú vytvorené podmienky, v ktorých je hydina chránená pred fyzickou a psychickou nepohodou a môže realizovať svoje prirodzené správanie. HYZA, a.s. patrí do skupiny Agrofert, ktorá má pod kontrolou celý proces od prípravy krmív, cez chov až po porážku a výrobu hydinových výrobkov.