![]() |
Správy | Reality | Video | TV program | TV Tipy | Práca | |
![]() |
||||||
Utorok 4.3.2025
|
Autobazár | Dovolenka | Výsledky | Kúpele | Lacné letenky | Lístky |
![]() |
||||||
Meniny má Kazimír
|
Ubytovanie | Nákup | Horoskopy | Počasie | Zábava | Kino |
![]() |
![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|
06. decembra 2019
Najlepšiu jaternicu varia v Kamenici nad Cirochou
Na snímke návštevníčka súťaže o Najlepšiu hurku 2019 v Humennom 6. decembra 2019. Hurka je pomenovanie v zemplínskom nárečí pre jaternicu. Obyvateľov Humenného miestni prezívajú hurkare.
Zdieľať

"Tajomstvo najlepšej hurky spočíva v tom, že to robíme s láskou," vyjadrila sa pre TASR po vyhlásení výsledkov súťaže konateľka víťaznej spoločnosti Mária Rebej, ktorá má podľa jej slov mäsiarstvo v génoch. Ako dodala, jej otec sa po príchode do Kamenice nad Cirochou v roku 1963 začal venovať mäsiarstvu a aj ona sama k nemu od malička inklinovala.
Samospráva v spolupráci s Oblastnou organizáciou cestovného ruchu Horný Zemplín a Horný Šariš (OOCR HZaHŠ) a ďalšími partnermi, chcela súťažou o najlepšiu jaternicu oživiť povesť mesta, v ktorom sa podľa vyjadrení pamätníkov v minulosti vyrábali najlepšie jaternice na Zemplíne. Humenčanov dodnes nazývajú Hurkare.
Súťažiacimi boli okrem víťaza dvaja miestni a jeden rimavskosobotský výrobcovia mäsových výrobkov. Jaternice z ich produkcie podľa slov riaditeľky OOCR HZaHŠ Michaely Zdražilovej degustovalo okolo 500 hodnotiteľov a u verejnosti sa stretli s pozitívnou odozvou. Humenská hurka bola realizovaná s finančnou podporou Ministerstva dopravy a výstavby SR.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál tlačovej agentúry TASR