|
Správy | Reality | Video | TV program | TV Tipy | Práca | |
Piatok 22.11.2024
|
Autobazár | Dovolenka | Výsledky | Kúpele | Lacné letenky | Lístky |
Meniny má Cecília
|
Ubytovanie | Nákup | Horoskopy | Počasie | Zábava | Kino |
Úvodná strana | Včera Archív správ Nastavenia |
|
Kontakt | Inzercia |
|
Denník - Správy |
|
|
Prílohy |
|
|
Pridajte sa |
|
Ste na Facebooku? Ste na Twitteri? Pridajte sa. |
|
|
|
Mobilná verzia |
ESTA USA |
Najlepšie zdroje vitamínu C s vysokou využiteľnosťou pre organizmus
Je všeobecne známe, že vitamín C patrí k najznámejším a najúčinnejším antioxidantom vôbec.
Zdieľať
Napomáha zlepšovať fyzické aj duševné zdravie. Je nevyhnutné prijímať ho dennodenne v kombinácii vyváženej stravy a výživných doplnkov. Má čestné miesto v každom spôsobe stravovania - pri získavaní svalov, ale aj pri diétnych režimoch.
Načo nám slúži práve vitamín C?
Po vymenovaní všetkých účinkov vitamínu C zistíte, že má skutočne všestranné využitie. Používame ho na ochranu kostí, svalov, na tvorbu kolagénu, podporuje vstrebávanie dôležitých minerálov a urýchľuje rekonvalescenčné procesy.
V neposlednom rade si pripomíname jedno jeho špecifické pôsobenie. Vitamín C zabezpečuje optimálne fungovanie pre celé telo, je jedným zo spôsobov, ako posilniť imunitu rýchlo a efektívne. Pôsobí teda až na bunkovej úrovni. Chráni ich pred oxidačným stresom, zlepšuje základné metabolické procesy, a tak v tejto súčinnosti možno v zdravom tele objavovať aj zdravú dušu a myslenie.
Z akých zdrojov čerpať vitamín C?
Pri predstave, že naše telo potrebuje denne prijať 80 až 100 mg vitamínu C (odporúčaná dávka pre zdravého dospelého človeka), už sa vážne potrebujeme rozhliadnuť po kvalitných a účinných zdrojoch. Telo si ho jednoducho nedokáže vytvoriť samo, neukladá ho ani do zásoby. Najlepšie sú prírodné zdroje z ovocia, zeleniny, z orieškov, zo strukovín, z hovädzieho a bravčového mäsa.
Čo sa týka najväčších zásob z ovocia a zeleniny, až také jednoznačné to nie je, že z nich prijmeme vitamín C v kvalitnej a dobre využiteľnej forme.
Je to preto, že najvyšší obsah si vitamín C zachováva v čerstvom a dobre skladovanom stave. Pri každom mechanickom a tepelnom upravovaní môžeme zaznamenať jeho straty od 30 – 90 %. V našich podmienkach je ale bežné sezónne zaváranie, takmer každodenné varenie, pečenie či rôzne ďalšie spôsoby, ako sa prejaví jeho citlivosť na zvýšené teploty.
Vitamín C vo výživových produktoch
Vstrebávateľnosť v predchádzajúcom prípade je veľmi nízka. Niekedy aj v kombinácii s bežne dostupnými vitamínmi hovoríme o max. 10 % využiteľnosti. Tento problém vám ale nehrozí, ak sa rozhodnete pre vysokoúčinný lipozomálny vitamín C s mikročasticami tuku s vylepšenou ochrannou štruktúrou. Tie zabraňujú degradácii vitamínu a sú jedinou možnosťou, ako dostať céčko v nenarušenom stave až do buniek organizmu. Dokážu ho využiť pri predpokladanej vstrebávateľnosti 90 % a viac... A čísla teda vždy hovoria za všetko!
Zdroj obrázku: Tatjana Baibakova / Shutterstock.comKu Sulíkovmu Kilečku 2 prišli takmer dve stovky pripomienok, zaslali ich zamestnávatelia či ministerstvá
Chodec neprežil zrážku s autom, do cesty vošiel náhle a nemal reflexné prvky (foto)