|
Správy | Reality | Video | TV program | TV Tipy | Práca | |
Pondelok 23.12.2024
|
Autobazár | Dovolenka | Výsledky | Kúpele | Lacné letenky | Lístky |
Meniny má Nadežda
|
Ubytovanie | Nákup | Horoskopy | Počasie | Zábava | Kino |
Úvodná strana | Včera Archív správ Nastavenia |
|
Kontakt | Inzercia |
|
Denník - Správy |
|
|
Prílohy |
|
|
Pridajte sa |
|
Ste na Facebooku? Ste na Twitteri? Pridajte sa. |
|
|
|
Mobilná verzia |
ESTA USA |
30. septembra 2013
Najhoršie opäť dopadli kontroly predaja potravín po pracovnej dobe
Minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Ľubomír Jahnátek
Zdieľať
Minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Ľubomír Jahnátek Foto: TASR/Michal Svítok
Bratislava 30. septembra (TASR) – Najhoršie stále dopadajú kontroly predaja potravín po bežnej pracovnej dobe. Vyplýva to z výsledkov kontrol vykonaných inšpektormi Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR v období od 1. júna do 15. septembra 2013, o ktorých dnes informoval na tlačovej konferencii v Bratislave minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Ľubomír Jahnátek (nominant Smer - SD)."Celkovo sa za dané obdobie zrealizovalo 10.840 kontrol, z čoho bolo 1910 kontrol s nedostatkami, čo v priemere predstavuje 17,62 %. Pri bežných kontrolách sa nedostatky vyskytli pri 15,5 % prípadoch. Najhoršie dopadli kontroly mimo bežnej pracovnej doby, kde sa identifikovali nedostatky až na úrovni 54,81 %," spresnil šéf Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR.
Pri kontrolách podľa Jahnátka najhoršie opäť dopadli hypermarkety, supermarkety, stredné predajne a malé predajne mimo pracovnej doby. "Hypermarkety mali nedostatky až na úrovni 55,15 %, stredné predajne na úrovni 60,36 %, malé predajne na úrovni 40,96 %. Po pracovnej dobe teda nedochádza k žiadnemu zlepšeniu v oblasti kvality predaja potravín," podčiarkol.
Celoslovenské kontroly vykonané tzv. potravinovou kobrou zaznamenali u 61 kontrol nedostatky vo všetkých prípadoch. "Cez kobru neprešiel ani jeden kontrolovaný subjekt," zdôraznil.
K najčastejším nedostatkom vo veľkopredajniach potravín patria podľa neho hygiena budov a prevádzkarní, predaj potravín po dobe spotreby alebo po dobe minimálnej trvanlivosti, ako aj hygiena skladovania. "Toto sú tri najfrekventovanejšie nedostatky, ktoré sa pri kontrolách v obchodných reťazcoch našli. Chyby sa stále opakujú a zdá sa, že podmienky na predaj a obchodná politika sa nejakým spôsobom nezlepšuje," dodal.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál tlačovej agentúry TASR