|
Správy | Reality | Video | TV program | TV Tipy | Práca | |
Pondelok 25.11.2024
|
Autobazár | Dovolenka | Výsledky | Kúpele | Lacné letenky | Lístky |
Meniny má Katarína
|
Ubytovanie | Nákup | Horoskopy | Počasie | Zábava | Kino |
Úvodná strana | Včera Archív správ Nastavenia |
|
Kontakt | Inzercia |
|
Denník - Správy |
|
|
Prílohy |
|
|
Pridajte sa |
|
Ste na Facebooku? Ste na Twitteri? Pridajte sa. |
|
|
|
Mobilná verzia |
ESTA USA |
25. apríla 2018
Na zámku vo Zvolene budú po prednáške o umení hovoriť aj o varení
Barok v umení verzus Umenie variť je názov prednášok na netradičné témy, ktoré odznejú vo štvrtok 26. apríla od 17. h v Slovenskej národnej galérii (SNG) na Zvolenskom zámku. ...
Zdieľať
Zvolenský zámok Foto: TASR
Zvolen 25. apríla (TASR) - Barok v umení verzus Umenie variť je názov prednášok na netradičné témy, ktoré odznejú vo štvrtok 26. apríla od 17. h v Slovenskej národnej galérii (SNG) na Zvolenskom zámku. Sú súčasťou nového cyklu kurátorských výkladov s názvom Pozrime sa na to štýlovo, ktoré SNG pripravila pre svojich návštevníkov v roku 2018.Prednáška Barok v umení v podaní kurátorky zbierok starého umenia SNG Kataríny Kolbiarz Chmelinovej priblíži základné znaky a charakter barokového štýlu v Európe s prihliadnutím na jeho stredoeurópske špecifiká. Priblíži jeho východiská a inšpiračné zdroje. Zvláštna pozornosť bude venovaná jednému zo špecifických aspektov barokovej kultúry a to dobovo príznačným slávnostiam rôzneho druhu. Práve tie boli nielen integrálnou súčasťou barokovej kultúry, ale aj jedným z jej charakteristických znakov. Cielene v nich pritom dochádzalo k prepojeniu výtvarného umenia s inými umeniami a napríklad i s dobovou gastronómiou.
Komentovaný výklad v expozícii maliarstva 16. až 18. storočia, plnej kulinárskych námetov, trhov, zátiší s jedlom, poľovníckych výjavov a alegórií, na príkladoch zobrazených diel prinesie náhľad na vtedajší spôsob prípravy jedál, no hlavne na lokálne používané suroviny. Dozvieme sa o rozmachu moreplavby v tomto období a jej významnom vplyve pri šírení nových surovín, korenín a či plodín z kolónií do Európy a ich používaní v súčasnej, modernej gastronómii. Sprievodcom pri tom bude šéfkuchár Erik Volko.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál tlačovej agentúry TASR