|
Správy | Reality | Video | TV program | TV Tipy | Práca | |
Nedeľa 22.12.2024
|
Autobazár | Dovolenka | Výsledky | Kúpele | Lacné letenky | Lístky |
Meniny má Adela
|
Ubytovanie | Nákup | Horoskopy | Počasie | Zábava | Kino |
Úvodná strana | Včera Archív správ Nastavenia |
|
Kontakt | Inzercia |
|
Denník - Správy |
|
|
Prílohy |
|
|
Pridajte sa |
|
Ste na Facebooku? Ste na Twitteri? Pridajte sa. |
|
|
|
Mobilná verzia |
ESTA USA |
19. apríla 2018
Na zámku Schloss Hof bude najväčší kulinársky festival v Rakúsku
Schloss Hof, archívna snímka.
Zdieľať
Schloss Hof, archívna snímka. Foto: TASR/Miroslav Košírer
Bratislava 19. apríla (TASR) – Tohtoročná výstava Čo svet JE? na rakúskom zámku Schloss Hof neďaleko Bratislavy sa venuje širokej tematike potravín pochádzajúcich zo zeme. Informuje o počiatkoch poľnohospodárstva, pestovaní a obrábaní pôdy, stravovacích zvyklostiach rôznych spoločenstiev, ale aj prečo a kto skupuje pôdu v zahraničí i dôvodoch miznutia úrodnej pôdy vo svete.Základom expozície sú potraviny od ich štyroch základných metód spracovania - ohňom, mrazom, kvasením a mletím. Množstvo obrazových a textových informácií aj po slovensky dopĺňajú rôzne tabuľky. Z nich sa dá vyčítať, že prvý cukrovar bol otvorený v roku 1802, svet pozná konzervovanie potravín od roku 1804, polievku v prášku (1873), instantnú kávu (1890), prášok do pečiva (1893), čajové vrecúško (1929) alebo že horčica v tube existuje od roku 1930.
Návštevník sa dozvie, čo sú alergény a že ich je 14, aké druhy "éčiek" existujú a všeličo o kvalite potravín, dôležitosti vody a soli, spôsoboch stravovania i o šetrení potravín. Spozná typické druhy jedál, akými sú viedenský rezeň, kebab, burger, pizza, guľáš, suši. Tiež kuchynské spotrebiče od papinových hrncov používaných od roku 1619 cez elektrické sporáky (1893) až po súčasné. Novú výstavu dopĺňajú súvisiace víkendové podujatia.
"Tie sú tiež nové. Najbližšie v sobotu a nedeľu (21. a 22.4.) to bude s pestrým programom najväčší kulinársky festival v celom Rakúsku. Predstavia sa na ňom vystavovatelia z rôznych regiónov, ktorí budú v 70 stánkoch prezentovať svoje typické plodiny, prípravu i podávanie jedál. Novinkou je aj podujatie s argentínskym grilovaním Asado 16. a 17. júna a prvýkrát si možno na našom zámku vychutnať Medzinárodný deň piknikov. Ten bude 23. júna v rámci súčasného Európskeho roku kultúrneho dedičstva ako projekt kulinárskej tradície na 18 zámkoch v 12 krajinách," uviedla pre TASR zámocká sprievodkyňa Barbora Hromjáková.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál tlačovej agentúry TASR
<< predchádzajúci článok
Modelka Cara Delevigne kritizovala majiteľa festivalu Coachella, vyčíta mu aj podporu zbraní
Modelka Cara Delevigne kritizovala majiteľa festivalu Coachella, vyčíta mu aj podporu zbraní