|
Správy | Reality | Video | TV program | TV Tipy | Práca | |
Piatok 22.11.2024
|
Autobazár | Dovolenka | Výsledky | Kúpele | Lacné letenky | Lístky |
Meniny má Cecília
|
Ubytovanie | Nákup | Horoskopy | Počasie | Zábava | Kino |
Úvodná strana | Včera Archív správ Nastavenia |
|
Kontakt | Inzercia |
|
Denník - Správy |
|
|
Prílohy |
|
|
Pridajte sa |
|
Ste na Facebooku? Ste na Twitteri? Pridajte sa. |
|
|
|
Mobilná verzia |
ESTA USA |
15. júna 2019
Na Tradičnej chuti Podpoľania dominovali polievky, vyhral demikát
Demikát - bryndzová polievka.
Zdieľať
Demikát - bryndzová polievka. Foto: Facebook Tinkine recepty
Slatinské Lazy 15. júna (TASR) - Regionálne, často už zabudnuté polievky hrali prím na 8. ročníku súťaže Tradičná chuť Podpoľania, ktorá sa konala v sobotu v Slatinských Lazoch v okrese Detva. Víťazom v tejto kategórii sa v konkurencii ďalších 13 súťažných tradičných polievok stal demikát dvojčlenného družstva kuchárov z Lieskovca v okrese Zvolen."Náš demikát robíme z cibuľky, slaninky a zemiakov, ktoré najskôr spolu popražíme. Pridáme papriku, soľ a korenie a zalejeme vodou. Povaríme tak, aby sa uvarili zemiaky a potom to všetko zmixujeme, pridáme bryndzu so smotanou a všetko necháme už len "prebublať". Kto chce, môže si nakoniec do taniera pridať ešte slaninku a kyslú smotanu," priblížil recept víťazného demikátu Branislav Šimunky. Jednu ingredienciu ale nespomenul. "To je naše tajomstvo, ktoré robí lieskovský demikát výnimočným," dodal.
Tradičná chuť Podpoľania býva spolu s Tradičnou chuťou Hontu oslavou regionálnej stredoslovenskej gastronómie. Kuchári sa prezentujú tradičnými jedlami, ktoré sa v rodinách dedia z generácie na generáciu. Často sa k nim po rokoch vracajú aj dcéry a synovia, ktorí ich začnú variť v neskoršom veku. "Recepty nosíme tak akosi prirodzene už dlhé roky v hlave. Tieto jedlá varila niekedy moja mama aj stará mama," povedala TASR Anna Hukelová zo Zvolene, ktorá spolu s kolegyňou Evou Hedvigyovou súťažili s baraňou polievkou a haluškami s ovčím syrom.
Ako pre TASR uviedla predsedníčka združenia Tradičná chuť regiónov Oľga Luptáková, v Slatinských Lazoch súťažilo v štyroch kategóriách asi 20 súťažiacich jednotlivcov či dvojčlenných družstiev. Pripravili rekordných 25 tradičných jedál, všetky najmä z miestnych surovín.
Súťaž Tradičná chuť Podpoľania sa na budúci rok bude konať v obci Dúbravy v okrese Detva.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál tlačovej agentúry TASR