Úvodná strana  Včera      Archív správ      Nastavenia     
 Kontakt  Inzercia

 24hod.sk    Ekonomika

04. marca 2014

Na svete každoročne vyjde nazmar tretina potravín



Na svete ročne vyjde nazmar jedna štvrtina až jedna tretina celkovej produkcie potravín, a to bez ohľadu na rozvinutosť konkrétneho regiónu.



Zdieľať
Washington 5. marca (TASR) - Na svete ročne vyjde nazmar jedna štvrtina až jedna tretina celkovej produkcie potravín, a to bez ohľadu na rozvinutosť konkrétneho regiónu.

Ilustračné foto Foto: TASR/Alexandra Moštková

Vyplýva to z nedávnej štúdie Medzinárodnej banky pre obnovu a rozvoj (IBRD), ktorú dnes citovali webové noviny International Business Times.

Rozvinuté krajiny plytvajú väčším množstvom jedla než rozvojové a celé ľudstvo každoročne nespotrebuje 11 miliárd ton potravín. V južnej a juhovýchodnej Ázii, kde dochádza k nezužitkovaniu štvrtiny globálnej produkcie jedla, sa takmer 90 percent potravín znehodnotí pri výrobe, skladovaní a preprave.

Oproti tomu v Severnej Amerike a Oceánii temer 61 percent jedla vyplytvajú samotní konzumenti. Regiónom, ktorý sa k jedlu správa najšetrnejšie, je Latinská Amerika, kde sa miera plytvania jedlom približuje k 15 percentám jeho ročnej produkcie.

Riešením tohto problému je podľa vedúceho ekonóma IBRD Josého Cuestu optimalizácia technológie výroby potravín, investovanie do infraštruktúry ako sú cestné komunikácie a chladiace zariadenia i podpora zodpovedných maloobchodov.

"Vieme, že bohatšie štáty plytvajú viac na jedného obyvateľa, avšak jedlo vychádza nazmar aj v chudobných krajinách," napísal Cuesta v internetovej diskusii. Ekonóm odpovedal na otázky obyvateľov niekoľkých krajín vrátane USA, Indonézie či Holandska.

Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál tlačovej agentúry TASR

   Tlač    Pošli



nasledujúci článok >>
Športovo-rekreačné centrum v Šamoríne-Čilistove zamestná 200 ľudí
<< predchádzajúci článok
Malta má novú prezidentku: labouristku Marie Louise Precovú