|
Správy | Reality | Video | TV program | TV Tipy | Práca | |
Utorok 5.11.2024
|
Autobazár | Dovolenka | Výsledky | Kúpele | Lacné letenky | Lístky |
Meniny má Imrich
|
Ubytovanie | Nákup | Horoskopy | Počasie | Zábava | Kino |
Úvodná strana | Včera Archív správ Nastavenia |
|
Kontakt | Inzercia |
|
Denník - Správy |
|
|
Prílohy |
|
|
Pridajte sa |
|
Ste na Facebooku? Ste na Twitteri? Pridajte sa. |
|
|
|
Mobilná verzia |
ESTA USA |
Niečo už dlhšií čas poriadne smrdí na slovenskom trhu a nie je to iba pokazené a prebalené mäso v niektorých hypermarketoch. Oveľa väčším problémom sa ukazuje samotná kontrola trhu s potravinami. Viacerí odborníci poukazujú na fakt, že veterinári svoju kontrolnú činnosť nezvládajú. Vo vzduchu stále visí otázka. Je mäso (a nielen to) v našich obchodoch naozaj dobre kontrolované, alebo nám stále hrozí nákup starého mäsa vo všetkých typoch obchodov? Hygienici tvrdia, že áno.
Keď sme začiatkom októbra, tesne po afére s prebaleným mäsom v Česku, kontaktovali Štátnu veterinárnu a potravinovú správu (ŠVPS), dozvedeli sme sa, že na Slovensku s takýmto predajom nemáme žiadne problémy. O niekoľko dní vypukla kauza, ktorá ukázala doslova a do písmena prehnitý trh s mäsom a mäsovými výrobkami. Na našu priamu otázku, ako je možné, že tento problém doteraz nebol zachytený a či si myslia, že ŠVPS dostatočne zabezpečuje kontrolu kvality potravín, sme od Martina Chudého z kancelárie ústredného riaditeľa dostali nekonkrétnu a vyhýbavú odpoveď.
Veterinári vraj podrobné výsledky kontrol uvádzajú na svojej webovej stránke. Jedna vec je však počet kontrol a udelených pokút a druhá je skutočná kvalita kontrolnej činnosti. Výška pokút iba poukazuje, že na našom trhu je naozaj veľký počet rôznych problémov.
Svojich stratených kompetencií pri ochrane trhu sa už dlhší čas bezúspešne domáhajú hygienci. Do roku 1994 mal dozor nad kontrolou mäsa Úrad verejného zdravotníctva a na veterinárov prešli tieto kompetencie až v roku 1995. Náš zdroj na hygiene nám potvrdil, že posledné odhalené výsledky kontrol sú iba špička ľadovca, a bolo iba otázkou času, kedy sa tento problém prevalí.
V médiách sa už objavili správy, že spotrebitelia prestávajú veriť nákupom v hypermarketoch a mäso radšej kupujú v malých mäsiarstvach. Kým sa však podľa hygienikov neurobí systémová zmena pri kontrolách od výroby cez prepravu až po obchod, nebude garancia kvality v žiadnom obchode na slovenskom trhu.
Kompetencie veterinárov spochybňuje aj prezidentka Fóra spotrebiteľov Marta Černá. „Pokusy obchodníkov predať kaziaci sa tovar po určitej kozmetickej úprave a v novom prebalení sa na trhu objavovali vždy. Podľa môjho názoru však veterinári nie sú na takéto kontroly najvhodnejšou inštitúciou.“
Kontrolnú činnosť veterinárov nepriamo spochybnil aj výkonný riaditeľ Slovenského zväzu spracovateľov mäsa Viliam Pohly. „Podľa môjho názoru to veterinári v podstate nerobia zle, ale v niektorých veciach nie sú dosť dôslední. Na druhej strane zbytočne bazírujú na niektorých menej dôležitých zisteniach.“ Spracovatelia mäsa pociťujú veľký tlak veterinárov na nepodstatných detailoch, ktoré nemajú žiadny súvis so zdravotnou neškodnosťou potravín. Na druhej strane, keď ich sami upozornia na niektoré zistenia, stretávajú sa podľa Pohlyho niekedy s nepochopiteľnou benevolenciou. Aj predseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Ivan Oravec si myslí, že kontroly by v budúcnosti mali byť prísnejšie. „Nejde o to, ktorý štátny orgán bude kontroly vykonávať, ale zatiaľ nám chýba dôkonalá nekompromisná a sústavná kontrola.“
Martin Augustín
Veterinári vraj podrobné výsledky kontrol uvádzajú na svojej webovej stránke. Jedna vec je však počet kontrol a udelených pokút a druhá je skutočná kvalita kontrolnej činnosti. Výška pokút iba poukazuje, že na našom trhu je naozaj veľký počet rôznych problémov.
Svojich stratených kompetencií pri ochrane trhu sa už dlhší čas bezúspešne domáhajú hygienci. Do roku 1994 mal dozor nad kontrolou mäsa Úrad verejného zdravotníctva a na veterinárov prešli tieto kompetencie až v roku 1995. Náš zdroj na hygiene nám potvrdil, že posledné odhalené výsledky kontrol sú iba špička ľadovca, a bolo iba otázkou času, kedy sa tento problém prevalí.
V médiách sa už objavili správy, že spotrebitelia prestávajú veriť nákupom v hypermarketoch a mäso radšej kupujú v malých mäsiarstvach. Kým sa však podľa hygienikov neurobí systémová zmena pri kontrolách od výroby cez prepravu až po obchod, nebude garancia kvality v žiadnom obchode na slovenskom trhu.
Kompetencie veterinárov spochybňuje aj prezidentka Fóra spotrebiteľov Marta Černá. „Pokusy obchodníkov predať kaziaci sa tovar po určitej kozmetickej úprave a v novom prebalení sa na trhu objavovali vždy. Podľa môjho názoru však veterinári nie sú na takéto kontroly najvhodnejšou inštitúciou.“
Kontrolnú činnosť veterinárov nepriamo spochybnil aj výkonný riaditeľ Slovenského zväzu spracovateľov mäsa Viliam Pohly. „Podľa môjho názoru to veterinári v podstate nerobia zle, ale v niektorých veciach nie sú dosť dôslední. Na druhej strane zbytočne bazírujú na niektorých menej dôležitých zisteniach.“ Spracovatelia mäsa pociťujú veľký tlak veterinárov na nepodstatných detailoch, ktoré nemajú žiadny súvis so zdravotnou neškodnosťou potravín. Na druhej strane, keď ich sami upozornia na niektoré zistenia, stretávajú sa podľa Pohlyho niekedy s nepochopiteľnou benevolenciou. Aj predseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Ivan Oravec si myslí, že kontroly by v budúcnosti mali byť prísnejšie. „Nejde o to, ktorý štátny orgán bude kontroly vykonávať, ale zatiaľ nám chýba dôkonalá nekompromisná a sústavná kontrola.“
Martin Augustín