|
Správy | Reality | Video | TV program | TV Tipy | Práca | |
Piatok 22.11.2024
|
Autobazár | Dovolenka | Výsledky | Kúpele | Lacné letenky | Lístky |
Meniny má Cecília
|
Ubytovanie | Nákup | Horoskopy | Počasie | Zábava | Kino |
Úvodná strana | Včera Archív správ Nastavenia |
|
Kontakt | Inzercia |
|
Denník - Správy |
|
|
Prílohy |
|
|
Pridajte sa |
|
Ste na Facebooku? Ste na Twitteri? Pridajte sa. |
|
|
|
Mobilná verzia |
ESTA USA |
04. decembra 2013
Na nádvorí kláštora kartuziánov bude tradičná domáca zabíjačka
Dunajec village a nezisková organizácia Cyprián pripravili na túto sobotu 7. decembra goralské podujatie, ktorého súčasťou bude aj pravá goralská zakáľačka. „Program na nádvorí kláštora ...
Zdieľať
Červený Kláštor 4. decembra (TASR) - Dunajec village a nezisková organizácia Cyprián pripravili na túto sobotu 7. decembra goralské podujatie, ktorého súčasťou bude aj pravá goralská zakáľačka. „Program na nádvorí kláštora kartuziánov a kamaldulov v Červenom Kláštore začne o 8.00 hodine a návštevníci si môžu užiť jednu z vizuálne najpútavejších zachovaných tradícií našich predkov v historickom prostredí kláštora lietajúceho mnícha Cypriána,“ informoval výkonný riaditeľ Oblastnej organizácie cestovného ruchu Severný Spiš – Pieniny Aleš Solár.
Goralské zabíjačky sa podľa neho oddávna odohrávali v mrazivom období, pretože v minulosti ľudia na severnom Spiši nemali k dispozícii chladiace zariadenia na uskladnenie spracovaných mäsových pochúťok. So zabíjačkami sa zároveň spájala zábava, okrem jedla si naši predkovia vychutnávali aj po domácky vyrobené nápoje, spievalo sa a tancovalo. „Priblížiť tradície v rovnakom duchu sme sa rozhodli aj my, návštevníkov pozývame nielen na ochutnávku zabíjačkových špecialít pripravených skúsenými kuchármi, ale pripravili sme aj bohatý kultúrny program,“ dodal Solár.
Jaternice, klobásky, slaninu, či oškvarky si môžu návštevníci dať v útulnej, krbom vyhriatej, dobovej Krčme pod Lipami, na nádvorí kláštora. Na svoje si podľa Solára prídu skutoční gurmáni, pretože región chce prezentovať najmä miestne špeciality, prípadne využiť spracovanie mäsa podľa lokálnych tradícií. „Tradičná goralská kuchyňa je bohatá na sýte jedlá, využíva najmä bravčové mäso, zemiaky, múku a kapustu,“ vysvetľuje Solár. Podľa neho je potrebné pri zabíjačke zabudnúť na zásady racionálneho stravovania a raz za čas si dopriať gurmánske hody.
Súčasťou programu v Červenom Kláštore bude aj predaj domácich potravín i tradičných vianočných produktov. Záujemcovia si budú môcť tiež kúpiť knihy historických regionálnych receptov v spolupráci s hnutím Slow food. Pomikulášska nádielka neobíde ani najmenších, organizátori pre nich pripravili viaceré animačné aktivity, ale tešiť sa môžu aj na Mikulášske prekvapenie.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál tlačovej agentúry TASR
Ilustračné foto Foto: TASR/Milan Kapusta
Goralské zabíjačky sa podľa neho oddávna odohrávali v mrazivom období, pretože v minulosti ľudia na severnom Spiši nemali k dispozícii chladiace zariadenia na uskladnenie spracovaných mäsových pochúťok. So zabíjačkami sa zároveň spájala zábava, okrem jedla si naši predkovia vychutnávali aj po domácky vyrobené nápoje, spievalo sa a tancovalo. „Priblížiť tradície v rovnakom duchu sme sa rozhodli aj my, návštevníkov pozývame nielen na ochutnávku zabíjačkových špecialít pripravených skúsenými kuchármi, ale pripravili sme aj bohatý kultúrny program,“ dodal Solár.
Jaternice, klobásky, slaninu, či oškvarky si môžu návštevníci dať v útulnej, krbom vyhriatej, dobovej Krčme pod Lipami, na nádvorí kláštora. Na svoje si podľa Solára prídu skutoční gurmáni, pretože región chce prezentovať najmä miestne špeciality, prípadne využiť spracovanie mäsa podľa lokálnych tradícií. „Tradičná goralská kuchyňa je bohatá na sýte jedlá, využíva najmä bravčové mäso, zemiaky, múku a kapustu,“ vysvetľuje Solár. Podľa neho je potrebné pri zabíjačke zabudnúť na zásady racionálneho stravovania a raz za čas si dopriať gurmánske hody.
Súčasťou programu v Červenom Kláštore bude aj predaj domácich potravín i tradičných vianočných produktov. Záujemcovia si budú môcť tiež kúpiť knihy historických regionálnych receptov v spolupráci s hnutím Slow food. Pomikulášska nádielka neobíde ani najmenších, organizátori pre nich pripravili viaceré animačné aktivity, ale tešiť sa môžu aj na Mikulášske prekvapenie.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál tlačovej agentúry TASR