|
Správy | Reality | Video | TV program | TV Tipy | Práca | |
Štvrtok 19.12.2024
|
Autobazár | Dovolenka | Výsledky | Kúpele | Lacné letenky | Lístky |
Meniny má Judita
|
Ubytovanie | Nákup | Horoskopy | Počasie | Zábava | Kino |
Úvodná strana | Včera Archív správ Nastavenia |
|
Kontakt | Inzercia |
|
Denník - Správy |
|
|
Prílohy |
|
|
Pridajte sa |
|
Ste na Facebooku? Ste na Twitteri? Pridajte sa. |
|
|
|
Mobilná verzia |
ESTA USA |
08. novembra 2017
Na HORECA konferencii v Jasnej sa hovorilo o potravinových škandáloch
Generálny sekretár ZHR SR Marek Harbuľák.
Zdieľať
Generálny sekretár ZHR SR Marek Harbuľák. Foto: FOTO TASR/Pavel Neubauer
Demänovská Dolina 8. novembra (TASR) – Kvalita jedál v hoteloch a reštauráciách, potravinové škandály, problematika ľudských zdrojov či zdieľaná ekonomika boli nosnými témami odbornej HORECA konferencie (hotelierstvo, reštaurácie a cestovný ruch) s podtitulom Bezpečnosť a kvalita v hoteloch a reštauráciách. Tá sa konala v dňoch 6. až 8. novembra v Jasnej v rámci pravidelného Jesenného stretnutia hotelierov.Počas troch dní konferencie sa zišlo viac ako 170 účastníkov a 100 vystavovateľov zo 42 spoločností a firiem. Spolu s ostatnými priaznivcami a priateľmi Zväzu hotelov a reštaurácií (ZHR) SR v Jasnej rokovalo asi 300 ľudí.
Ako ozrejmil generálny manažér ZHR SR Marek Harbuľák, potravinové škandály majú často negatívny vplyv na reštaurácie. „Dôvodom je, že my sme na konci celého reťazca, často sme v tom nevinne a máme obmedzené spôsoby, ako sa brániť v takýchto prípadoch,“ vysvetlil. Podľa neho ZHR SR vnímalo túto problematiku i to, čo sa deje aj v iných krajinách. „Bol to celoeurópsky problém, netýkal sa len Slovenska. Dokonca si dovolím povedať, že Slovenska sa tento problém dotkol úplne minimálne, pretože tie nevyhovujúce produkty boli zaznamenané len v štyroch prevádzkach,“ povedal Harbuľák.
Medzi pozvaných odborníkov v potravinárstve patril aj Miroslav Spišiak, ktorý objasnil, že v slovenskom výrobku musí byť aspoň 75 percent slovenských surovín. Už 96 slovenských spoločností a 746 výrobkov má značku SK – záruku kvality.
„Hovorili sme aj o problematike ľudských zdrojov,“ dodal Harbuľák, ktorý zároveň doplnil, že v súčasnosti je absolútny nedostatok pracovníkov, nehovoriac o kvalifikovaných pracovníkoch. „Snažili sme sa upriamiť pozornosť na to, ako ich hľadať,“ povedal s tým, že zaujímavou témou je aj nový fenomén v ubytovaní - zdieľaná ekonomika, na ktorej fungovanie boli viaceré, aj protichodné názory.
Počas Jesenného stretnutia hotelierov 2017 sa zišlo aj Valné zhromaždenie ZHR SR, na ktorom sa hodnotí nielen práca zväzu, ale aj jeho prezidenta Tomáša Ondrčku či členov Prezídia ZHR SR. „Súčasťou slávnostného programu v utorok (7.11.) večer bolo vyhlásenie víťaza Hotelier roka za rok 2017,“ ozrejmil Harbuľák. Titul získala riaditeľka Boutique Hotel Hviezdoslav Sylvia Holopová.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál tlačovej agentúry TASR