|
Správy | Reality | Video | TV program | TV Tipy | Práca | |
Streda 18.12.2024
|
Autobazár | Dovolenka | Výsledky | Kúpele | Lacné letenky | Lístky |
Meniny má Sláva, Slávka
|
Ubytovanie | Nákup | Horoskopy | Počasie | Zábava | Kino |
Úvodná strana | Včera Archív správ Nastavenia |
|
Kontakt | Inzercia |
|
Denník - Správy |
|
|
Prílohy |
|
|
Pridajte sa |
|
Ste na Facebooku? Ste na Twitteri? Pridajte sa. |
|
|
|
Mobilná verzia |
ESTA USA |
08. augusta 2013
Na farme kurčiat v Chalmovej úspešne bojujú s vysokými teplotami
a snímke ošetrovateľka kurčiat Mária Valušková
Zdieľať
a snímke ošetrovateľka kurčiat Mária Valušková Foto: TASR/PAvol Remiaš
Chalmová 8. augusta (TASR) – Na farme pre chov brojlerových kurčiat NAVI spol. s r. o. v Chalmovej, miestnej časti obce Bystričany v okrese Prievidza, v týchto horúcich dňoch úspešne bojujú s tropickými teplotami modernou technikou. Tá im umožňuje automaticky ochladzovať vzduch v halách rozprašovaním chladnej vody 12 až 14 stupňov Celzia, pod vysokým tlakom. Zároveň tak v chovných priestoroch udržujú aj potrebnú vlhkosť okolo 60 %."Kým vonku sa teploty šplhajú k 40 stupňom Celzia, v halách dokážeme takto udržať teplotu 29 až 30 stupňov," uviedol konateľ spoločnosti Ivan Kaniansky. "Dôležité je zabezpečiť aj pitný režim kurčiat, pravidelným prísunom vody do napájadiel. Pridávame do nej okyslovadlá, aby im lepšie chutila a pili intenzívnejšie. To im prakticky zachraňuje život. Ak by sme sa takto o hydinu nestarali, podstatne by stúpol úhyn, klesla by celková kvalita produkcie, kurčatá by napríklad viac posedávali, čím by sa im vytvárali prsné otlaky. V konečnom dôsledku by nám vznikli nesmierne škody," konštatoval konateľ.
Spoločnosť NAVI sa veľkochovom brojlerových kurčiat zaoberá od roku 1994. V tom čase ich chovali v bývalých maštaliach a starších budovách s kapacitou približne 40.000 kusov. Za takmer 20 rokov sa im však podarilo vybudovať jednu z najväčších a predovšetkým najmodernejších hydinárskych fariem nielen na Slovensku, ale aj v strednej Európe. Postavili ju úplne od základov. Súčasná kapacita predstavuje 470.000 kusov, pričom chovný proces je intenzívny, od jednodňových kuriatok po kurčatá jatočnej hmotnosti okolo dvoch kilogramov trvá 40 dní. "Takýchto cyklov zvládneme šesť až sedem do roka. Pritom farmu obsluhuje iba 16 zamestnancov. Všetko od dávkovania krmiva až po spomínanú reguláciu teploty prebieha automaticky. Procesy na farme vďaka komunikačnej technike môžeme riadiť z akéhokoľvek miesta na svete," pochválil sa Kaniansky.
Už v prvých rokoch chovu hydiny totiž Kaniansky zistil, že moderný chov nemôže byť v nevyhovujúcich priestoroch. Poobzeral sa po svete a pripravil projekt modernej, vysoko sofistikovanej farmy. Podarilo sa mu to aj za podpory fondov EÚ. Ako mladý farmár, ktorý vtedy ešte nedosiahol vek 40 rokov, mohol dostať väčšiu dotáciu. Výstavba trvala približne osem rokov - do roku 2011. Za toto obdobie postupne postavili chovné haly, v ktorých inštalovali špičkovú techniku a technológiu. Všetko to smeruje k udržaniu kvality produkcie, a tým aj konkurencieschopnosti na trhu, uzavrel Kaniansky.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál tlačovej agentúry TASR