|
Správy | Reality | Video | TV program | TV Tipy | Práca | |
Piatok 15.11.2024
|
Autobazár | Dovolenka | Výsledky | Kúpele | Lacné letenky | Lístky |
Meniny má Leopold
|
Ubytovanie | Nákup | Horoskopy | Počasie | Zábava | Kino |
Úvodná strana | Včera Archív správ Nastavenia |
|
Kontakt | Inzercia |
|
Denník - Správy |
|
|
Prílohy |
|
|
Pridajte sa |
|
Ste na Facebooku? Ste na Twitteri? Pridajte sa. |
|
|
|
Mobilná verzia |
ESTA USA |
10. augusta 2013
Na Dni medu návštevníci ochutnajú medy od domácich včelárov
Ľubovniansky skanzen pod hradom v Starej Ľubovni bude v nedeľu patriť včelárom. Uskutoční sa tu šiesty Deň medu. Začiatok tohtoročnej včelárskej sezóny bol podľa predsedu ...
Zdieľať
POPRAD 10. augusta (WEBNOVINY) – Ľubovniansky skanzen pod hradom v Starej Ľubovni bude v nedeľu patriť včelárom. Uskutoční sa tu šiesty Deň medu.
Začiatok tohtoročnej včelárskej sezóny bol podľa predsedu staroľubovnianskych včelárov Petra Petríka poznačený nestálym počasím a dlhou zimou. „Príroda našťastie mnohé z neskorej jari dobehla a preto bude tento rok v porovnaní s minulým určite lepší,“ uviedol Peter Petrík.
Podľa neho sa včelári z regiónu Severného Spiša a Pienin môžu spoliehať aj na čistú prírodu a prostredie, ktoré nie je ovplyvnené priemyselnou a ani rozsiahlou poľnohospodárskou výrobou.
„Práve vďaka panenskej prírode Tatranského a Pieninského národného parku dorábajú naši včelári med oceňovaný na mnohých domácich i zahraničných súťažiach. Ochutnať ten tohtoročný môžu všetci návštevníci počas tradičného Dňa medu priamo od domácich včelárov,“ uviedol riaditeľ Oblastnej organizácie cestovného ruchu Severný Spiš Pieniny Aleš Solár.
Napriek tomu, že aj u nás platia európske normy, ktorú by mali v praxi uplatňovať včelári, spracovatelia a obchodníci s medom, skutočnosť môže byť úplne iná. „Prax je často taká, že normou sa riadia iba samotní včelári. Výsledky kontrol Štátnej veterinárnej a potravinovej správy Slovenskej republiky poukazujú na to, že to, čo kupujeme v obchode pod označením med, môže mať k skutočnému medu veľmi ďaleko,“ uviedol Petrík.
Rozpoznať domáci med od jeho napodobeniny nie je vôbec jednoduché. Podľa včelárov je jediným spoľahlivým vodidlom poznať jeho pôvod. Príliš lacný med, s chuťou, ktorá je odlišná od originálu, väčšinou nemá žiadne pozitívne účinky na ľudský organizmus.
Pre návštevníkov Dňa medu v Ľubovnianskom skanzene si organizátori pripravili okrem samotných medových produktov aj množstvo informácií a prednášok pre včelárov i laikov. Záujemcovia sa dozvedia viac o rôznych druhoch medu, starostlivosti o včely, získavaní a prínose rôznych včelích produktov. Súčasťou Dňa medu bude Medový trh, v rámci ktorého sa bude konať aj súťaž o najlepší med v okrese. „Deň medu je podujatím pre všetkých, ktorí si chcú trochu osladiť život kvalitnou pochutinou a zapadá do konceptu budovania najzdravšieho regiónu Slovenska, ktorý sa snažíme napĺňať,“ dodal Aleš Solár. Organizátorom Dňa medu je Základná organizácia Slovenského zväzu včelárov Stará Ľubovňa v spolupráci s Prešovským samosprávnym krajom a Ľubovnianskym múzeom.
Začiatok tohtoročnej včelárskej sezóny bol podľa predsedu staroľubovnianskych včelárov Petra Petríka poznačený nestálym počasím a dlhou zimou. „Príroda našťastie mnohé z neskorej jari dobehla a preto bude tento rok v porovnaní s minulým určite lepší,“ uviedol Peter Petrík.
Podľa neho sa včelári z regiónu Severného Spiša a Pienin môžu spoliehať aj na čistú prírodu a prostredie, ktoré nie je ovplyvnené priemyselnou a ani rozsiahlou poľnohospodárskou výrobou.
„Práve vďaka panenskej prírode Tatranského a Pieninského národného parku dorábajú naši včelári med oceňovaný na mnohých domácich i zahraničných súťažiach. Ochutnať ten tohtoročný môžu všetci návštevníci počas tradičného Dňa medu priamo od domácich včelárov,“ uviedol riaditeľ Oblastnej organizácie cestovného ruchu Severný Spiš Pieniny Aleš Solár.
Napriek tomu, že aj u nás platia európske normy, ktorú by mali v praxi uplatňovať včelári, spracovatelia a obchodníci s medom, skutočnosť môže byť úplne iná. „Prax je často taká, že normou sa riadia iba samotní včelári. Výsledky kontrol Štátnej veterinárnej a potravinovej správy Slovenskej republiky poukazujú na to, že to, čo kupujeme v obchode pod označením med, môže mať k skutočnému medu veľmi ďaleko,“ uviedol Petrík.
Rozpoznať domáci med od jeho napodobeniny nie je vôbec jednoduché. Podľa včelárov je jediným spoľahlivým vodidlom poznať jeho pôvod. Príliš lacný med, s chuťou, ktorá je odlišná od originálu, väčšinou nemá žiadne pozitívne účinky na ľudský organizmus.
Pre návštevníkov Dňa medu v Ľubovnianskom skanzene si organizátori pripravili okrem samotných medových produktov aj množstvo informácií a prednášok pre včelárov i laikov. Záujemcovia sa dozvedia viac o rôznych druhoch medu, starostlivosti o včely, získavaní a prínose rôznych včelích produktov. Súčasťou Dňa medu bude Medový trh, v rámci ktorého sa bude konať aj súťaž o najlepší med v okrese. „Deň medu je podujatím pre všetkých, ktorí si chcú trochu osladiť život kvalitnou pochutinou a zapadá do konceptu budovania najzdravšieho regiónu Slovenska, ktorý sa snažíme napĺňať,“ dodal Aleš Solár. Organizátorom Dňa medu je Základná organizácia Slovenského zväzu včelárov Stará Ľubovňa v spolupráci s Prešovským samosprávnym krajom a Ľubovnianskym múzeom.