|
Správy | Reality | Video | TV program | TV Tipy | Práca | |
Nedeľa 22.12.2024
|
Autobazár | Dovolenka | Výsledky | Kúpele | Lacné letenky | Lístky |
Meniny má Adela
|
Ubytovanie | Nákup | Horoskopy | Počasie | Zábava | Kino |
Úvodná strana | Včera Archív správ Nastavenia |
|
Kontakt | Inzercia |
|
Denník - Správy |
|
|
Prílohy |
|
|
Pridajte sa |
|
Ste na Facebooku? Ste na Twitteri? Pridajte sa. |
|
|
|
Mobilná verzia |
ESTA USA |
10. novembra 2016
Na barmanskú súťaž juniorov v Prešove prišlo 80 súťažiacich
Ilustračná snímka
Zdieľať
Ilustračná snímka Foto: TASR/Branislav Caban
Prešov 10. novembra (TASR) – V priestoroch Športovej haly Hotelovej akadémie v Prešove sa dnes koná 24. ročník medzinárodnej barmanskej súťaže v miešaní nápojov, EUROCUP. Podujatie sa realizuje pod záštitou AEHT – Asociácie európskych škôl hotelierstva a turizmu, Slovenskej barmanskej asociácie (SKBA) a Prešovského samosprávneho kraja. Hlavným organizátorom súťaže je Hotelová akadémia v Prešove.„Tohto ročníka sa zúčastňuje 80 súťažiacich zo 40 družstiev. Prišli z ôsmich krajín Európy, okrem Slovenska sú zastúpené Česká republika, Ukrajina, Maďarsko, Poľsko, Slovinsko, Taliansko a družstvo, ktoré prišlo z najväčšej vzdialenosti, je z Portugalska. Barmani súťažia v príprave Short drinks – krátkych alkoholických nápojov a Fancy soft drinks – nealkoholických nápojov. Pripravujú po štyri porcie, je to maratón pre súťažiacich, pre divákov a tak isto aj pre komisárov,“ uviedol zástupca riaditeľa prešovskej Hotelovej akadémie Marek Soták. Hostiteľskú školu reprezentujú dve dvojčlenné družstvá.
V chuťovej a technickej komisii budú hodnotiť licencovaní komisári SKBA vrátane majsterky sveta v miešaní nápojov z roku 2014 a vicemajsterky sveta z roku 2015 Jany Karkušovej.
Organizátori Eurocupu sa rozhodli pokračovať vo formáte, ktorý úspešne uviedli vlani. Okrem súťaže tak bude počas celého trvania podujatia pripravený bohatý odborný program realizovaný poprednými slovenskými barmanmi. Tomáš Gyén predstavil aktuálne barmanské trendy v spojení s produktmi Monin, Rasťo Kubáň odprezentoval variácie Martini kokteilov, a Martin Župina predstavil kokteilový Hemingway bar v Prahe. Odborný program bude pre záujemcov pokračovať aj v piatok 11. novembra návštevou Cognac Academy v Košiciach.
Sprievodným podujatím Eurocupu bol dnešný Deň otvorených dverí na Hotelovej akadémii v Prešove. Pre návštevníkov pripravili ukážky odborných zručností žiakov a mohli si pozrieť aj slávnostné tabule k rôznym príležitostiam. V priestoroch školy bola pripravená prezentácia odbornej praxe na Slovensku i v zahraničí.
Medzinárodná barmanská súťaž juniorov v miešaní nápojov Eurocup vznikla v roku 1993. Jej domovským stánkom boli postupne priestory Interhotela Dukla v Prešove, Divadlo Jonáša Záborského, Mestská športová hala a od roku 2011 vlastná Športová hala Hotelovej akadémie. Počas 23 ročníkov na Eurocupe súťažili mladí barmani nielen zo Slovenska, ale tiež z Českej republiky, Dánska, Fínska, Chorvátska, Írska, Litvy, Luxemburska, Macedónska, Maďarska, Nemecka, Poľska, Portugalska, Rakúska, Slovinska, Srbska, Švajčiarska, Švédska, Talianska, Ukrajiny, a spoza oceánu z Mexika. Viacerí z nich sa dnes barmanstvu venujú profesionálne.
Počas ostatných ročníkov sa organizátorom v spolupráci s partnermi darí napĺňať ambíciu vytvoriť podujatie, ktoré okrem súťaženia ponúka príležitosť pre odborný rast mladých barmanov. Vďaka tomu si Eurocup získal vysoký kredit a je aktuálne najväčšou súťažou pre mladých barmanov na Slovensku a svojím rozsahom sa radí medzi najväčšie podujatia svojho druhu v Európe.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál tlačovej agentúry TASR