|
Správy | Reality | Video | TV program | TV Tipy | Práca | |
Streda 4.12.2024
|
Autobazár | Dovolenka | Výsledky | Kúpele | Lacné letenky | Lístky |
Meniny má Barbora
|
Ubytovanie | Nákup | Horoskopy | Počasie | Zábava | Kino |
Úvodná strana | Včera Archív správ Nastavenia |
|
Kontakt | Inzercia |
|
Denník - Správy |
|
|
Prílohy |
|
|
Pridajte sa |
|
Ste na Facebooku? Ste na Twitteri? Pridajte sa. |
|
|
|
Mobilná verzia |
ESTA USA |
03. júna 2006
Na 12. MS vo varení halušiek rekord v rýchlosti zjedenia
Zatiaľ najrýchlejšie zjedenie 3,5-kilogramovej porcie halušiek v doterajšej histórii súťaže zaznamenali na dnešnom 12. ročníku Majstrovstiev sveta (MS) vo varení a jedení bryndzových ...
Zdieľať
BANSKÁ BYSTRICA 3. júna (WN/SITA) - Zatiaľ najrýchlejšie zjedenie 3,5-kilogramovej porcie halušiek v doterajšej histórii súťaže zaznamenali na dnešnom 12. ročníku Majstrovstiev sveta (MS) vo varení a jedení bryndzových halušiek. Ako uviedol hlavný rozhodca Milan Holák, jednému z tímov sa podarilo halušky, ktoré si súťažne navaril, zjesť za 44 sekúnd, kým doterajší rekord bol 56 sekúnd. Platný rekord v rýchlosti prípravy a uvarenia halušiek 8 minút a 56 sekúnd však zatiaľ prekonaný nebol.
Tento rok súťažilo 33 štvorčlenných družstiev. Okrem rýchlosti prípravy a skonzumovania halušiek, záleží aj na hygiene, estetike, chuti, dodržaní postupu prípravy a dodržaní určeného množstva hotových halušiek a váhy nepostrúhaných zemiakov. Za nedostatky v týchto oblastiach porota družstvám udeľuje trestné body. Zo stanovených dvoch kilogramov očistených zemiakov môže zostať nepostrúhaných maximálne 250 gramov, predpísaná váha hotových halušiek je 3,5 kilogramu. Pri strúhaní nemožno používať žiadne ochranné pomôcky, cesto treba do vriacej vody sádzať ručne z lopára. Strúhadlá na zemiaky musia mať všetci rovnaké, poskytujú ich preto organizátori.
Kým dodržanie technických podmienok sledujú pomocní rozhodcovia, hlavný rozhodca posudzuje estetickú úroveň a chuť halušiek. "Pozriem sa, či vyzerajú dobre, úhľadne, či sú biele alebo čierne, či je tam málo alebo veľa bryndze, musí vás chytiť prvý dojem. Ďalej kontrolujem, či sú halušky uvarené alebo surové, či slanina nie je zhorená a podobne. Ďalšia vec je, či sú riedke, či je tam veľa vody," povedal Holák o kritériách hodnotenia.
Hrozba nepriaznivého počasia zrejme odradila mnohých potenciálnych návštevníkov podujatia, dnes do Tureckej prišlo okolo tri až štyritisíc ľudí, čo je podľa hlavného rozhodcu najmenšia účasť za posledné roky. Akciu využili na svoju prezentáciu aj niektoré politické strany. "Bál som sa, že pred voľbami tu bude viac politická atmosféra, ale strany sa zatiaľ držia v úzadí," dodal Holák.
FOTO : SITA