|
Správy | Reality | Video | TV program | TV Tipy | Práca | |
Utorok 5.11.2024
|
Autobazár | Dovolenka | Výsledky | Kúpele | Lacné letenky | Lístky |
Meniny má Imrich
|
Ubytovanie | Nákup | Horoskopy | Počasie | Zábava | Kino |
Úvodná strana | Včera Archív správ Nastavenia |
|
Kontakt | Inzercia |
|
Denník - Správy |
|
|
Prílohy |
|
|
Pridajte sa |
|
Ste na Facebooku? Ste na Twitteri? Pridajte sa. |
|
|
|
Mobilná verzia |
ESTA USA |
18. júna 2009
Mrkva nepokrájaná pred varením bojuje proti rakovine
Mrkva, ktorá pred varením nie je pokrájaná, obsahuje viac látok obmedzujúcich riziko vzniku rakoviny. Britskí a dánski vedci zistili, že ak mrkvu pokrájajú, až keď je uvarená, obsahuje o 25 percent ...
Zdieľať
BRATISLAVA 18. júna (WEBNOVINY) - Mrkva, ktorá pred varením nie je pokrájaná, obsahuje viac látok obmedzujúcich riziko vzniku rakoviny. Britskí a dánski vedci zistili, že ak mrkvu pokrájajú, až keď je uvarená, obsahuje o 25 percent viac prírodného pesticídu falcarinol. Ten sa vytvára v mrkve a chráni ju pred plesňovými ochoreniami. Jeho účinky skúmali vedci pred štyrmi rokmi na skupinách potkanov, ktoré mali prekancerózne nádory. U tých, ktoré kŕmili mrkvou a falcarinolom, sa pravdepodobnosť vzniku úplného rakovinového nádoru znížila o tretinu. "Pri pokrájaní mrkvy sa zväčšuje jej plocha a pri varení sa preto živiny rozpustia. Ak ju človek uvarí celú, živiny aj chuť sa v nej uzamknú a mrkva je potom lepšia vo všetkých smeroch," uviedla vedúca výskumu Kirsten Brandt z University's School of Agriculture, Food and Rural Development v Newcastle. Súčasťou výskumu bolo aj ochutnávanie mrkvy. Osem z desiatich ľudí si vybralo zeleninu, ktorú uvarili celú a dvaja tú, ktorá sa varila pokrájaná. "Úžasné je, že je to veľmi jednoduchý spôsob, ako jesť viac látok, ktoré sú pre nás dobré. A jediné, čo potrebujete, je väčší hrniec," dodala Brandt.
Informácie zverejnila internetová stránka news.bbc.co.uk.
SITA
Informácie zverejnila internetová stránka news.bbc.co.uk.
SITA