Úvodná strana  Včera      Archív správ      Nastavenia     
 Kontakt  Inzercia

 24hod.sk    Ekonomika    Zdravie

18. júna 2009

Mrkva nepokrájaná pred varením bojuje proti rakovine



Mrkva, ktorá pred varením nie je pokrájaná, obsahuje viac látok obmedzujúcich riziko vzniku rakoviny. Britskí a dánski vedci zistili, že ak mrkvu pokrájajú, až keď je uvarená, obsahuje o 25 percent ...



Zdieľať
BRATISLAVA 18. júna (WEBNOVINY) - Mrkva, ktorá pred varením nie je pokrájaná, obsahuje viac látok obmedzujúcich riziko vzniku rakoviny. Britskí a dánski vedci zistili, že ak mrkvu pokrájajú, až keď je uvarená, obsahuje o 25 percent viac prírodného pesticídu falcarinol. Ten sa vytvára v mrkve a chráni ju pred plesňovými ochoreniami. Jeho účinky skúmali vedci pred štyrmi rokmi na skupinách potkanov, ktoré mali prekancerózne nádory. U tých, ktoré kŕmili mrkvou a falcarinolom, sa pravdepodobnosť vzniku úplného rakovinového nádoru znížila o tretinu. "Pri pokrájaní mrkvy sa zväčšuje jej plocha a pri varení sa preto živiny rozpustia. Ak ju človek uvarí celú, živiny aj chuť sa v nej uzamknú a mrkva je potom lepšia vo všetkých smeroch," uviedla vedúca výskumu Kirsten Brandt z University's School of Agriculture, Food and Rural Development v Newcastle. Súčasťou výskumu bolo aj ochutnávanie mrkvy. Osem z desiatich ľudí si vybralo zeleninu, ktorú uvarili celú a dvaja tú, ktorá sa varila pokrájaná. "Úžasné je, že je to veľmi jednoduchý spôsob, ako jesť viac látok, ktoré sú pre nás dobré. A jediné, čo potrebujete, je väčší hrniec," dodala Brandt.


Informácie zverejnila internetová stránka news.bbc.co.uk.

SITA

   Tlač    Pošli



nasledujúci článok >>
POLÍCIA: Dopravné obvodné úrady zmáha korupcia
<< predchádzajúci článok
Ondrej Dostál nie je zatknutý, ale poškodený