![]() |
01. februára 2016
Starší ľudia s nízkou úrovňou hydrogénuhličitanu, čo je látka, ktorá sa nachádza v jedlej sóde, majú o 24 percent vyššie riziko predčasného úmrtia. Doktorka Kalani Raphaelová z univerzity v Utahu pre dailymail.co.uk povedala: „Zistili sme, že vo všeobecnosti zdraví starší ľudia s nízkou úrovňou hydrogénuhličitanu mali vyššie riziko predčasného úmrtia.“
Obličky a pľúca spolupracujú zmenou hladiny bikarbonátu (zásaditá látka) a oxidu uhličitého (kyselina) v krvi. To pomáha udržať pH v tele v zdravom rozsahu, čo zas umožňuje bunkám a orgánom, aby fungovali správne. Napríklad pacienti so závažnými acidobazickými abnormalitami majú len nízku šancu na prežitie.
Tím vedcov skúmal, ako pH, oxid uhličitý a hydrogénuhličitan súvisia s dlhodobým prežitím u zdravých starších ľudí. Analyzovali dáta 2287 účastníkov vo veku medzi 70 až 79 rokov. Každý z účastníkov bol sledovaný v priemere 10,3 rokov. Štúdia zistila, že ľudia s normálnou alebo vysokou hladinou bikarbonátu mali podobné riziko úmrtia. Ale tí s nízkou úrovňou čelili väčšiemu riziku predčasnej smrti.
Ľudia s nízkou úrovňou bikarbonátu môžu túto látku telu dodať zvýšením príjmu potravín, ktoré produkujú hydrogénuhličitan v tele - vrátane ovocia a zeleniny. Vidíte, sóda bikarbóna nie je len prísada do pečenia.
©2005-2025 Denník 24hodin | Webdesign by WEBkomplex.sk |