|
Správy | Reality | Video | TV program | TV Tipy | Práca | |
Pondelok 23.12.2024
|
Autobazár | Dovolenka | Výsledky | Kúpele | Lacné letenky | Lístky |
Meniny má Nadežda
|
Ubytovanie | Nákup | Horoskopy | Počasie | Zábava | Kino |
Úvodná strana | Včera Archív správ Nastavenia |
|
Kontakt | Inzercia |
|
Denník - Správy |
|
|
Prílohy |
|
|
Pridajte sa |
|
Ste na Facebooku? Ste na Twitteri? Pridajte sa. |
|
|
|
Mobilná verzia |
ESTA USA |
01. februára 2016
Môže vám sóda bikarbóna zachrániť život?
Používate ju pri varení, no viete, že jej miesto je aj inde? Dokonca vraj zachraňuje životy. Obyčajná sóda bikarbóna.
Zdieľať
Starší ľudia s nízkou úrovňou hydrogénuhličitanu, čo je látka, ktorá sa nachádza v jedlej sóde, majú o 24 percent vyššie riziko predčasného úmrtia. Doktorka Kalani Raphaelová z univerzity v Utahu pre dailymail.co.uk povedala: „Zistili sme, že vo všeobecnosti zdraví starší ľudia s nízkou úrovňou hydrogénuhličitanu mali vyššie riziko predčasného úmrtia.“
Obličky a pľúca spolupracujú zmenou hladiny bikarbonátu (zásaditá látka) a oxidu uhličitého (kyselina) v krvi. To pomáha udržať pH v tele v zdravom rozsahu, čo zas umožňuje bunkám a orgánom, aby fungovali správne. Napríklad pacienti so závažnými acidobazickými abnormalitami majú len nízku šancu na prežitie.
Tím vedcov skúmal, ako pH, oxid uhličitý a hydrogénuhličitan súvisia s dlhodobým prežitím u zdravých starších ľudí. Analyzovali dáta 2287 účastníkov vo veku medzi 70 až 79 rokov. Každý z účastníkov bol sledovaný v priemere 10,3 rokov. Štúdia zistila, že ľudia s normálnou alebo vysokou hladinou bikarbonátu mali podobné riziko úmrtia. Ale tí s nízkou úrovňou čelili väčšiemu riziku predčasnej smrti.
Ľudia s nízkou úrovňou bikarbonátu môžu túto látku telu dodať zvýšením príjmu potravín, ktoré produkujú hydrogénuhličitan v tele - vrátane ovocia a zeleniny. Vidíte, sóda bikarbóna nie je len prísada do pečenia.