|
Správy | Reality | Video | TV program | TV Tipy | Práca | |
Piatok 22.11.2024
|
Autobazár | Dovolenka | Výsledky | Kúpele | Lacné letenky | Lístky |
Meniny má Cecília
|
Ubytovanie | Nákup | Horoskopy | Počasie | Zábava | Kino |
Úvodná strana | Včera Archív správ Nastavenia |
|
Kontakt | Inzercia |
|
Denník - Správy |
|
|
Prílohy |
|
|
Pridajte sa |
|
Ste na Facebooku? Ste na Twitteri? Pridajte sa. |
|
|
|
Mobilná verzia |
ESTA USA |
07. decembra 2018
Molnár: Na pultoch obchodných reťazcov prevláda hydinové mäso z dovozu
Napriek skutočnosti, že slovenskí hydinári sú schopní zabezpečiť dostatok hydinového mäsa pre domáci trh, najmä v obchodných reťazcoch prevláda ...
Zdieľať
Ilustračné foto. Foto: TASR - Henrich Mišovič
Bratislava 7. decembra (TASR) - Napriek skutočnosti, že slovenskí hydinári sú schopní zabezpečiť dostatok hydinového mäsa pre domáci trh, najmä v obchodných reťazcoch prevláda hydinové mäso z dovozu. Uviedol to v piatok v Bratislave na stretnutí s novinármi Daniel Molnár z Únie hydinárov Slovenska. Okrem dovozu z Čiech, Poľska, Rumunska pribudlo na pultoch predajní aj hydinové mäso z Ukrajiny. Podľa Molnára je Slovensko jedinou krajinou v priestore strednej Európy, ktorá umožnila ukrajinskému producentovi hydiny zriadiť si prevádzku na svojom území. Slovenskí producenti musia spĺňať všetky prísne pravidlá Európskej únie a sú pod dôslednou kontrolou veterinárnych inšpektorov, pričom pri výrobkoch z krajín mimo Únie je ťažké vysledovať ich pôvod.
Podľa Molnára bolo v roku 2017 Slovensko sebestačné v produkcii hydinového mäsa na 63 % a podiel slovenského hydinového mäsa na pultoch obchodných reťazcov bol iba na úrovni 46 %.
"Slovenský spotrebiteľ by sa mal orientovať na domácu produkciu, keďže slovenské hydinové mäso je niekoľkokrát veterinármi skontrolované, bezpečné, kvalitné, a najmä čerstvé, keďže nemuselo precestovať pol Európy. Na každej etikete musí byť uvedená krajina chovu a zabitia hydiny," zdôraznil Molnár.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál tlačovej agentúry TASR