![]() |
03. marca 2009
Denný príjem sodíka dospelej osoby by nemal presiahnuť 2,4 gramu. „Znižovanie príjmu sodíka potravou na úroveň 2 gramy denne patrí medzi kľúčové úlohy vyplývajúce z Globálnej stratégie pre výživu, telesný pohyb a zdravie, ktorú vypracovala WHO ešte v roku 2004. Cieľom je prispieť k prevencii vzniku kardiovaskulárnych ochorení, pre ktorý je vysoký obsah sodíka najmä z potravinovej soli významný rizikový faktor,“ povedala riaditeľka Kancelárie Svetovej zdravotníckej organizácie na Slovensku Darina Sedláková.
Znižovanie obsahu sodíka sa týka najmä dehydrovaných polievok a hotových jedál - väčšinou cestovinových, ako aj bujónov, koreniacich kociek, omáčok a základov jedál na zapekanie.
Výrobcovia sa tiež zaviazali dobrovoľne označovať energiu a ďalšie výživovo významné zložky vrátane sodíka, a to nielen v prepočte na 100 gramov alebo 100 mililitrov, ale aj v prepočte na jednu porciu. Uvádzať by mali aj odporúčané denné množstvo v percentách, ktoré sa prijíma v jednej porcii.
Agentúru SITA informovala riaditeľka PKS Jarmila Halgašová.
(SITA)
©2005-2025 Denník 24hodin | Webdesign by WEBkomplex.sk |