|
Správy | Reality | Video | TV program | TV Tipy | Práca | |
Pondelok 23.12.2024
|
Autobazár | Dovolenka | Výsledky | Kúpele | Lacné letenky | Lístky |
Meniny má Nadežda
|
Ubytovanie | Nákup | Horoskopy | Počasie | Zábava | Kino |
Úvodná strana | Včera Archív správ Nastavenia |
|
Kontakt | Inzercia |
|
Denník - Správy |
|
|
Prílohy |
|
|
Pridajte sa |
|
Ste na Facebooku? Ste na Twitteri? Pridajte sa. |
|
|
|
Mobilná verzia |
ESTA USA |
03. marca 2009
Množstvo sodíka v dehydrovaných výrobkoch sa zníži
V slovenských dehydrovaných výrobkoch sa do roku 2014 zníži množstvo soli až o 50 percent.
Zdieľať
Denný príjem sodíka dospelej osoby by nemal presiahnuť 2,4 gramu. „Znižovanie príjmu sodíka potravou na úroveň 2 gramy denne patrí medzi kľúčové úlohy vyplývajúce z Globálnej stratégie pre výživu, telesný pohyb a zdravie, ktorú vypracovala WHO ešte v roku 2004. Cieľom je prispieť k prevencii vzniku kardiovaskulárnych ochorení, pre ktorý je vysoký obsah sodíka najmä z potravinovej soli významný rizikový faktor,“ povedala riaditeľka Kancelárie Svetovej zdravotníckej organizácie na Slovensku Darina Sedláková.
Znižovanie obsahu sodíka sa týka najmä dehydrovaných polievok a hotových jedál - väčšinou cestovinových, ako aj bujónov, koreniacich kociek, omáčok a základov jedál na zapekanie.
Výrobcovia sa tiež zaviazali dobrovoľne označovať energiu a ďalšie výživovo významné zložky vrátane sodíka, a to nielen v prepočte na 100 gramov alebo 100 mililitrov, ale aj v prepočte na jednu porciu. Uvádzať by mali aj odporúčané denné množstvo v percentách, ktoré sa prijíma v jednej porcii.
Agentúru SITA informovala riaditeľka PKS Jarmila Halgašová.
(SITA)