Úvodná strana  Včera      Archív správ      Nastavenia     
 Kontakt  Inzercia

 24hod.sk    Ekonomika    Zdravie

03. marca 2009

Množstvo sodíka v dehydrovaných výrobkoch sa zníži



V slovenských dehydrovaných výrobkoch sa do roku 2014 zníži množstvo soli až o 50 percent.



Zdieľať
„Týmto záväzkom chcú aj potravinári združení v Potravinárskej komore Slovenska (PKS) prispieť k podpore vyváženej stravy a zdravého životného štýlu,“ povedala riaditeľka PKS Jarmila Halgašová. Krok je reakciou na záväzok Európskych výrobcov dehydrovaných potravín združených v Európskej asociácii výrobcov potravinárskych výrobkov (FAIBP), ktorí koncom roka 2008 prijali rovnaký záväzok. Množstvo sodíka na jednu porciu by sa tak malo dostať najviac na úroveň 1,2 gramu.

Denný príjem sodíka dospelej osoby by nemal presiahnuť 2,4 gramu. „Znižovanie príjmu sodíka potravou na úroveň 2 gramy denne patrí medzi kľúčové úlohy vyplývajúce z Globálnej stratégie pre výživu, telesný pohyb a zdravie, ktorú vypracovala WHO ešte v roku 2004. Cieľom je prispieť k prevencii vzniku kardiovaskulárnych ochorení, pre ktorý je vysoký obsah sodíka najmä z potravinovej soli významný rizikový faktor,“ povedala riaditeľka Kancelárie Svetovej zdravotníckej organizácie na Slovensku Darina Sedláková.

Znižovanie obsahu sodíka sa týka najmä dehydrovaných polievok a hotových jedál - väčšinou cestovinových, ako aj bujónov, koreniacich kociek, omáčok a základov jedál na zapekanie.

Výrobcovia sa tiež zaviazali dobrovoľne označovať energiu a ďalšie výživovo významné zložky vrátane sodíka, a to nielen v prepočte na 100 gramov alebo 100 mililitrov, ale aj v prepočte na jednu porciu. Uvádzať by mali aj odporúčané denné množstvo v percentách, ktoré sa prijíma v jednej porcii.

Agentúru SITA informovala riaditeľka PKS Jarmila Halgašová.

(SITA)


   Tlač    Pošli



nasledujúci článok >>
MZV SR chce v komunikácii s Maďarskom prekonať stereotypy
<< predchádzajúci článok
Trest za útoky na príbuzných