|
Správy | Reality | Video | TV program | TV Tipy | Práca | |
Štvrtok 19.12.2024
|
Autobazár | Dovolenka | Výsledky | Kúpele | Lacné letenky | Lístky |
Meniny má Judita
|
Ubytovanie | Nákup | Horoskopy | Počasie | Zábava | Kino |
Úvodná strana | Včera Archív správ Nastavenia |
|
Kontakt | Inzercia |
|
Denník - Správy |
|
|
Prílohy |
|
|
Pridajte sa |
|
Ste na Facebooku? Ste na Twitteri? Pridajte sa. |
|
|
|
Mobilná verzia |
ESTA USA |
10. septembra 2014
Mnohým ochoreniam sa dá predchádzať zmenou stravy
Odhaduje sa, že v roku 2020 bude 75 percent všetkých úmrtí spôsobených chronickými neprenosnými ochoreniami, ako sú kardiovaskulárne ochorenia, diabetes, ...
Zdieľať
Ilustračné foto Foto: TASR/Štefan Puškáš
Bratislava 10. septembra (TASR) - Odhaduje sa, že v roku 2020 bude 75 percent všetkých úmrtí spôsobených chronickými neprenosnými ochoreniami, ako sú kardiovaskulárne ochorenia, diabetes, obezita a rakovina. Väčšine týchto chorôb sa dá pritom významnou mierou zabrániť zmenou stravovacích návykov. Nadmerný príjem nasýtených tukov sa považuje za rizikový faktor kardiovaskulárnych ochorení, upozornila Iveta Vaverková zo Združenia pre zdravie a výživu. „Výsledkom nadbytku nasýtených tukov v našej strave je fakt, že sa v priemernej úrovni cholesterolu v krvi nachádzame v červenom pásme, inak povedané, na Slovensku máme zvýšenú hladinu zlého LDL-cholesterolu. Nakoniec, nie náhodou patria u nás kardiovaskulárne ochorenia k najčastejším príčinám úmrtia. Pokiaľ je cholesterolu v krvi nadbytok, ukladá sa do stien ciev, ktoré kôrnatejú a dochádza ku vzniku aterosklerózy," povedala Vaverková.
Základom zdravého životného štýlu by mala byť preto vyvážená a pestrá strava, ktorú tvorí zelenina, ovocie, celozrnné obilniny, ryby, nízkotučné mliečne výrobky a chudé mäso. Z tukov je najlepšou voľbou zamerať sa na rastlinné oleje ako repkový, olivový, slnečnicový a rastlinné margaríny z nich vyrobené.
Slovensko patrí v konzumácii nezdravých tukov ku krajinám, ktoré sú v rizikovej zóne. Vedecký časopis British Medical Journal publikoval štúdiu, ktorá sa zaoberá celosvetovou spotrebou tukov. Tá ukázala, že v konzumácii nezdravých, nasýtených tukov patrí Slovensko so spotrebou 13,2 percenta nad priemer odporúčanej normy (9,4 percenta denného energetického príjmu). Ich zdrojom sú živočíšne a aj niektoré rastlinné tuky, ale hrozbu predstavujú predovšetkým trans-mastné kyseliny v stužených tukoch využívaných najmä v pekárenskom priemysle – nachádzajú sa v tukovom pečive, polevách, sušienkach či v keksíkoch.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál tlačovej agentúry TASR