|
Správy | Reality | Video | TV program | TV Tipy | Práca | |
Pondelok 23.12.2024
|
Autobazár | Dovolenka | Výsledky | Kúpele | Lacné letenky | Lístky |
Meniny má Nadežda
|
Ubytovanie | Nákup | Horoskopy | Počasie | Zábava | Kino |
Úvodná strana | Včera Archív správ Nastavenia |
|
Kontakt | Inzercia |
|
Denník - Správy |
|
|
Prílohy |
|
|
Pridajte sa |
|
Ste na Facebooku? Ste na Twitteri? Pridajte sa. |
|
|
|
Mobilná verzia |
ESTA USA |
10. januára 2007
Mlieko ruší priaznivé účinky čaju
Zlé správy pre Britov - pridávaním mlieka do čaju sa ničia priaznivé účinky nápoja. Čaj má v sebe komplexné zložky zvané polyfenoly, ktoré pomáhajú regenerovať a rozširovať žily, čím ...
Zdieľať
BRATISLAVA 10. januára (WEBNOVINY) - Zlé správy pre Britov - pridávaním mlieka do čaju sa ničia priaznivé účinky nápoja. Čaj má v sebe komplexné zložky zvané polyfenoly, ktoré pomáhajú regenerovať a rozširovať žily, čím cez ne môže krv ľahšie pretekať. Odborníci z berlínskej nemocnice testovali účinky čierneho čaju na 16 zdravých dobrovoľníčkach vo veku nad 50 rokov. Keď ženy vypili pol litra čaju, ich žily sa zregenerovali viditeľne lepšie ako keď pili teplú vodu alebo čaj s mliekom. Tieto testy neskôr preukázalo aj laboratórne skúmanie vplyvu čaju s mliekom na cievny systém potkanov. Vedci vyčlenili tri proteíny v mlieku, ktoré majú za následok zníženie liečivých účinkov čaju. Sú to polyfenoly známe ako katechíny. Vedci tak prišli zrejme na vysvetlenie, prečo vo Veľkej Británii, kde takmer všetci pijú čaj s mliekom, je taký vysoký výskyt kardiovaskulárnych chorôb.
SITA/AFP/AP