|
Správy | Reality | Video | TV program | TV Tipy | Práca | |
Pondelok 23.12.2024
|
Autobazár | Dovolenka | Výsledky | Kúpele | Lacné letenky | Lístky |
Meniny má Nadežda
|
Ubytovanie | Nákup | Horoskopy | Počasie | Zábava | Kino |
Úvodná strana | Včera Archív správ Nastavenia |
|
Kontakt | Inzercia |
|
Denník - Správy |
|
|
Prílohy |
|
|
Pridajte sa |
|
Ste na Facebooku? Ste na Twitteri? Pridajte sa. |
|
|
|
Mobilná verzia |
ESTA USA |
07. októbra 2009
Mliekareň v Silbaši je už v hygiene na európskej úrovni
BRATISLAVA 7. októbra (WEBNOVINY) -Hygiena v mliekarni v srbskom Silbaši je už na európskej úrovni, teraz idú školiť odborníkov. Pre agentúru SITA to povedal koordinátor projektu Stanislav Šilhár z Výskumného ústavu potravinárskeho ...
Zdieľať
BRATISLAVA 7. októbra (WEBNOVINY) -Hygiena v mliekarni v srbskom Silbaši je už na európskej úrovni, teraz idú školiť odborníkov. Pre agentúru SITA to povedal koordinátor projektu Stanislav Šilhár z Výskumného ústavu potravinárskeho Bratislava pracovisko Biocentrum Modra. Pôvodne za ním srbskí Slováci prišli s prosbou, aby im pomohol začať vyrábať niektoré produkty typické pre Slovensko, napríklad korbáčiky. "Pokračovať budeme v ďalšej etape, keď už sme dosiahli hygienický štandard EÚ, budeme pokračovať v inovácii a rozširovaní produkcie na slovenské špeciality," informoval Šilhár. Projekt zvýšenia hygienického štandardu v mliekarni, hygieny dojenia a zvozu mlieka podporil Slovak Aid. V Silbaši si ho bola pozrieť aj riaditeľka Slovenskej agentúry pre medzinárodnú rozvojovú spoluprácu Eva Kolesárová.
"Celková hodnota projektu sa pohybuje okolo 116-tisíc eur, z toho dve tretiny išli na zlepšenie technického vybavenia, ktoré zlepšilo hygienu a bezpečnosť produkcie. Boli potrebné stavebné úpravy, zakúpili sa tiež nerezové kanvy, chladiace zariadenia a teplomery pre dodávateľov mlieka, rozvody pre sanitárne roztoky ako aj snímače potrebné pri automatickom spracovávaní syrov. Pod zníženú kvalitu mlieka sa podpisovali nevyhovujúce plastové kanvy, ale napríklad aj to, že dodávatelia zo vzdialenejších častí mlieko doniesli naraz, pričom v priebehu dňa nekontrolovali jeho teplotu.
Zvyšok financií ide na potrebnú dokumentáciu, ako sú hygienické príručky, a vyškolenie ľudí. To bude rozdelené na dve časti - najskôr vyškolia piatich trénerov na týždňovom kurze na Slovensku, kde by mali dostať základy správnej hygienickej praxe a pôjdu sa pozrieť do dobre fungujúcich slovenských mliekarní. Potom na druhom stupni školenia budú aj oni pôsobiť ako lektori pre drobných výrobcov zo Srbska, kde sa budú na základe mliekarne v Silbaši pripravovať ľudia zo Srbska, vysvetlil Šilhár poslednú fázu projektu, ktorý sa končí v decembri. Súčasťou projektu je i vypracovanie hygienických príručiek pre chovateľov a malých spracovateľov mlieka, ktoré budú preložené do srbštiny a pomôžu miestnym chovateľom a spracovateľom lepšie sa zorientovať v problematike spracovania mlieka podľa pravidiel EÚ. "Robíme modelovú prevádzku s modelovými dokumentmi využiteľnými ďalej pre podobné prevádzky v Srbsku," dodal.
Silbašská mliekareň je typická pre vojvodinskú oblasť Srbska. "Vykupuje okrem mlieka zo Silbašu aj produkciu z dvoch okolitých dedín, kde malí roľníci majú tri až pätnásť kráv," vysvetlil Šilhár. Denne spracujú štyri až šesťtisíc litrov mlieka podľa ročného obdobia. "Zatiaľ má mliekareň pomerne jednoduchý výrobný postup - plnia mlieko, robia tvaroh, veľmi jednoduchú kravskú hrudku a jogurty," uzavrel Šilhár.
SITA
"Celková hodnota projektu sa pohybuje okolo 116-tisíc eur, z toho dve tretiny išli na zlepšenie technického vybavenia, ktoré zlepšilo hygienu a bezpečnosť produkcie. Boli potrebné stavebné úpravy, zakúpili sa tiež nerezové kanvy, chladiace zariadenia a teplomery pre dodávateľov mlieka, rozvody pre sanitárne roztoky ako aj snímače potrebné pri automatickom spracovávaní syrov. Pod zníženú kvalitu mlieka sa podpisovali nevyhovujúce plastové kanvy, ale napríklad aj to, že dodávatelia zo vzdialenejších častí mlieko doniesli naraz, pričom v priebehu dňa nekontrolovali jeho teplotu.
Zvyšok financií ide na potrebnú dokumentáciu, ako sú hygienické príručky, a vyškolenie ľudí. To bude rozdelené na dve časti - najskôr vyškolia piatich trénerov na týždňovom kurze na Slovensku, kde by mali dostať základy správnej hygienickej praxe a pôjdu sa pozrieť do dobre fungujúcich slovenských mliekarní. Potom na druhom stupni školenia budú aj oni pôsobiť ako lektori pre drobných výrobcov zo Srbska, kde sa budú na základe mliekarne v Silbaši pripravovať ľudia zo Srbska, vysvetlil Šilhár poslednú fázu projektu, ktorý sa končí v decembri. Súčasťou projektu je i vypracovanie hygienických príručiek pre chovateľov a malých spracovateľov mlieka, ktoré budú preložené do srbštiny a pomôžu miestnym chovateľom a spracovateľom lepšie sa zorientovať v problematike spracovania mlieka podľa pravidiel EÚ. "Robíme modelovú prevádzku s modelovými dokumentmi využiteľnými ďalej pre podobné prevádzky v Srbsku," dodal.
Silbašská mliekareň je typická pre vojvodinskú oblasť Srbska. "Vykupuje okrem mlieka zo Silbašu aj produkciu z dvoch okolitých dedín, kde malí roľníci majú tri až pätnásť kráv," vysvetlil Šilhár. Denne spracujú štyri až šesťtisíc litrov mlieka podľa ročného obdobia. "Zatiaľ má mliekareň pomerne jednoduchý výrobný postup - plnia mlieko, robia tvaroh, veľmi jednoduchú kravskú hrudku a jogurty," uzavrel Šilhár.
SITA