|
Správy | Reality | Video | TV program | TV Tipy | Práca | |
Štvrtok 19.12.2024
|
Autobazár | Dovolenka | Výsledky | Kúpele | Lacné letenky | Lístky |
Meniny má Judita
|
Ubytovanie | Nákup | Horoskopy | Počasie | Zábava | Kino |
Úvodná strana | Včera Archív správ Nastavenia |
|
Kontakt | Inzercia |
|
Denník - Správy |
|
|
Prílohy |
|
|
Pridajte sa |
|
Ste na Facebooku? Ste na Twitteri? Pridajte sa. |
|
|
|
Mobilná verzia |
ESTA USA |
01. apríla 2011
Minulý rok bol podľa hydinárov pre ich sektor náročný
Únia hydinárov Slovenska (ÚHS) na svojom valnom zhromaždení upozornila na negatívny vývoj v slovenskom hydinárskom sektore, ktorý pokračoval aj v minulom roku. Ako uviedol predseda ...
Zdieľať
Foto: SITA/Dušan HeinBRATISLAVA 1. apríla (WEBNOVINY) - Únia hydinárov Slovenska (ÚHS) na svojom valnom zhromaždení upozornila na negatívny vývoj v slovenskom hydinárskom sektore, ktorý pokračoval aj v minulom roku. Ako uviedol predseda únie Timotej Husár, zatiaľ čo produkcia hydiny na Slovensku od roku 2002 klesla o polovicu, v rámci EÚ objem výroby v rokoch 2004 až 2010 vzrástol o 39 %. Za hlavné dôvody krízy slovenského hydinárstva považuje Husár neprimeranú otvorenosť nášho trhu, politiku obchodných reťazcov, nedostatky v legislatíve, prípadne jej nedôsledné uplatňovanie a nezáujem o riešenie problémov zo strany štátu a štátnych orgánov v minulosti.
Únia taktiež upozornila na výrazný pokles počtu spoločností v hydinárskom priemysle, keď z pôvodných 12 spracovateľov hydiny je v súčasnosti aktívnych už iba päť. Opačný vývoj je u producentov hydinových výrobkov, ktorých počet rastie. Tento trend je však podľa ÚHS pre slovenský hydinársky priemysel likvidačný, pretože producenti surovinu pre svoje výrobky nakupujú v zahraničí, predovšetkým v Poľsku.
Únia hydinárov Slovenska pozitívne hodnotí obnovenie štátnych kontrol v hydinárskom sektore. "V druhej polovici vlaňajšieho roka sa začali pravidelné kontroly kvality hydinového mäsa, ktoré vo viacerých prípadoch ukázali, že nezodpovedá požadovaným parametrom. V obchodnej sieti bolo mäso nevyhovujúce už pri senzorických skúškach – zapáchajúce, vymrazené mäso a s vysokým obsahom vody. Následné mikrobiologické rozbory preukázali prítomnosť salmonely v poľskom mäse," uvádza sa vo vyhlásení hydinárov.
S nepriaznivou situáciou zápasia podľa ÚHS aj producenti slepačích vajec, ktorých ceny sú o 15 až 20 % nižšie ako v minulom roku, no kŕmne zmesi sú drahšie o viac ako 30 % v porovnaní s rokom 2009. Za nízkymi cenami je podľa hydinárov nadprodukcia vajec v Európe. "Zo susedných krajín sa k nám dovážajú veľké množstvá, často takisto pochybnej kvality," tvrdí únia. Hydinári upozornili aj na zmeny, ktoré producentov vajec čakajú od 1. januára budúceho roku. EÚ totiž prechádza v chove nosníc na systém obohatených klietok, čo podľa ÚHS producentom vajec prinesie nevyhnutnosť ďalších dodatočných investícií. Slovenská republika podľa hydinárov navyše nepožiadala EÚ o udelenie žiadnej výnimky a prebrala európske predpisy v plnej miere.
Únia taktiež upozornila na výrazný pokles počtu spoločností v hydinárskom priemysle, keď z pôvodných 12 spracovateľov hydiny je v súčasnosti aktívnych už iba päť. Opačný vývoj je u producentov hydinových výrobkov, ktorých počet rastie. Tento trend je však podľa ÚHS pre slovenský hydinársky priemysel likvidačný, pretože producenti surovinu pre svoje výrobky nakupujú v zahraničí, predovšetkým v Poľsku.
Únia hydinárov Slovenska pozitívne hodnotí obnovenie štátnych kontrol v hydinárskom sektore. "V druhej polovici vlaňajšieho roka sa začali pravidelné kontroly kvality hydinového mäsa, ktoré vo viacerých prípadoch ukázali, že nezodpovedá požadovaným parametrom. V obchodnej sieti bolo mäso nevyhovujúce už pri senzorických skúškach – zapáchajúce, vymrazené mäso a s vysokým obsahom vody. Následné mikrobiologické rozbory preukázali prítomnosť salmonely v poľskom mäse," uvádza sa vo vyhlásení hydinárov.
S nepriaznivou situáciou zápasia podľa ÚHS aj producenti slepačích vajec, ktorých ceny sú o 15 až 20 % nižšie ako v minulom roku, no kŕmne zmesi sú drahšie o viac ako 30 % v porovnaní s rokom 2009. Za nízkymi cenami je podľa hydinárov nadprodukcia vajec v Európe. "Zo susedných krajín sa k nám dovážajú veľké množstvá, často takisto pochybnej kvality," tvrdí únia. Hydinári upozornili aj na zmeny, ktoré producentov vajec čakajú od 1. januára budúceho roku. EÚ totiž prechádza v chove nosníc na systém obohatených klietok, čo podľa ÚHS producentom vajec prinesie nevyhnutnosť ďalších dodatočných investícií. Slovenská republika podľa hydinárov navyše nepožiadala EÚ o udelenie žiadnej výnimky a prebrala európske predpisy v plnej miere.