|
Správy | Reality | Video | TV program | TV Tipy | Práca | |
Nedeľa 22.12.2024
|
Autobazár | Dovolenka | Výsledky | Kúpele | Lacné letenky | Lístky |
Meniny má Adela
|
Ubytovanie | Nákup | Horoskopy | Počasie | Zábava | Kino |
Úvodná strana | Včera Archív správ Nastavenia |
|
Kontakt | Inzercia |
|
Denník - Správy |
|
|
Prílohy |
|
|
Pridajte sa |
|
Ste na Facebooku? Ste na Twitteri? Pridajte sa. |
|
|
|
Mobilná verzia |
ESTA USA |
25. januára 2013
Miesto ´šniclu´ brokolica, Švédi strašia eurodaňou na mäso
Švédski experti navrhujú zavedenia osobitnej dane na mäsové výrobky. Opatrenie má zmierniť negatívne dopady produkcie mäsa na životné prostredie a prispieť k zvýšenej konzumácii ...
Zdieľať
BRATISLAVA 25. januára (WEBNOVINY) - Švédski experti navrhujú zavedenia osobitnej dane na mäsové výrobky.
Opatrenie má zmierniť negatívne dopady produkcie mäsa na životné prostredie a prispieť k zvýšenej konzumácii zeleniny, čo by malo pozitívne zdravotné aj environmentálne dopady, tvrdí rada pre poľnohospodársku politiku, ktorá pôsobí pri švédskej vláde.
Zavedenie dane by mala okrem Švédska zvážiť aj celá Európska únia, odporúčajú experti podľa portálu Euractiv.com.
Spotreba mäsa v EÚ roky stúpa. Podľa údajov Organizácie pre výživu a poľnohospodárstvo (FAO) má celosvetovo najvyššiu spotrebu na obyvateľa Luxembursko pred Spojenými štátmi. Medzi popredných svetových konzumentov mäsa patria aj Španielsko, Rakúsko, Dánsko, Írsko, Portugalsko a Taliansko.
K udržateľnej spotrebe mäsa by mohli podľa švédskych vládnych expertov prispieť dobrovoľne aj samotní konzumenti odmietnutím produktov, ktoré najviac škodia životnému prostrediu. K lepšej orientácii spotrebiteľov by mohol prispieť aj systém označovania výrobkov podľa ich environmentálnych dopadov.
Dobrovoľné iniciatívy spotrebiteľov a výrobcov však podľa vládneho panelu nebudú postačovať na dosiahnutie environmentálnych a klimatických cieľov EÚ. Riešením by preto bolo zdanenie mäsa na úrovni celej európskej dvadsaťsedmičky.
Opatrenie má zmierniť negatívne dopady produkcie mäsa na životné prostredie a prispieť k zvýšenej konzumácii zeleniny, čo by malo pozitívne zdravotné aj environmentálne dopady, tvrdí rada pre poľnohospodársku politiku, ktorá pôsobí pri švédskej vláde.
Zavedenie dane by mala okrem Švédska zvážiť aj celá Európska únia, odporúčajú experti podľa portálu Euractiv.com.
Spotreba mäsa v EÚ roky stúpa. Podľa údajov Organizácie pre výživu a poľnohospodárstvo (FAO) má celosvetovo najvyššiu spotrebu na obyvateľa Luxembursko pred Spojenými štátmi. Medzi popredných svetových konzumentov mäsa patria aj Španielsko, Rakúsko, Dánsko, Írsko, Portugalsko a Taliansko.
K udržateľnej spotrebe mäsa by mohli podľa švédskych vládnych expertov prispieť dobrovoľne aj samotní konzumenti odmietnutím produktov, ktoré najviac škodia životnému prostrediu. K lepšej orientácii spotrebiteľov by mohol prispieť aj systém označovania výrobkov podľa ich environmentálnych dopadov.
Dobrovoľné iniciatívy spotrebiteľov a výrobcov však podľa vládneho panelu nebudú postačovať na dosiahnutie environmentálnych a klimatických cieľov EÚ. Riešením by preto bolo zdanenie mäsa na úrovni celej európskej dvadsaťsedmičky.