|
Správy | Reality | Video | TV program | TV Tipy | Práca | |
Štvrtok 21.11.2024
|
Autobazár | Dovolenka | Výsledky | Kúpele | Lacné letenky | Lístky |
Meniny má Elvíra
|
Ubytovanie | Nákup | Horoskopy | Počasie | Zábava | Kino |
Úvodná strana | Včera Archív správ Nastavenia |
|
Kontakt | Inzercia |
|
Denník - Správy |
|
|
Prílohy |
|
|
Pridajte sa |
|
Ste na Facebooku? Ste na Twitteri? Pridajte sa. |
|
|
|
Mobilná verzia |
ESTA USA |
05. marca 2019
Mestské múzeum v Zlatých Moravciach zasvätí návštevníkov do tajov medu
Ilustračná snímka.
Zdieľať
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP
Zlaté Moravce 5. marca (TASR) – Mestské múzeum v Zlatých Moravciach zasvätí svojich návštevníkov do tajov získavania medu. O spôsoboch chovu včiel i o liečivých účinkoch medu im bude 15. marca od 9. do 12. hodiny rozprávať včelár Jaroslav Zhorela.Súčasťou podujatia bude aj názorná ukážka získavania medu s použitím včelárskych nástrojov. "Chýbať nebude ani sladká ochutnávka medu, jedného z prvých sladidiel, ktoré človek spoznal a začal využívať vo svojej každodennej činnosti," uviedla PR manažérka múzea Ľubica Packová-Zahradárová.
Ako pripomenula, ľudia už čoskoro spozorovali, že med má aj blahodarné účinky na organizmus. "Pre jeho antibakteriálne a protizápalové účinky siahajú po ňom mnohí najmä v zimnom období, pretože posilňuje imunitu a je účinnou prevenciou proti prechladnutiu. Má však všestranné využitie nielen v lekárstve, ale i v kuchyni a kozmetike," skonštatovala Packová-Zahradárová.
Návštevníci Mestského múzea v Zlatých Moravciach sa počas Dňa medu dozvedia aj o tom, ako táto vzácna potravina vzniká. "Pochádza z nektáru zozbieraného z rastlín alebo s takzvanej medovice. Pomocou výlučkov hltanových žliaz ho pretvárajú včely na tekutinu, ktorú uskladňujú v plástoch. V teple, ktoré včelstvo vytvára, a odparovaním sa mení na hutný a mikrobiálne stály med. Netreba však zabúdať, že med je hlavnou potravou včiel v zimnom období a preto sa im nesmie vziať všetko, pretože by uhynuli. Časť, ktorá sa im zoberie, sa musí nahradiť napríklad v podobe cukrového roztoku v špeciálnom kŕmidle," dodala Packová-Zahradárová.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál tlačovej agentúry TASR