|
Správy | Reality | Video | TV program | TV Tipy | Práca | |
Piatok 22.11.2024
|
Autobazár | Dovolenka | Výsledky | Kúpele | Lacné letenky | Lístky |
Meniny má Cecília
|
Ubytovanie | Nákup | Horoskopy | Počasie | Zábava | Kino |
Úvodná strana | Včera Archív správ Nastavenia |
|
Kontakt | Inzercia |
|
Denník - Správy |
|
|
Prílohy |
|
|
Pridajte sa |
|
Ste na Facebooku? Ste na Twitteri? Pridajte sa. |
|
|
|
Mobilná verzia |
ESTA USA |
20. januára 2016
Menej soli v strave pomôže znížiť krvný tlak
Odporúčaná denná dávka päť gramov predstavuje asi jednu čajovú lyžičku soli.
Zdieľať
Medzi závažný rizikový faktor srdcovocievnych ochorení, najmä srdcového infarktu, cievnych mozgových príhod a srdcového zlyhávania patrí vysoký krvný tlak. Jeho hodnoty možno ovplyvniť aj znížením príjmu soli. Výskumy dlhodobo ukazujú, že Slováci solia viac, ako je zdravé. "Ľudia soľ potrebujú, ale denne najviac päť gramov, len pri väčších fyzických výkonoch spojených s potením jej potrebujeme viac," hovorí prednosta III. Internej kliniky LFUK a UNB na bratislavských Kramároch Viliam Mojto.
Slovák denne spotrebuje deväť až 11 gramov soli. Problémy sú už so stravou detí, a to aj predškolského veku, upozornila vlani správa ministerstva zdravotníctva. Odborníci vo Veľkej Británii realizovali prieskum a zistili, že najviac soli v potrave obsahuje chlieb a pečivo. "Keby tam klesol príjem soli len o jeden gram, každoročne to zachráni až 7000 životov prostredníctvom zníženia krvného tlaku a jeho následných komplikácií," skonštatoval Mojto.
Nová povinnosť
Pre veľa soli v strave Slovákov sa vlani menila vyhláška ministerstva zdravotníctva. Kuchári, pekári či výrobcovia potravín musia od decembra 2015 menej soliť. Menej slané jedlo tak dostane zákazník v reštaurácii, menej soli je v pečive i v chladených a mrazených výrobkoch z mäsa a zeleniny. Maximálny limit obsahu soli v potravinách bol doteraz pre všetky potraviny v pomere 20 gramov k jednému kilogramu. Od decembra to je rôzne.
Chlieb či pečivo majú limit 18 gramov soli na kilogram, podobne aj chladené a mrazené výrobky. Hotové jedlá v reštauráciách majú limit 13 gramov na kilogram. Výnimku majú napríklad pečivá posypané soľou. Jej nevyhnutné množstvo môžu použiť výrobcovia a kuchári pri výrobkoch v soli či slanom náleve.
So soľou treba byť opatrní aj pri domácom použití. Odporúčaná denná dávka päť gramov predstavuje asi jednu čajovú lyžičku soli. Používať možno niekoľko druhov. Za najzdravšiu sa považuje morská, pretože vzniká odparovaním morskej vody a obsahuje množstvo minerálnych látok. Používa sa tiež varená, kamenná či jódovaná, s prímesou jódových zlúčenín. Najčistejšou a zároveň najdrahšou je himalájska soľ. Pochádza zo soľných baní na severe Pakistanu, kde sa ložiská formovali milióny rokov.
Súvisiace články:
Video: Začnite deň s výborným zázvorovým čajom s kurkumou (19. 1. 2016)
Vyhrajte boj proti nadváhe aj vďaka tomuto dostupnému prírodnému elixíru (18. 1. 2016)
Video: Zdravotné výhody soľných lámp (18. 1. 2016)
Mohla by vás čokoláda ochrániť pred rakovinou pankreasu? (15. 1. 2016)
Takto sa dá vyčistiť pripálená panvica (15. 1. 2016)
Sledujte, čo spôsobuje sušenie bielizne vo vašom interiéri! (14. 1. 2016)
Muži a ženy chudnú inak: Kto má cvičiť pred jedlom a kto po ňom? (14. 1. 2016)
Priložte si sódu pod oči. Neuveriteľné, čo dokáže! (13. 1. 2016)
HORČÍK- čo spôsobuje jeho nedostatok a ako si ho zabezpečiť (12. 1. 2016)
Menej soli v strave pomôže znížiť krvný tlak (11. 1. 2016)