|
Správy | Reality | Video | TV program | TV Tipy | Práca | |
Štvrtok 21.11.2024
|
Autobazár | Dovolenka | Výsledky | Kúpele | Lacné letenky | Lístky |
Meniny má Elvíra
|
Ubytovanie | Nákup | Horoskopy | Počasie | Zábava | Kino |
Úvodná strana | Včera Archív správ Nastavenia |
|
Kontakt | Inzercia |
|
Denník - Správy |
|
|
Prílohy |
|
|
Pridajte sa |
|
Ste na Facebooku? Ste na Twitteri? Pridajte sa. |
|
|
|
Mobilná verzia |
ESTA USA |
Máte radi pivo? Zistite, ako chutí najlepšie!
Výber vhodného nápoja správny hostiteľ nikdy nepodceňuje. Práve s pivom dokážete vyčariť doslova zázraky. Na stole poteší nielen mužov, ale i mnohé ženy a netreba zabúdať ani na ...
Zdieľať
BRATISLAVA 8. decembra (WBN/PR) - Výber vhodného nápoja správny hostiteľ nikdy nepodceňuje. Práve s pivom dokážete vyčariť doslova zázraky. Na stole poteší nielen mužov, ale i mnohé ženy a netreba zabúdať ani na pozitívne účinky tohto prírodného nápoja na naše trávenie. Spoznajte zaručené tipy na bezchybné pivné spojenia!
Sviatočné chvíle si treba dokonale vychutnať. Pripravte pre svojich najbližších prekvapenie a nastolujte im k tradičnému vianočnému menu aj pivo – či už ako aperitív alebo nápoj s nízkym obsahom alkoholu, ktorý môžete bez obáv popíjať po celý večer. Profesionálni sládkovia z najväčších slovenských pivovarov odporúčajú tieto kombinácie – ku kapustnici zvoľte mierne horké resp. horké a chmeľové pivá, vyprážaný rezeň alebo kapor zase ladí s 12 % stupňovými pivami. Pokiaľ preferujete ľahšie ryby, vyskúšajte pivá s nižšou horkosťou na úrovni 10 % . A pri záverečnom maškrtení sa nebojte staviť na súlad chutí s tmavým pivom, prípadne porterom. Výborne poslúžia aj ovocné a sladké pivá. Vhodnosť piva ako vianočného nápoja potvrdzujú aj slová sládkov: "O pive je známe, že je veľmi dobrým pomocníkom trávenia a aj z tohto dôvodu jednoznačne patrí na štedrovečerný stôl", hovorí Ján Píry. V neposlednom rade je práve zima časom tmavších a ťažších pív, kedy môžete experimentovať a vyskúšať i čosi netradičné z pestrého výberu špeciálov, ktorý pivovarníci každý rok na Vianoce pripravujú. "Odmeňte sa prémiovými pivami, ktoré si nedoprajete každý deň", radí sládok Karol France a dodáva: "Siahnite napríklad po korenistých pivách či hrejivých medových špeciáloch. Koriander, kôra citrusových plodov, vôňa karamelu a praženého sladu piva dokonale dotvoria slávnostnú atmosféru Vianoc".
Na svete hádam niet spoločenskejšieho nápoja ako pivo. Veď samotnú frázu "poď na pivo" používame už celkom automaticky na stretnutia s priateľmi, kolegami aj so svojimi najbližšími. A hoci toho času máme stále menej a menej, netreba zabúdať, že život je práve o krátkych okamihoch, ukradnutých zo všedných dní. Ak si za svojho spoločníka vyberiete pivo, určite neoľutujete. Ba ocenia ho aj mnohé ženy – správne načapované v elegantnom pohári na vysokej stopke sa pivo vyrovná akémukoľvek spoločenskému nápoju. A keď sa vám na druhý deň po dlhšom večeri zažiada čosi hutnejšie, ako sú napríklad vajcia so syrom a so šunkou, pivo je tiež dobrou voľbou na sprevádzanie pokrmov s krémovou textúrou – skvele totiž "vyčistí" vaše chuťové poháriky!
Zima prirodzene nahráva chutiam na hutnejšiu a sýtejšiu kuchyňu a mnohí z nás preferujú na stole mäsitý pokrm, prípadne ryby. A práve tieto jedlá si s pivom dokonale rozumejú – vyskúšajte napríklad stredne plné pivá spolu so steakom z roštenky či grilovaným hovädzím alebo stavte na silne plné pivá a údeného lososa s horčicovou omáčkou i marinovanú rybu. Ak plánujete doplniť mäso o omáčku s korením, zásahom do čiernej bude tmavé pivo so silným profilom, ktoré znesie aj silnejšie korenie, presne podľa vašej chuti.
Vedeli ste napríklad, že pivo veľmi dobre kontrastuje kyslosť octu a zároveň túto chuť zjemňuje? Ide preto výborne dohromady s rôznymi marinádami, šalátmi či morskými plodmi. Pivo je prirodzene horké, preto skvele chutí s jedlami s paradajkami a zeleninou, ktoré v sebe nesú jemnú horkosť. Ideálne párovanie chutí, ak si chcete v studených dňoch pripomenúť kúsok letnej dovolenky! Ak preferujete exotické destinácie, nie je nič ľahšie - orientálna kuchyňa nachádza v pive perfektný kontrast k sójovej omáčke či koreneným hamburgerom, podávaným s wasabi a kečupom. No a pokiaľ sa potrebujete naozaj zohriať, siahnite po horúcich a pikantných chutiach. Pivo totiž zjemňuje pálčivý pocit na podnebí, produkovaný veľmi pikantnými chuťami, ako sú korenie, cesnak alebo chilli.
Dezerty s intenzívnou chuťou čokolády sa zaručene zhodnú s tmavými pivami, rovnako aj so sladkým drievkom či orechmi. "Za účelom doplnenia sladkej chuti zase dobre poslúžia ovocné a sladké pivá", potvrdzuje J. Píry. Jedlá s obsahom čokolády ako prísady v polevách nájdu v pive vždy toho najlepšieho partnera!
Poctivé prírodné suroviny pivo predurčujú nielen na úlohu perfektného chuťového partnera – presvedčí vás o tom vianočný kapor i originálny pivný punč. Pozvite pivo k vianočnému stolu a vychutnajte si sviatky plnými dúškami!
VIANOČNÝ KAPOR NA PIVE
Suroviny na 4 porcie:
Filety z kapra 800 g
Olej slnečnicový 2 PL
Lieskové orechy mleté 80 g
Syr gouda 80 g
Maslo 40 g
Soľ
Svetlé pivo na marinovanie (2hod vopred)
Pyré:
Zemiaky očistené 480 g
Bôb suchý /alebo fazuľa bôbovica/ 100 g
Pór aj so zelenou časťou 150 g
Maslo 2 PL
Mlieko 40 ml
Olej 2 PL
Soľ
Zelerová remuláda:
Zeler koreň 200 g
Jablko červené sladkokyslé 1/2
Dijonská horčica 1 ČL
Citrónová šťava 2 ČL
Majonéza 1 PL
Kyslá smotana 3/4 PL
Čerstvá petržlenová vňať alebo pažítka 1 PL
Soľ, mleté čierne korenie
Postup:
Večer pred prípravou namočíme bôb minimálne na 12 hodín. Ráno uvaríme do mäkka a necháme vo vode, v ktorej sa varil. Majonézu zmiešame s horčicou, citrónovou šťavou, soľou a korením. Zeler očistíme a nastrúhame na hrubom strúhadle. Rovnako nakrájame jablko aj so šupkou. Zamiešame s majonézou a odložíme v chladničke. Zemiaky očistíme, umyjeme, nakrájame a dáme variť v menšom množstve osolenej vody. Pripravíme pyré s maslom a horúcim mliekom. Pór prekrojíme po dĺžke na polovicu, umyjeme a nakrájame na 15 mm kúsky. Opečieme na oleji, pridáme scedený bôb. Primiešame k zemiakom a dochutíme soľou. Rybie filety dve hodiny pred prípravou marinujeme v pive. Potom rozkrájame na 8 kúskov, osolíme a opečieme na oleji, najprv zo strany kože 2 – 4 minúty. V tejto fáze môžeme krátko rybu pritlačiť prstami /alebo vhodným náradím/ k panvici, aby sa koža nekrútila, otočíme a pečieme ešte ďalšiu minútu. Potrieme zmesou mletých lieskovcov, najemno strúhaného syra a masla a zapečieme dozlatista. Podávame na zemiakovom pyré doplnené remuládou.
VIANOČNÝ PIVNÝ PUNČ
Suroviny:
3 fľaše svetlého piva
2 hrnčeky mlieka
3/4 hrnčeka cukru
6 bielkov
Škorica
3 PL medu
Postup:
Pivo a mlieko ohrejeme - každé zvlášť v inej nádobe. Do mlieka pridáme škoricu a med. Bielka našľaháme s cukrom. Pomaly vyšľaháme mlieko a nakoniec zmiešame s pivom. Ozdobíme pomarančovou kôrou a podávame teplé.
Zdroj: WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené.
PIVO A VIANOCE
Sviatočné chvíle si treba dokonale vychutnať. Pripravte pre svojich najbližších prekvapenie a nastolujte im k tradičnému vianočnému menu aj pivo – či už ako aperitív alebo nápoj s nízkym obsahom alkoholu, ktorý môžete bez obáv popíjať po celý večer. Profesionálni sládkovia z najväčších slovenských pivovarov odporúčajú tieto kombinácie – ku kapustnici zvoľte mierne horké resp. horké a chmeľové pivá, vyprážaný rezeň alebo kapor zase ladí s 12 % stupňovými pivami. Pokiaľ preferujete ľahšie ryby, vyskúšajte pivá s nižšou horkosťou na úrovni 10 % . A pri záverečnom maškrtení sa nebojte staviť na súlad chutí s tmavým pivom, prípadne porterom. Výborne poslúžia aj ovocné a sladké pivá. Vhodnosť piva ako vianočného nápoja potvrdzujú aj slová sládkov: "O pive je známe, že je veľmi dobrým pomocníkom trávenia a aj z tohto dôvodu jednoznačne patrí na štedrovečerný stôl", hovorí Ján Píry. V neposlednom rade je práve zima časom tmavších a ťažších pív, kedy môžete experimentovať a vyskúšať i čosi netradičné z pestrého výberu špeciálov, ktorý pivovarníci každý rok na Vianoce pripravujú. "Odmeňte sa prémiovými pivami, ktoré si nedoprajete každý deň", radí sládok Karol France a dodáva: "Siahnite napríklad po korenistých pivách či hrejivých medových špeciáloch. Koriander, kôra citrusových plodov, vôňa karamelu a praženého sladu piva dokonale dotvoria slávnostnú atmosféru Vianoc".
NA PÁRTY I PO PÁRTY
Na svete hádam niet spoločenskejšieho nápoja ako pivo. Veď samotnú frázu "poď na pivo" používame už celkom automaticky na stretnutia s priateľmi, kolegami aj so svojimi najbližšími. A hoci toho času máme stále menej a menej, netreba zabúdať, že život je práve o krátkych okamihoch, ukradnutých zo všedných dní. Ak si za svojho spoločníka vyberiete pivo, určite neoľutujete. Ba ocenia ho aj mnohé ženy – správne načapované v elegantnom pohári na vysokej stopke sa pivo vyrovná akémukoľvek spoločenskému nápoju. A keď sa vám na druhý deň po dlhšom večeri zažiada čosi hutnejšie, ako sú napríklad vajcia so syrom a so šunkou, pivo je tiež dobrou voľbou na sprevádzanie pokrmov s krémovou textúrou – skvele totiž "vyčistí" vaše chuťové poháriky!
MÄSO A PIVO – SILNÁ DVOJKA
Zima prirodzene nahráva chutiam na hutnejšiu a sýtejšiu kuchyňu a mnohí z nás preferujú na stole mäsitý pokrm, prípadne ryby. A práve tieto jedlá si s pivom dokonale rozumejú – vyskúšajte napríklad stredne plné pivá spolu so steakom z roštenky či grilovaným hovädzím alebo stavte na silne plné pivá a údeného lososa s horčicovou omáčkou i marinovanú rybu. Ak plánujete doplniť mäso o omáčku s korením, zásahom do čiernej bude tmavé pivo so silným profilom, ktoré znesie aj silnejšie korenie, presne podľa vašej chuti.
PRIPOMEŇTE SI CHUTE Z DOVOLENKY
Vedeli ste napríklad, že pivo veľmi dobre kontrastuje kyslosť octu a zároveň túto chuť zjemňuje? Ide preto výborne dohromady s rôznymi marinádami, šalátmi či morskými plodmi. Pivo je prirodzene horké, preto skvele chutí s jedlami s paradajkami a zeleninou, ktoré v sebe nesú jemnú horkosť. Ideálne párovanie chutí, ak si chcete v studených dňoch pripomenúť kúsok letnej dovolenky! Ak preferujete exotické destinácie, nie je nič ľahšie - orientálna kuchyňa nachádza v pive perfektný kontrast k sójovej omáčke či koreneným hamburgerom, podávaným s wasabi a kečupom. No a pokiaľ sa potrebujete naozaj zohriať, siahnite po horúcich a pikantných chutiach. Pivo totiž zjemňuje pálčivý pocit na podnebí, produkovaný veľmi pikantnými chuťami, ako sú korenie, cesnak alebo chilli.
SPOLOČNÍK PRI MAŠKRTENÍ
Dezerty s intenzívnou chuťou čokolády sa zaručene zhodnú s tmavými pivami, rovnako aj so sladkým drievkom či orechmi. "Za účelom doplnenia sladkej chuti zase dobre poslúžia ovocné a sladké pivá", potvrdzuje J. Píry. Jedlá s obsahom čokolády ako prísady v polevách nájdu v pive vždy toho najlepšieho partnera!
Poctivé prírodné suroviny pivo predurčujú nielen na úlohu perfektného chuťového partnera – presvedčí vás o tom vianočný kapor i originálny pivný punč. Pozvite pivo k vianočnému stolu a vychutnajte si sviatky plnými dúškami!
VIANOČNÝ KAPOR NA PIVE
Suroviny na 4 porcie:
Filety z kapra 800 g
Olej slnečnicový 2 PL
Lieskové orechy mleté 80 g
Syr gouda 80 g
Maslo 40 g
Soľ
Svetlé pivo na marinovanie (2hod vopred)
Pyré:
Zemiaky očistené 480 g
Bôb suchý /alebo fazuľa bôbovica/ 100 g
Pór aj so zelenou časťou 150 g
Maslo 2 PL
Mlieko 40 ml
Olej 2 PL
Soľ
Zelerová remuláda:
Zeler koreň 200 g
Jablko červené sladkokyslé 1/2
Dijonská horčica 1 ČL
Citrónová šťava 2 ČL
Majonéza 1 PL
Kyslá smotana 3/4 PL
Čerstvá petržlenová vňať alebo pažítka 1 PL
Soľ, mleté čierne korenie
Postup:
Večer pred prípravou namočíme bôb minimálne na 12 hodín. Ráno uvaríme do mäkka a necháme vo vode, v ktorej sa varil. Majonézu zmiešame s horčicou, citrónovou šťavou, soľou a korením. Zeler očistíme a nastrúhame na hrubom strúhadle. Rovnako nakrájame jablko aj so šupkou. Zamiešame s majonézou a odložíme v chladničke. Zemiaky očistíme, umyjeme, nakrájame a dáme variť v menšom množstve osolenej vody. Pripravíme pyré s maslom a horúcim mliekom. Pór prekrojíme po dĺžke na polovicu, umyjeme a nakrájame na 15 mm kúsky. Opečieme na oleji, pridáme scedený bôb. Primiešame k zemiakom a dochutíme soľou. Rybie filety dve hodiny pred prípravou marinujeme v pive. Potom rozkrájame na 8 kúskov, osolíme a opečieme na oleji, najprv zo strany kože 2 – 4 minúty. V tejto fáze môžeme krátko rybu pritlačiť prstami /alebo vhodným náradím/ k panvici, aby sa koža nekrútila, otočíme a pečieme ešte ďalšiu minútu. Potrieme zmesou mletých lieskovcov, najemno strúhaného syra a masla a zapečieme dozlatista. Podávame na zemiakovom pyré doplnené remuládou.
VIANOČNÝ PIVNÝ PUNČ
Suroviny:
3 fľaše svetlého piva
2 hrnčeky mlieka
3/4 hrnčeka cukru
6 bielkov
Škorica
3 PL medu
Postup:
Pivo a mlieko ohrejeme - každé zvlášť v inej nádobe. Do mlieka pridáme škoricu a med. Bielka našľaháme s cukrom. Pomaly vyšľaháme mlieko a nakoniec zmiešame s pivom. Ozdobíme pomarančovou kôrou a podávame teplé.
Zdroj: WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené.