|
Správy | Reality | Video | TV program | TV Tipy | Práca | |
Pondelok 23.12.2024
|
Autobazár | Dovolenka | Výsledky | Kúpele | Lacné letenky | Lístky |
Meniny má Nadežda
|
Ubytovanie | Nákup | Horoskopy | Počasie | Zábava | Kino |
Úvodná strana | Včera Archív správ Nastavenia |
|
Kontakt | Inzercia |
|
Denník - Správy |
|
|
Prílohy |
|
|
Pridajte sa |
|
Ste na Facebooku? Ste na Twitteri? Pridajte sa. |
|
|
|
Mobilná verzia |
ESTA USA |
15. júla 2014
Margarín, náhrada masla, má 145 rokov
Parížan Hippolyte Mege-Mouries získal pred 145 rokmi patent na margarín.
Zdieľať
Paríž/Bratislava 15. júla (TASR) - Parížan Hippolyte Mege-Mouries získal pred 145 rokmi patent na margarín.
Umelé maslo, ako sa margarín tiež nazýval, bol výsledkom dômyselných chemických postupov, ktoré vykonal vynálezca Mege-Mouries na žiadosť vlády Napoleona III.
Vo Francúzsku sa v tom čase prejavil nedostatok masla, ktorého cena veľmi vzrástla. Ďalšou požiadavkou bolo vyrobiť dobre skladovateľný tuk pre stravovanie vojska.
Hippolyte Mege-Mouries použil pri výrobe margarínu vnútorný loj hovädzieho dobytka. Rozmliaždený tuk zahrieval pri teplote 40-50 stupňov Celzia, zmiešaval s výťažkom zo žalúdkov oviec, miesil so soľou, vodou a farbivami. Zložky masy sa ďalej oddeľovali zahrievaním a lisovaním.
Výsledkom zložitého postupu bola svetložltá hmota príjemnej chuti, rozplývajúca sa v ústach podobne ako maslo. Dostala názov oleomargarín. Tento sa spracovaním so smotanou zmenil na margarín – umelé maslo.
Mege-Mouries si svoj vynález dal patentovať aj v USA a Veľkej Británii. V roku 1874 predal svoj patent americkej firme United States Dairy Company, ktorá výrobu zdokonalila.
Na program sa v súvislosti s náhradou masla dostala aj otázka zdravotná. Ukázalo sa, že používanie margarínu z čerstvého tuku škodlivé nie je. Zdravie ľudí by však mohla ohroziť jeho výroba zo starého tuku, alebo z tuku chorých zvierat. Špeciálna komisia v USA zistila, že na výrobu margarínu sa používal aj takýto tuk a preto bola jeho výroba takmer zakázaná.
Rakúsko-Uhorsko 16. januára 1896 prijalo zákon, podľa ktorého výrobu margarínu (aj ostatných potravín) mal sledovať špeciálny dozor.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál tlačovej agentúry TASR
Hippolete Mege-Mouries Foto: lipidlibrary.aocs.org
Umelé maslo sa od 15. júla 1869 stalo dlhodobo skladovateľným tukom pre vojsko, námorníkov a chudobné vrstvy obyvateľstva.Umelé maslo, ako sa margarín tiež nazýval, bol výsledkom dômyselných chemických postupov, ktoré vykonal vynálezca Mege-Mouries na žiadosť vlády Napoleona III.
Vo Francúzsku sa v tom čase prejavil nedostatok masla, ktorého cena veľmi vzrástla. Ďalšou požiadavkou bolo vyrobiť dobre skladovateľný tuk pre stravovanie vojska.
Hippolyte Mege-Mouries použil pri výrobe margarínu vnútorný loj hovädzieho dobytka. Rozmliaždený tuk zahrieval pri teplote 40-50 stupňov Celzia, zmiešaval s výťažkom zo žalúdkov oviec, miesil so soľou, vodou a farbivami. Zložky masy sa ďalej oddeľovali zahrievaním a lisovaním.
Foto: bloombergview.com
Výsledkom zložitého postupu bola svetložltá hmota príjemnej chuti, rozplývajúca sa v ústach podobne ako maslo. Dostala názov oleomargarín. Tento sa spracovaním so smotanou zmenil na margarín – umelé maslo.
Mege-Mouries si svoj vynález dal patentovať aj v USA a Veľkej Británii. V roku 1874 predal svoj patent americkej firme United States Dairy Company, ktorá výrobu zdokonalila.
Na program sa v súvislosti s náhradou masla dostala aj otázka zdravotná. Ukázalo sa, že používanie margarínu z čerstvého tuku škodlivé nie je. Zdravie ľudí by však mohla ohroziť jeho výroba zo starého tuku, alebo z tuku chorých zvierat. Špeciálna komisia v USA zistila, že na výrobu margarínu sa používal aj takýto tuk a preto bola jeho výroba takmer zakázaná.
Rakúsko-Uhorsko 16. januára 1896 prijalo zákon, podľa ktorého výrobu margarínu (aj ostatných potravín) mal sledovať špeciálny dozor.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál tlačovej agentúry TASR
<< predchádzajúci článok
Ostrava od zajtra ožije koncertmi, divadlami, špecialitami krajov, netradičným športom a turistikou. Vrchol príde s Colours of Ostrava
Ostrava od zajtra ožije koncertmi, divadlami, špecialitami krajov, netradičným športom a turistikou. Vrchol príde s Colours of Ostrava