|
Správy | Reality | Video | TV program | TV Tipy | Práca | |
Nedeľa 22.12.2024
|
Autobazár | Dovolenka | Výsledky | Kúpele | Lacné letenky | Lístky |
Meniny má Adela
|
Ubytovanie | Nákup | Horoskopy | Počasie | Zábava | Kino |
Úvodná strana | Včera Archív správ Nastavenia |
|
Kontakt | Inzercia |
|
Denník - Správy |
|
|
Prílohy |
|
|
Pridajte sa |
|
Ste na Facebooku? Ste na Twitteri? Pridajte sa. |
|
|
|
Mobilná verzia |
ESTA USA |
09. decembra 2015
Malým farmárom má pomôcť pri výrobe potravín hygienická príručka
Desiatky malých, mladých a rodinných farmárov sa zapojili do vzdelávacieho procesu zameraného predovšetkým na spracovanie produkcie a hygienu výroby potravín na farmách. ...
Zdieľať
Ilustračné foto Foto: TASR/AP
Nitra 9. decembra (TASR) – Desiatky malých, mladých a rodinných farmárov sa zapojili do vzdelávacieho procesu zameraného predovšetkým na spracovanie produkcie a hygienu výroby potravín na farmách. Pomôcť by im mala Hygienická príručka pre farmársku produkciu potravín, ktorú pripravilo Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum (NPPC) v spolupráci s Ekotrendom Slovakia.„Sú to zjednodušené pravidlá umožňujúce vyrábať potraviny v podmienkach zodpovedajúcich farmám. Prvá verzia tejto príručky je pripravená, predložili sme ju na Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR,“ povedal Stanislav Šilhár z NPPC. „My hľadáme zjednodušené podmienky pre dodržanie hygienických pravidiel pri výrobe potravín, ale tak, aby to farmára nepoložilo ekonomicky. Farmári pritom pochopili, že popustiť z kritérií hygieny potravín sa nedá,“ konštatoval.
S obsahom príručky sa mohli farmári oboznámiť počas dnešnej konferencie v Nitre, ktorú NPPC zorganizovalo v spolupráci s Nadáciou Tesco. „Vzdelávanie malých a mladých farmárov sme podporili sumou 50.000 eur už vlani, projekt bol veľmi úspešný, zúčastnilo sa na ňom zhruba 100 farmárov. V tomto roku sme vyhlásili druhú grantovú výzvu v celkovej sume 85.000 eur,“ informoval Peter Sklenář z Nadácie Tesco. Podľa jeho slov plánuje Tesco aj ďalšie aktivity vrátane poskytnutia bezplatného priestoru pred svojimi predajňami na farmárske tržnice. „Projekt je v štádiu prípravy, musíme sa dostať do súladu s požiadavkami na hygienu. Začneme pravdepodobne pilotným projektom,“ povedal Sklenář.
Vzdelávacie aktivity zamerané na správnu hygienickú výrobnú prax, kvalitu a označovanie potravín, inovácie a nové trendy v podnikaní v tejto oblasti absolvovalo v tomto roku zhruba 240 farmárov z celého Slovenska. Šilhára podľa vlastných slov prekvapil záujem študentov vysokých a stredných škôl. „Farmári majú záujem o vzdelávanie, treba však preškoliť minimálne 5000 ľudí. Sú to ľudia z praxe, ktorí ovládajú tú praktickú časť, potrebujú sa zdokonaliť v teórii a zorientovať v náročnej legislatíve,“ povedala Zuzana Homolová z Ekotrend Slovakia. Podľa jej slov farmárov pribúda, v každej z približne 3000 obcí na Slovensku pôsobí minimálne jeden, potenciál zamestnať v segmente farmárskej výroby potravín je pritom 150.000 ľudí. „Problém je, že najmä tí úplne najmenší fungujú v šedej ekonomike, takže my vlastne ani nevieme, koľko ich v skutočnosti je. Ak má niekto na dedine dve kozy a vyrobí kozí syr, nie je preňho reálne zriadiť si výrobňu za niekoľko tisíc eur. Tam funguje predaj z ruky do ruky a tá dôvera medzi predávajúcim a kupujúcim je dostatočná. Takto to funguje na celom svete,“ skonštatovala Homolová.
Podľa jej názoru by tento spôsob predaja z dvora nemali sťažovať legislatívne bariéry. „Pri súčasnej legislatíve to funguje tak, že mnohí sa boja zviditeľniť, pretože ich čaká kontrola a pokuta. Nebránime sa tomu, aby bola dodržaná hygiena, nejaké pravidlá tu byť musia, len sú zle nastavené," dodala. Zuzana Nouzovská z ministerstva pôdohospodárstva oponuje, že všetci výrobcovia, ktorí majú vážny záujem vyrábať a ponúkať potraviny z dvora, sú registrovaní v súlade s legislatívou. „Potraviny vyrábané na farme sú kvalitné potraviny, no predaj z dvora má svoje pravidlá,“ tvrdí.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál tlačovej agentúry TASR